Dragi Limundovci, ukoliko ne stignete da dopunite svoj Limundo račun pre praznika, to možete učiniti i u periodu kada ne bude radio platni promet svojom platnom karticom.

Zmajevo voće Seme

117 pregleda
5 želi ovaj predmet

Zmajevo voće Seme

Cena: 160 RSD

Kupi odmah

Cena Vam je previsoka? Dajte svoju ponudu za predmet!

Saznajte više o Limundo zaštiti

Prodavac

bakicaki

(3.564)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

17.880 pozitivnih ocena

Zaječar, Zaječarski okrug, Srbija

Svi predmeti prodavca

Detalji predmeta

  • Stanje Nekorišćeno

JESTIVI KAKTUS***ZMAJEVO VOCE *PAKOVANJE OD 30+SVEZIH SEMENKI***

SADNJA SEMENA
seme prvo potopiti u mlaku vodu jedno 30-40min (to vazi samo za tvrda semena da bi popustila opna i seme lakse proklijalo)
posejati seme u saksiju ,saksiju prekriti teglom ili plasticnom providnom folijom,
staviti na svetlo mesto i orosavanjem zalivati do nicanja,kad nikne i ojaca prsaditi na stalno mestoZmajevo voće /Hylocereus/, poznato još i kao pitaja, predstavlja egzotično bodljikavo voće, koje je veoma zdravo. Zmajevo voće je u suštini plod biljke koja pripada porodici kaktusa.

Potiče iz Centralne Amerike, ali se gaji i u Meksiku, Jugoistočnoj Aziji, Južnoj Americi i Izreaelu. Zmajevo voće je, nesumnjivo, jedno od najegzotičnijih i najzanimljivijih voća na svetu. Sudeći prema spoljašnjem vidu, možemo slobodno reći da nijedno voće nije ni nalik pitaji, a takođe i unutrašnji deo se matra jedinstvenim.

Cvetovi ove biljke se mogu videti samo noću, pa se ova biljka često naziva i "mesečev cvet" i "kraljica noći". Zmajevo voće je izduženog oblika, prekriveno crvenim, žutim ili roze izraslinama, koje mu daju jedinstven oblik i izgled.

Prema legendi, zmajevo voće je nastalo pre hiljadu godina, i to od zmajeve vatre. Za vreme teške bitke, kada je zmaj bljuvao vatru, ono što bi poslednje izašlo iz njegovog nosa bi bilo ovo voće. Kada su vojnici ubili zmaja, voće su sakupljali i poklanjali vladaru kao veoma vredno i skupoceno blago, koje je ujedno bilo i simbol pobede.

Kako kažu izvori Asteka, pitaja je ljudskom rodu poznata još od 13. veka. U Vijetnamu se gaje velike količine ovog voća. Tamo je zmajevo voće poznato pod nazivom - tang lou. U Maleziji se pitaja pojavljuje prvi put 1999. godine. U Kolumbiji i Nikaragvi je zmajevo voće veoma rasprostranjeno i gaji se uglavnom radi prodaje i izvoza. Na ovim prostorima zmajevo voće uspešno raste zbog tople klime, koja je karakteristična za ove predele.

Da zmajevo voće uspešno raste, potrebno mu je mesto sa umerenim padavinama. Ako se mnogo poliva, to može uzrokovati da ovo voće prevremeno počne da truli. Ako želite da pitaju gajite kod kuće, možete koristiti semenke, koje vam ostaju nakon što pojedete ovo voće. Poznato je da kaktus raste veoma sporo, a najteži deo jeste davanje plodova.Sastav zmajevog voća
Preko 80% sadržaja zmajevog voća čini voda. Ovo voće je bogato vitaminom C i vitaminom E, kao i mineralima kao što su fosfor, kalcijum, magnezijum, fluor i cink. Takođe, sadrži i nekoliko nezasićenih masnih kiselina - stearinsku, oleinsku, linolnu i palmitinsku kiselinu.

Zmajevo voće je odličan izvor vlakana i antioksidanata. 100 g zmajevog voća ima 36 kalorija, 7 g ugljenih hidrata, 0.4 g masti, 1 g proteina.
Zmajevo voće se konzumira kada je dobro ohlađeno. Seče se na pola, a unutrašnjost voća se izdubi kašikom. Meso ovog voća, koje se konzumira kad je sveže, je blagog slatkog ukusa i karakteriše ga nizak sadržaj kalorija.

Veliki broj ljudi ne voli ukus zmajevog voća i zato ga koristi samo kao dekoraciju za razna jela. Može se dodati voćnim salatama, ceđenim sokovima i raznim koktelima. Blaga aroma pitaje je dobra za pravljenje vina, a cvetovi ove biljke se mogu koristiti i za čaj.Koristi od zmajevog voća
Pitaja ima visok sadržaj fitoalbumina, koji je veoma jak anitokisdant. Fitolabumin se uspešno bori sa slobodnim radikalima i na taj način štiti organizam od kancerogenih oboljenja. Slobodni radikali su glavni uzročnik prevremenog starenja.

Na Tajvanu se zmajevo voće koristi kao dodatak pirinču, jer je veoma bogato dijetetskim vlaknima. Zmajevo voće je niskokalorično voće, pa se zato slobodno može konzumirati i za vreme dijeta za mršavljenje.

Zmajevo voće poboljšava varenje i ubrzava eliminaciju toksina iz prganizma. Ono snižava holetserol i visok krvni pritisak. Voda, minerali i vlakna koja se nalaze u ovom voću povoljno utiču na rad jetre i peristaltiku creva. Postoje tvrdnje prema kojima redovna konzumacija zmajevog voća može pomoći u mršavljenju i smanjenju telesne težine.

Kozmetika sa zmajevim voćem
Mesnati deo pitaje sadrži velike količine polisaharida, koji imaju jak efekat zatezanja. To je razlog što se ovo voće koristi u proizvodnji krema i drugih proizvoda za negu kože, koji sprečavaju i usporavaju proces starenja.

Uslovi prodaje prodavca

PRE KUPOVINE OBAVEZNO PROCITATI

***SPISAK SVIH MOJIH AUKCIJA VIDECETE AKO KLIKNETE NA OVAJ LINK***

https://www.limundo.com/Clan/bakicaki/SpisakAukcija

https://www.kupindo.com/MojKupindo/Prodajem/Aktivni

Pročitajte limundo pravilnik ukoliko niste upućeni u isti :



NE SALJEM U INOSTRANSTVO!

POSTARINU PLACA KUPAC!

ZBOG PRIRODE MOG POSLA NISAM UVEK U MOGUCNOSTI DA SE JAVIM NA TELEFON ZATO VAS MOLIM DA MI SVE PORUKE SALJETE PREKO LIMUNDA A AKO VIDITE DA VAM NE ODGOVARAM U ROKU OD 2 DANA MOLIM VAS DA MI OSTAVITE SMS PORUKU NA MOJ BROJ SA LIMUNDA-KUPINDA JER TO ZNACI DA SAM NA KRATKOM PUTU I TAKO CU VAM ODMAH ODGOVORITI I UVEK SE PODPISITE VASIM LIMUNDO IMENOM KAKO BIH ZNALA KO MI SE JAVLJA.

SVAKI KONTAKT SAMNOM GLEDAJTE DA SE OBAVLJA ISKLJUCIVO PREKO LIMUNDO PORUKA JER KAD RADIM NE MOGU SE JAVLJATI NA TELEFON A I ZBOG SIGURNOSTI DOGOVORA.

MOLIM VAS DA OBRATITE PAZNJU NA TEKS ,TAMO GDE VAM PISE ODPRILIKE KAO NA SLICI ZNACI DA JE BILJKA ODPRILIKE TE VELICINE I DA IMAM VISE SADNICA TE VRSTE PA NE MOGU SLIKATI ZASEBNO SVAKU.ZA SVAKU ,NA MOJIM LICITACIJAMA UGLAVNOM POSTAVLJAM REKLAMNE SLIKE PREDMETA KOJE PRODAJEM UZ OPIS BILJKE KOJA JE PREDMET PRODAJE VELICINA JE UVEK NAVEDENA,AKO POSTOJE NEDOUMICE OBAVEZNO ME PITAJTE RADO CU VAM ODGOVORITI,IMAJTE U VIDU KADA LICITIRATE BILJKE DA POJEDINE VRSTE MENJAJU SVOJ IZGLED TAKO DA AKO U OPISU STOJI DA BILJKA IMA 3 LISTA MOZE SE DESITI DA DO ISTEKA SLANJA DOBIJE 4 LISTA ILI IZGUBI 1 STO NE ZNACI DA JE BILJKA NEUPOTREBLJIVA,ILI PAK PROMENI BOJU, (DOBIJE ILI IZGUBI CVET) VEZANO SA GODISNJIM DOBIMA,TAKODJE AKO LICITIRATE BILJKU A IMAM SAMO JEDNU NA LAGERU A DESI SE DA SE ONA U MEDJUVREMENU OSTETI ,PROPADNE JA VAM MOGU U ZAMENU POSLATI NEKU DRUGU KOJU ZELITE U VREDNOSTI PO KOJOJ STE LICITIRALI ILI VAM VRATITI NOVAC .REKLAMACIJE UVAZAVAM SAMO ODMAH PO PRIMANJU POSILJKE.

UKOLIKO NISTE ZADOVOLJNI PREDMETOM KOJI SAM VAM POSLALA, VASA OBAVEZA JE DA ME PRE OCENJIVANJA KONTAKTIRATE DA BIH VAM VRATILA NOVAC A VI MENI PREDMET KOJI STE KUPILI.

Kupljeni predmet saljem nakon uplate , da je uplata vasa jer se nekad poklopi iznos sa drugim uplatiocima !!!!!!!!

Uplacujete na sve aukcije za seme i lukovice postarinu od 100 dinara .
a za biljke placate uslugu Postexpresa !
Rok za uspostavljanje kontakta je 2 dana od dana završetka aukcije/kupovine predmeta
Rok za obavljanje kupoprodaje je 10 dana od dana završetka aukcije/kupovine predmeta
Rok za davanje ocene je 17 dana od dana završetka aukcije/kupovine predmeta

MOLIM VAS DA POŠTUJETE ROKOVE!

MOJ CILJ OVDE JE SARADNJA NA OBOSTRANO ZADOVOLJSTVO:)

KADA KUPITE PREDMET MOJE AUKCIJE ZNACI DA STE PRISTALI NA USLOVE KOJE SU NAVEDENI U MOM TEKSTU ISPOD SVAKE,ZATO VAS MOLIM GA PRE KUPOVINE OBAVEZNO PROCITATE DA NE BI DOLAZILO DO NESPORAZUMA.ZA TEZINU PAKETA I CENU PTT-A NE SNOSIM ODGOVORNOST.

Prodavac

bakicaki (3.564)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

17.880 pozitivnih ocena

Zaječar, Zaječarski okrug, Srbija

Svi predmeti prodavca
Predmet: 129518377