FATIMINO OKO suvenir iz Maroka

34 pregleda
0 želi ovaj predmet

FATIMINO OKO suvenir iz Maroka

Prodat!

Datum kupovine: 04.06.2022. u 17:51

Prodat po ceni: 250 RSD

Preko 15 miliona uspešnih kupovina

Prodavac

ingenious

ingenious

(1.050)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

4.637 pozitivnih ocena

Beograd-Čukarica, Grad Beograd, Srbija

Svi predmeti prodavca

Detalji predmeta

  • Stanje Nekorišćeno

Precnik je 9 cm
RUCNO LIVENO STAKLO.

Postujte pravila Limunda vezano za javljanje i placanje.
Nismo u mogucnosti da saljemo Postom,u inostranstvo,na Kosovo.

Sigurna sam da velika većina vas kupuje tursko oko na letovanju i nosi kući kao suvenir. Hajde da vidimo šta ono predstavlja i koja je njegova priča. Tursko oko nosi još i naziv nazar. Nazar je reč nastala od arapske reči "nazara" što u prevodu znači pogled. Osim u Turskoj, može se naći i u drugim zemljama kao što su Grčka, Egipat, Kipar, Liban, Sirija, Jermenija, Irak, Iran i Azerbejdžan. Ovaj predmet ima čak i treći naziv, a to je Fatimino oko.

Fatima je bila Muhamedova ćerka i svom vereniku je poklonila komad plavog stakla, da bi ga nosio sa sobom kao amajliju koja će ga čuvati od zla. Zahvaljujući njemu, on je sa lakoćom uspeo da prevaziđe sve prepreke koje su ga zadesile na putu.
Veruje se da onaj ko nosi Fatimino oko ili tursko oko, zaštićen je od uroka i negativnih vibracija. Kažu da je u tome uspešno jer se pravi od stakla, gvožđa, bakra, soli i vode, a to je dobitna kombinacija protiv zlih sila. Od boja se prilikom pravljenja koriste tamno plava, bela, svetlo plava i crna, praveći koncentrične krugove dobija se izgled oka. Umesto tamno plave boje se neretko koristi i zlatna boja.
Turci Fatimino oko drže u kući, zatim ga nose kao privezak za ključeve, u kolima, u kancelarijama, nosi se i kao nakit u vidu priveska na ogrlici, minđušama ili narukvici, pa čak i na garderobi… jednostavno svuda ga ima. Uglavnom se kači da visi pored ulaznih vrata kuće, kako bi dobro procenilo onog ko ulazi u nju. Isto tako se stavlja i pored beba u krevecu, a i trudnice ga rado nose. Ono treba da čuva ukućane ili osobu koja ga nosi od zlih i ljubomornih pogleda, kao i uroka. Kao što hrišćani nose krstić oko vrata, tako isto i Turci nose Fatimino oko, imaju istu svrhu.
Jedan od dokaza koliko je ovo Turcima moćan i važan simbol, jeste to što je Fatimino oko zaštitni znak privatne turske avio kompanije Fly Air. Ukoliko se desi da Nazar padne ili se razbije, to znači da će se uskoro nešto loše dogoditi. Isto tako važi verovanje da ukoliko se ošteti ili pukne, to je zato što se nakupilo loše energije. U tom slučaju ga treba što pre zameniti novim, kako bi nastavilo da “radi svoj posao” i služi svrsi, a to je da Vas zaštiti.

Uslovi prodaje prodavca

  • Plaćanje PostNet (pre slanja), Lično
  • Slanje Lično preuzimanje, Post express

Prodavac

ingenious
ingenious (1.050)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

4.637 pozitivnih ocena

Beograd-Čukarica, Grad Beograd, Srbija

Svi predmeti prodavca
Predmet: 112135697