Dragi Limundovci, ukoliko ne stignete da dopunite svoj Limundo račun pre praznika, to možete učiniti i u periodu kada ne bude radio platni promet svojom platnom karticom.

Ksenija Ilijević-Ulje na platnu

1.277 pregleda
19 želi ovaj predmet

Ksenija Ilijević-Ulje na platnu

Cena: 41.000 RSD

Kupi odmah

Cena Vam je previsoka? Dajte svoju ponudu za predmet!

Saznajte više o Limundo zaštiti

Prodavac

zoran.simic

(835)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

4.062 pozitivnih ocena

Beograd-Stari grad, Grad Beograd, Srbija

Svi predmeti prodavca

Detalji predmeta

  • Stanje Kolekcionarski primerak
  • Kulturno dobro Predmet koji prodajem nije kulturno dobro ili ovlašćena institucija odbija pravo preče kupovine

Ksenija Ilijević (1923—2005) je srpska akademska slikarka i profesorka.
Dimenzija sa ramom : 56x78
Dimenzija bez rama: 30x43
Godina nastanka : 1981
Tehnika: Ulje na platnu
Bez rama cena je 340eura fixsno
Šifra:43

Ksenija Ilijević je rođena 1923. godine u Crepaji u staroj uglednoj crepajačkoj porodici, od oca Lazara Ilijevića, učitelja, i majke Zorke, rođene Dimitrijević, talentovane slikarke-amaterke. Svoje detinjstvo provodi u Crepaji gde završava osnovnu školu. Već tada pokazuje interesovanje za umetnost, a naročito za slikarstvo, muziku i književnost. Ksenija svoje prve časove dobija od majke. Svojim likovnim radovima učestvuje na dečijim konkursima, posećuje likovne izložbe u Beogradu, kao i ateljee poznatih umetnika gde dobija priliku da upozna značajne slikare sa naših prostora. Bila je u bliskom srodstvu sa Urošem Predićem, jednim od naših najvećih slikara rodom iz Orlovata. Sa porodicom je posećivala njegov atelje i tu je imala prilike da se upozna i druži sa našim najpoznatijim umetnicima. Sa petnaest godina seli se sa roditeljima u Pančevo i tamo završava gimnaziju. 1943. godine upisuje Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu. Privremeno se vraća sa porodicom u svoj rodni kraj, aprila 1944. godine, kada Akademija zbog bombardovanja Beograda prekida rad. Ksenija Ilijević je bila školovan slikar. Posle oslobođenja, vraća se u Pančevo, nastavlja studije i završava ih 1948. godine u klasi profesora Koste Hakmana. U Pančevu počinje da se bavi prosvetnim radom. Radi kao likovni pedagog u gimnaziji „ Uroš Predić“ i osnovnoj školi „ Jovan Jovanović-Zmaj“ . Član je Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine. Celokupni opus Ksenije Ilijević broji preko 3.000 radova, od toga 1.400 slika u ulju, 350 akvarela, 160 pastela i preko 1.400 crteža. Ovaj opus se može se podeliti na tri perioda. Prvi je period učenja koji traje od 1944. do 1954. Drugi period traje od 1954. do 1958. i obiluje raznovrsnošću tema i motiva, hladnijim bojama. Odlikuje se svojevrsnim umetničkim sazrevanjem. Treći period počinje 1958. godine, period snažne individualnosti, i tada slikarka dostiže svoju punu zrelost.

U istoriji srpskog i vojvođanskog slikarstva zabeležena je kao akvarelista čije su umetničke slike motivima bile vezane za Tamiš. Ksenija Ilijević se prvobitno pojavila u okviru nekadašnje „ Grupe 5“ koja se na pančevačkoj likovnoj sceni pojavila nakon Drugog svetskog rata. U Domu kulture u Crepaji nalazi se „ Galerija Ksenija Ilijević“ . Poslednje godine svoga života provodi u staračkom domu u Pančevu. Umire 15. avgusta 2005. godine, osamljena i bez direktnih potomaka.

Uslovi prodaje prodavca

  • Plaćanje Tekući račun (pre slanja), Lično
  • Slanje Lično preuzimanje, Post express

Preuzimanje posle uplate na tekući račun ili lično prilikom preuzimanje Ako želite lično preuzimanje, molim Vas da dogovori budu precizni i dan ranije. Robu preuzimate kada se dogovorimo. Zbog neodgovornog ponašanja kurirskih službi lomljive predmete šaljemo samo uz pismenu saglasnost kupca preko limundo poruka.

Prodavac

zoran.simic (835)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

4.062 pozitivnih ocena

Beograd-Stari grad, Grad Beograd, Srbija

Svi predmeti prodavca
Predmet: 89755429