LP SUNCOKRET - Moje bube (1977), 1. pressing, VG-/VG+

106 pregleda
0 želi ovaj predmet

LP SUNCOKRET - Moje bube (1977), 1. pressing, VG-/VG+

Cena: 4.999 din.

Kupi odmah

Saznajte više o Limundo zaštiti

Prodavac

REX_3x3

REX_3x3

(1.061)

99,85% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

10.628 pozitivnih ocena

Beograd-Savski venac, Grad Beograd, Srbija

Svi predmeti prodavca

Detalji predmeta

  • Stanje Polovno
  • Format LP

format: LP gatefold, 1. pressing
artist: SUNCOKRET (Serbia, Yugoslavia)
title: Moje bube
release date: 1977
label, Cat. No: RTV Ljubljana, LD 0363
style: accoustic rock / folk rock

Ploča: VG- (4-), omot: VG+ (4+).

1. pressing (od dva), sa istim matriksom, ali primernim razlikama na etiketi. Na 1. pressingu je na levoj strani, uokvireno, napisano SAKOJ, kao agencija za zaštitu autorskih prava (što je bila tehnička omaška, jer ova organizacija je 1975. promenila ime u SOKOJ). To je primećeno, pa je na 2. pressingu, to ispravljeno, i na njemu je sa desne strane (neuokvireno) napisano - SOKOJ.

Beogradska akustičarska scena je početkom 70-ih bila jedna od jačih u svetu, ali je, na žalost, ostalo nedovoljno vinilnih, a posebno `dugosvirajućih` tragova o toj sjajnoj generaciji muzičara. Ovo `beogradska akustična scena` treba uzeti uslovno, jer su njeni glavni akteri rođeni u drugim srpskim gradovima, a u Beograd su (uglavnom) došli na studije gde su i oformili grupe. Evo i tih `dođoša`, koji su se u nemogućnosti da nabave električne gitare, prihvatili se akustara i ispisali neke od najlepših stranica srpskog rocka: Bore Čorba (Čačak), Ljuba Ninković (Smederevo), Bilje Krstić (Niš), Gorica Popović (Kragujevac). Bilo je i onih koji su došli iz drugih republika, poput Asima Sarvana (Modriča, BiH), Srđana Marjanovića (Banja Luka, BiH)... Naravno, bilo je i Beograđana (braća Đukić, Nenad i Tamara Pavlović, DAG, Robert Nemeček, Dr Spira...)

SUNCOKRET je bio značajan iz više razloga, a posebno jer je sa 3 ženska vokala pomalo podsećao na MAMAS AND PAPAS, dok je snažnom implementacijom folk motiva pokazao da se to može raditi na veoma kulturan i pitak način, nasuprot agresivnom `pastirskom rocku` koji je nastajao u Bosni u isto vreme. I na kraju, kroz SUNCOKRET je prošla plejada muzičara koji će biti članovi skoro svih najvažnijih beogradskih bendova u narednim decenijama. Bora Ćorba je osnovao RIBLJU ČORBU, Bilja Krstić sa Balaševićem RANI MRAZ, a kasnije BISTRIK (i Bora je bio u ovom sastavu na samom početku), Branko Isaković (BULEVAR, IDOLI, KERBER), Ivan Vdović (ŠARLO AKROBATA, EKV, HEROJI), Dušan - Duda Bezuha (TILT, BALAŠEVIĆ, ZONA B), Bata Sokić (VRUĆ VETAR), Nenad Božić (VRUĆ VETAR, BISTRIK), Vlajko Golubović (BAJAGA, RIBLJA ČORBA). Priznaćete - impresivno.

Dobro se sećam, a imao sam tada 8-9-10 godina, SUNCOKRET su imali jaku radijsku podršku, i njihove pesme se nisu `skidale` sa radio talasa, pa smo ih mi klinci - znali napamet. Posebno - `Kara Mustafu`, `Sviće novi dan`, `Dlakavo čudo`, i naravno `Moje bube`, `Prvi sneg` i `Uspavanku`. Takođe, grupa je snimila i nekoliko spotova, što je za ono vreme bila retkost, pa smo dobro znali kako izgledaju (dok smo za SMAK npr. to saznali tek mnogo kasnije). No, čini se da je ploča ipak zakasnila! Beogradski izdavači nisu uviđali potencijal ove akustičarske scene, pa su ključni albumi objavljivani za malu ljubljansku etiketu RTV Ljubljana. 1977. kada je ova ploča izašla, već se u svetu rađaju punk i NWOBHM, a i akterima ove scene je malo dosadilo da sa akustarama sviraju iste pesme godinama, i sve ih je više privlačio `električni zvuk`. Da je ova ploča objavljena 1975. - siguirno bi imala daleko veći efekat i značajno veći tiraž. A on nije bio veliki, i ploča je dosta retka, što je doprinelo da bude i kolekcionarski tražena širom sveta, pa i loše očuvani primerci imaju dosta visoku cenu.

Ova ploča predstavlja dva muzička toka koja je SUNCOKRET gajio, jedan je bio akustični folk rock, sa etno motivima (`Kara Mustafa`, `Moj đerdane`, `Slučaj raskopčanog jeleka`...) - koje je rokerska publika manje volela. Ali baš su to volele `čike partizani`, dobro uhlebljeni u upravnim i drugim odborima TV i izdavačkih kuća, pa su oni forsirali baš te pesme. Sa druge starne, tu su i solidne mid-tempo rock numere (npr. `Moje bube`), ali i neke od najboljih srpskih rock balada svih vremena - `Prvi sneg` (koju je napisao Dr Spira, a Bora je značajno harmonski uprostio, i napravio veliki hit) i `Uspavanka`, numera koju prostom obožavam, uprkos tome što je gitarski solo skoro `od reči do reči prepisan` od Hoze Felisijana... Ta muzička raznolikost je verovatno pomagala da se koriste razni `marketing - medoijski kanali` za promociju, ali je i razbila celovitost i poruku koju ovakvi akustičarski bendovi jednostavno moraju imati (pogledajte samo opus C, S, N & Y, ili početnu fazu Dylana i Joan Baez npr.). No, uprkos zovim (minimalno kritičkim) opservacijama datim nakon više od 4 decenije od objavljivanja, ne možemo poreći da je ovo sjajan album koji je itekako preživeo sve testove vremena.

A1 Kara Mustafa 3:44
A2 Ni Sam Ne Znam Kada 4:08
A3 Moje Bube 3:46
A4 Moje Tuge 2:21
A5 Moj Đerdane 2:56
A6 Vuk I Krava 1:25
B1 Pošalji Mi Pismo 2:30
B2 Slučaj Raskopčanog Jeleka 3:12
B3 Oglas 4:39
B4 Uspavanka 4:26
B5 Prvi Sneg 4:15

=====================================================================
U svojoj prodajnoj kolekciji imam sledeće ploče grupe SUNCOKRET:

LP SUNCOKRET - `Moje bube` (1977)
https://www.kupindo.com/Ploce/66201257_LP-SUNCOKRET-Moje-bube-1977-1-pressing-VG-VG-
https://www.kupindo.com/Ploce/66201261_LP-SUNCOKRET-Moje-bube-1977-1-pressing-G-VG-
https://www.kupindo.com/Ploce/66201241_LP-SUNCOKRET-Moje-bube-1977-1-pressing-G-G-
https://www.kupindo.com/Ploce/66201253_LP-SUNCOKRET-Moje-bube-1977-2-pressing-VG-NM

SUNCOKRET - singlovi:
https://www.kupindo.com/Ploce/66201269_SP-SUNCOKRET-Oj-nevene-1976-VG-NM

Uslovi prodaje prodavca

  • Plaćanje Tekući račun (pre slanja), Ostalo (pre slanja), Lično
  • Slanje Lično preuzimanje, Post express

OPŠTI USLOVI - VAŽE ZA SVE KUPOVINE - OBAVEZNO PROČITATI PRE KUPOVINE

************************************************
KUPCI IZ INOSTRANSTVA - OBAVEZNO ME UVEK, UVEK, UVEK - KONTAKTIRAJTE PRE KUPOVINE: U ovom trenutku, zbog novih carinskih propisa, ne šaljem ploče, kasete, CD-e van Srbije (šaljem samo knjige i časopise).

AT THIS MOMENT, DUE TO NEW CUSTOMS PROCEDURE, I CANNOT SEND RECORDS and CDs ABROAD.
************************************************

Nakon kupovine potrebno je uplatiti izlicitirani iznos na moj tekući račun koji ću vam dostaviti u poruci. Ukoliko Vam je lakše, možete odmah uplatiti i ptt troškove za slanje Post Expressom, ili ih možete platiti lično dostavljaču, prilikom prijema. O tome ćemo se dogovoriti i napisaću vam tačan iznos poštarine.

LIČNO PREUZIMANJE je u centru Beograda, po prethodnom dogovoru, na uglu Sarajevske (Hajduk Veljkov venac) i Nemanjine, kod nekadašnje radnje Borovo - Borelli.

POUZEĆEM šaljem samo kupcima sa kojima sam ranije uspešno sarađivao, ili po posebnom i obrazloženom zahtevu u specijalnim prilikama. Znači, to je samo izuzetna mogućnost koju ja mogu da odobrim, a ne vi da odaberete. Nakon više loših iskustava, morao sam da obustavim ovaj metod isporuke, odnosno da ga ograničim na pouzdane i poznate kupce.

NE ŠALJEM PREDMETE KAO PREPORUČENA PISMA!!! Ukoliko vam to ne odgovara - nemojte kupovati kod mene. Razlog: zahtevnije pakovanje koje iziskuje više vremena, duža isporuka, lomljenje pošiljki, stajanje u redovima pošte i obavezno popunjavanje potvrda... - mnogo veći utrošak mog vremena radi svega 50-100 din razlike u ceni poštarine, uz sporiju i nesigurniju dostavu. Preporučene pošiljke mogu ostati kao eventualna opcija samo za slanje knjiga i časopisa, koje nekad, ako imam vremena i kada se smiri pandemija, mogu slati kao preporučene tiskovine, ali o tome me uvek pitajte pre kupovine.

PostNet plaćanje je takođe samo iznimno, ako baš ne možete da mi uplatite novac na račun, ali i o tome ćemo se dogovoriti PRE no što kupite predmet.

SVI KUPCI IZ INOSTRANSTVA - OBAVEZNO ME PRE KUPOVINE PRVO KONTAKTIRAJTE !!!

FOREIGN CUSTOMERS - ALWAYS, ALWAYS, ALWAYS CONTACT ME BEFORE BUYING !!!!!+

Prodavac

REX_3x3
REX_3x3 (1.061)

99,85% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

10.628 pozitivnih ocena

Beograd-Savski venac, Grad Beograd, Srbija

Svi predmeti prodavca
Predmet: 100433069