Dragi Limundovci, ukoliko ne stignete da dopunite svoj Limundo račun pre praznika, to možete učiniti i u periodu kada ne bude radio platni promet svojom platnom karticom.

Sjeme kikirikija domaća proizvodnja kikiriki organski

53 pregleda
0 želi ovaj predmet

Sjeme kikirikija domaća proizvodnja kikiriki organski

Cena: 360 RSD

Kupi odmah

Cena Vam je previsoka? Dajte svoju ponudu za predmet!

Preko 15 miliona uspešnih kupovina

Prodavac

orhideja888

(5)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

71 pozitivna ocena

Bosna i Hercegovina

Svi predmeti prodavca

Detalji predmeta

  • Stanje Nekorišćeno

40 sjemenki domaćeg organskog kikirikija ( potrebno prije sadnje da ga potopite u vodu) ili 20 čahura u kojoj najčešće




Kikiriki je jednogodišnja biljka zanimljiva po tome što poput krompira, plodove razvija pod zemljom. Naraste od 30 do 50 cm. Botanički, kikiriki pripada porodici mahunarki zajedno s graškom, sočivom, graškom i drugima. Još jedna zanimljivost je i ta da se cvijetovi biljke razvijaju iznad zemlje, a zatim se zbog svoje težine savijaju prema zemljištu i ulaze unutar nje gde se razvijaju i sazrevaju mahune kikirikija. Svako ovalno zrno sastoji se od dvije polovine koje su prekrivene crveno-smeđom tankom kožicom. S obzirom na količinu bjelančevina i masti, kikiriki se prerađuje i u puter , ulje, brašno i pahuljice.




Kikirikiju odgovaraju topla, sunčana podneblja s umjerenom količinom padavina. Za klijanje je potrebna temperatura od 21 °C. Da bi kikiriki dobro uspjevao, potrebna mu je velika količina svjetlosti i toplote. Ako mu se osim toga osigura dovoljno visoka vlažnost vazduha, izrašće će u vrlo lijepu bujnu biljku.




Njega kikirikija obuhvata kultiviranje, (sitnjenje, razbijanje pokorice), ogrtanje, prihranjivanje i navodnjavanje. Kultivira se tri puta. Prvi put nedjelju dana po nicanju, a drugi i treći puta u toku vegetacije, u razmaku od po 15 dana. Za vreme drugog i trećeg kultiviranja kikiriki se ogrće rastresitom zemljom u kojoj će se na dugim rastućim tučkovima žutih cvijetova formirati valjkaste izraštaji iz kojih nastaju plodovi (mahune). Kikiriki se pepelom od drveta. Obavezno je navodnjavanje. Iz iskustva može se i više puta zagrnuti, koliko ga puta zagrnete toliko ćete ga i imati.




Kod berbe se mora iščupati čitava biljka, okrenuti je naglavačke i ostaviti da se prosuši kako uskladišteni plodovi kasnije ne bi trunuli. Drugačije rečeno kikiriki se zapravo čupa kao luk. Prosječni prinos je oko 100 mahuna po kućici ili oko 3 000 kg/ha. Plodovi kikirikija vade se prije jesenjih mrazeva, po suvom i sunčanom vremenu. Zrelost kikirikija, tj. vrijeme vađenja, poznaje se po lišću koje dobije žućkastu boju. To je najčešće oko 10. oktobra. Ili ranije, sve zavisi kada ste ga posijali, odprilike vegetacija mu je oko 120 dana.




Neoljušteni kikiriki čuvajte na hladnom, suvom i tamnom mjestu.




Biljka nije zahtjevna, sije se u aprilu - maju kao I krompir, čim počne da cvijeta poslije oprašivanja zagrće se taj cvijet, jer će iz tih cvijetova dati rod - čahure, koliko god puta zagrnete cvijet toliko ćete imati rodova.




Vadite ga kada I krompir, u septembru ili oktobru zavisi od vremena.




Mi ga ničim ne pršćemo I uspijeva na našim krajevima.




Kada se sije stavlja se po jednu u jednu kućicu, pa se odmakne oko 10-15cm pa opet kućica jer treba ostaviti prostora da bi se moglo zagrtati.


Sije se u čahurama, samo se čahura malo pritisne pa ubaci u zemlju, jer tako će prije da nikne jer mu treba dosta vremena da nikne, ili još bolje izvaditi kikiriki iz čahure potopiti u vodu na 24h prije sijanja i takvog ga sijati...

Uslovi prodaje prodavca

  • Plaćanje Ostalo (pre slanja)
  • Slanje Pošta

Kontakt preko poruke na limundu pre narudzbe.

Prodavac

orhideja888 (5)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

71 pozitivna ocena

Bosna i Hercegovina

Svi predmeti prodavca
Predmet: 129415357