Nova cena za slanje predmeta putem "City Express na Limundu" opcije iznosi 286 din. za predmete težine do 20kg i uključuje obaveštenje o pošiljci putem Viber poruke. Iskoristite povoljne cene dostave, pogledajte sve predmete na kojima prodavci nude ovaj način slanja.

Milutin ZEMLJANIN Stanka Todorovic ulje

689 pregleda
10 želi ovaj predmet

Milutin ZEMLJANIN Stanka Todorovic ulje

Prodat na aukciji!

Datum kupovine: 25.06.2018. u 18:10

Kupljen za: 15.910 RSD

Broj ponuda: 27 ponuda

Preko 15 miliona uspešnih kupovina

Prodavac

medusa

(382)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

718 pozitivnih ocena

Beograd-Zemun, Grad Beograd, Srbija

Svi predmeti prodavca

Detalji predmeta

  • Stanje Kolekcionarski primerak
  • Kulturno dobro Predmet koji prodajem nije kulturno dobro ili ovlašćena institucija odbija pravo preče kupovine

ULJE NA PLATNU VELIKE SLIKARKE 80x60 cm Milutin Zemljanin

SLIKARKA i grafičarka Stanka Todorović (1946-2018), jedna od najcenjenijih na našoj umetničkoj sceni, Diplomirala je 1972. na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu (Odsek za grafiku), u klasi profesora Miodraga Rogića, kod koga je potom završila i postdiplomske studije, i bila je član ULUS-a i Grafičkog kolektiv.

Priredila je više od 20 samostalnih izložbi, učestvovala je na velikom broju grupnih postavki u zemlji i inostranstvu, bila dobitnica mnogih nagrada i priznanja. Njena dela nalaze se u muzejskim i privatnim kolekcijama. Retrospektivna izložba “ Svetlost i svetost” održana prošlog leta u Umetničkom paviljonu “ Cvijeta Zuzorić” , na kojoj je, uz slike i skulpture izložila i radove na papiru (grafike, crteže i akvarele), dala je jedinstven presek njenih dela nastalih tokom četiri decenije stvaralaštva.

Ovu izložbu Stanka Todorović smatrala je svojim umetničkim testamentom, svojevrsnom potvrdom da je nešto iza nje ostalo, kako je tada rekla za naš list. Za kolege i prijatelje ostaće upamćena i kao izuzetno plemenit i dobar čovek. Bila je okrenuta tradiciji svog naroda, kako u svojim delima, tako i u ličnim postupcima. Obilazila je manastire na Kosovu i Metohiji i prilagala svoje radove za humanitarne aukcije “ Zvona Metohije” .

Kako je za "Novosti" povodom njene smrti izjavio istoričar umetnosti Nikola Kusovac, delo Stanke Todorović je mnogo značajnije nego što je valorizovano kod nas.

“ Ruralni tip” je pak zahtevao kombinovanu tehniku, pa sam iskoristila jutu i uljanu boju. Zahvaljujući mom poznavanju čoveka sa sela, a i podstaknuta pričama Danka Popovića, stvorila sam “ Milutina zemljanina” . On je metafora seljaka obuzetog poslom koji na svojim leđima drži celu zemlju.

Uslovi prodaje prodavca

  • Plaćanje Tekući račun (pre slanja), Lično
  • Slanje AKS, BEX, Lično preuzimanje

Prodavac

medusa (382)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

718 pozitivnih ocena

Beograd-Zemun, Grad Beograd, Srbija

Svi predmeti prodavca
Predmet: 67244345