Dragi Limundovci, ukoliko ne stignete da dopunite svoj Limundo račun pre praznika, to možete učiniti i u periodu kada ne bude radio platni promet svojom platnom karticom.

VEĆA IKONA " MAJKA BOŽJA DONSKA "

179 pregleda
11 želi ovaj predmet

VEĆA IKONA " MAJKA BOŽJA DONSKA "

Prodat na aukciji!

Datum kupovine: 26.04.2024. u 21:50

Kupljen za: 740 RSD

Broj ponuda: 24 ponude

Saznajte više o Limundo zaštiti

Prodavac

HUMANOID

HUMANOID

(2.121)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

22.525 pozitivnih ocena

Novi Sad, Južnobački okrug, Srbija

Svi predmeti prodavca

Detalji predmeta

  • Stanje Polovno
  • Kulturno dobro Predmet koji prodajem nije kulturno dobro ili ovlašćena institucija odbija pravo preče kupovine

na drvenoj ploči ca 19x14.7x2cm voskirana po straničnim rubovima kako i rub same papir reprodukcije onako plastificirane površine , sa leve donje strane vidno po slici segment odlepljivanje , i negde u središnjem delu vidno manje neznatnije naleganje drugog predmeta - u odličnom stanju

Majka Božja Donska
Skoči na navigacijuSkoči na pretragu
Sećanje: 19. avgust

Ik d GM sa Dona, Donskaja 1.jpg
Knjiga pravoslavne vere - Bogorodica Donska (Donskaya)
Dijete sjedi na desnoj ruci Bogorodice i prisloni obraz uz njeno lice. Bogorodica saginje glavu prema djetetu i drži ga desnom rukom. Spasitelj pruža desnu ruku prema majčinom ramenu, a u lijevoj drži svitak. Stopala su mu bosa do koljena, oslonjena su na lijevu ruku Bogorodice.

Ikonu su donski kozaci doneli knezu Dmitriju Donskom da mu pomogne u borbi protiv Tatara. Bio je pričvršćen za drvenu ručku poput crkvene zastave i bio je sa vojskom tokom bitke kod Šnepfenfelda (1380.) i nošen je kroz logor. Nakon pobede, Kozaci su ikonu poklonili knezu Dmitriju Donskom, a on ju je postavio u Uspensku katedralu u Kolomni. Ivan Grozni se molio pred njom dok je išao u bitku kod Kazana. Kasnije, u 16. veku, ikona je preneta u Sabornu crkvu Blagoveštenja Moskovskog Kremlja. 1591. godine, njenim zagovorom, Moskva je spasena od napada krimskotatarskog kana Kazigireja. Na mestu gde je ikona stajala tokom bitke, iste godine je osnovan Donski manastir. Ikona je kasnije vraćena u Kremlj.

1598. godine ispred ikone patrijarh Iov je proglasio Borisa Godunova za cara. Ikona se nalazila u Blagoveštenskoj katedrali Moskovskog Kremlja, prvo levo od carskih vrata. Kasnije, u 17. veku, postavljena je desno od carskih vrata, pored ikone Spasitelja iz Smolenska.

Uslovi prodaje prodavca

TRENUTNO NAJBITNIJE - JESTE

UMETNOST - KOLEKCIONARSKA KERAMIKA SA NEKIM DODACIMA-DOPUNAMA , MOŽE DA SE LICITIRA NAJKASNIJE DO 5.5.2024. KADA IZAĐE POSLEDNJI PREDMET VEZAN IZ OVE OBLASTI , VIŠE IH NEĆE BITI U POSTAVKAMA DO SEPTEMBRA - NAKON TOGA OBAVEZNA PLAĆANJA-SLANJA

ZAVRŠNO ZA KRAJ, CEO MAJ OBILAN AKSESOARI-TEHNIKA SA NEKIM DOPUNAMA - NAKON TOGA GLEDA SE EURO , I PECANJE :)

LEPO PROVEDENE PRVOMAJSKE PRAZNIKE VAM ŽELIM

Prodavac

HUMANOID
HUMANOID (2.121)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

22.525 pozitivnih ocena

Novi Sad, Južnobački okrug, Srbija

Svi predmeti prodavca
Predmet: 133312585