Dragi Limundovci, ukoliko ne stignete da dopunite svoj Limundo račun pre praznika, to možete učiniti i u periodu kada ne bude radio platni promet svojom platnom karticom.

ISKRA KRANJ ETA 82 LEGENDARNI TELEFON

113 pregleda
11 želi ovaj predmet

ISKRA KRANJ ETA 82 LEGENDARNI TELEFON

Trenutna ponuda: 1.799 RSD

1.799 RSD minimum Dozvoljen je samo unos celih brojeva

2 dana, 21 sat 02.05.2024. u 21:28 0 ponuda

Cena: 2.999 RSD

Kupi odmah

Saznajte više o Limundo zaštiti

Prodavac

notorni

notorni

(7.146)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

20.632 pozitivnih ocena

Beograd-Čukarica, Grad Beograd, Srbija

Svi predmeti prodavca

Detalji predmeta

  • Stanje Kolekcionarski primerak

ISKRA KRANJ ETA 82 s obirom na godine zaista lepo očuvan bez ikakvih naprslina, oštećenja ili sličnog sa manjim tragovima korišćenja u vidu blagih površinskih mikro ogrebotina od normalnog korišćenja, brojčanik za pozivanje i kotur za Volume rade normalno, kabl je dugačak ali nema priključak na kraju.

Prilično sam siguran da je telefon ispravan jer je kao takav odložen ali nemam nastavak niti kućnu fiksnu liniju da ga u potpunosti ispitam stoga ide kao kolekcionarski primerak u neispitanom stanju.

Legendarni Iskrin ETA 82 iz ranih '80ih u prelepoj jarko crvenoj boji.

Dizajner Davorin Savnik za Iskra, Kranj.

Višestruko nagrađivan model i deo postavke MOMA* muzeja

(*museum od modern art) New York.

Telefon koji je postigao svetsku slavu

06/03/2021

Od Kaldrma

Telefon „Iskra ETA 80“ bio je jugoslovenski model fiksnog telefona koji je 1978. godine dizajnirao višestruko talentovani slovenački autor Davorin Savnik.

Od trenutka kada se pojavio u slobodnoj prodaji, postao je apsolutni hit. To je bio jedan od predmeta koji je svako želeo da ima, mada ga u početku nije bilo lako kupiti u prodavnici: matična fabrika nije mogla da proizvede onoliki obim koliko se tražio, od Triglava do Vardara, odnosno, na celokupnoj teritoriji tadašnje države Jugoslavije.
Iako je u to vreme i sam telefonski priključak još uvek bio stvar do koje se nije lako dolazilo, ETA 80 je bio ultimativni „hipsteraj“ te davne epohe.

Fascinatnog izgleda, neočekivanog za tadašnje vreme i uslove, ovaj stoni telefon je ubrzo postao i svetski hit: narudžbine su stizale iz Italije, Nemačke, i drugih visokorazvijenih zemalja.
Proizvođen je u fabrici „Iskra” u slovenačkom gradu Kranj i za njegov dizajn Savnik je dobio mnoge nagrade i priznanja, kako u tadašnjoj državi Jugoslaviji, tako i u inostranstvu.

Interesantan kuriozitet je bila tvrdnja tadašnje italijanske štampe da telefon svojim izgledom podseća na najekskluzivniji automobil fabrike „lamborgini“, famozni model „kauntač“. Neki drugi su tvrdili da telefon ima aerodinamične linije slične nekom borbenom avionu.
Bilo kako bilo, ovaj fantastičan primerak industrijskog dizajna dekade osamdesetih došao je kao izdanak tadašnje slovenačke kreativne „škole“ koja je izrodila još neke kultne predmete koji i danas izazivaju nostalgiju ali i ushićenje skladom, poput legendarnog „crvenog kioska“ K67 koji je dizajnirao Saša Janez Mahtig.

Ali, u čitavom procesu bila je napravljena i jedna, vrlo skupa greška: zbog tragičnog nepoznavanja procesa zaštite patenta na globalnom nivou od strane matične fabrike „Iskra“, u svetu je u narednim godinama, prema grubim procenama, bilo neovlašteno napravlјeno oko 300 miliona telefona identičnog dizajna.
Od tolike količine ni Savnik ni kompanija nisu zaradili apsolutno ništa iako je bila reč o ogromnom poslu i još većoj zaradi.

Za utehu je ostalo to što je talenat i vrhunski kvalitet ovog dizajna ostao priznat na drugom nivou: „Iskra ETA 80“ se danas nalazi kao deo stalne postavke prestižnog Muzeja moderne umetnosti u Nјujorku (MoMA), kao i Muzeja moderne umetnosti u Minhenu.

Da je iza Savnika na vreme stao profesionalni menadžment i neko ko je znao pravila igre u ovoj oblasti, jasno je kako bi izgledali njegov život, karijera i finansije u narednim decenijama. Ali, sa druge strane ostaje činjenica da je svojom kreacijom dostigao apsolutni kreativni uspeh i trajno priznanje.

Uslovi prodaje prodavca

U AUTOMATSKOJ LIMUNDO PORUCI SA MOJIM PODACIMA JE I MOJA PORUKA VAMA GDE IMATE SVE NEOPHODNE INFORMACIJE ZA KUPOPRODAJU TE JE KONTAKT SA KUPCEM SA MOJE STRANE UVEK OSTVAREN. Ako mere nisu navedene, bice dodate cim stignemo da ih dodamo. Ako vam se zuri vi ponudite fer kupi odmah cenu za aukcije koje nisu potvrdjene.

UPLATA OBAVEZNA PO LIMUNDO PRAVILIMA U ROKU OD 5 DANA MAKSIMALNO, CUVANJE PLACENIH STVARI 14 DANA MAKSIMALNO ZBOG KOMBINOVANJA KUPOVINA I USTEDE NA POSTARINI. SLANJE NA ALTERNATIVNU ADRESU, SLANJE ILI NE SLANJE PAKETA JAVLJATE PRE UPLATE A NE POSLE.

Moj račun je br 115-0381643888749-97 MOBI bivsa Telenor banka
CLANOVIMA SA NEGATIVNIM OCENAMA NE ŠALJEM POUZEĆEM!

Ne nalazim se usput, po gradu, u centru niti šaljem autobusom.
Lično preuzimanje robe je ISKLJUČIVO u ŽELEZNIKU u vreme u koje se međusobno UNAPRED dogovorimo od 9 do 21h.

Sve fotografije predmeta na aukcijama su lično napravljene bez fotošopa u maksimalnoj rezoluciji pogledajte ih dobro pre davanja ponuda. Navedene mere su ručno izmerene krojačkim metrom na ravnoj površini, i služe za vašu orijentaciju - manja odstupanja su ponekad moguća. Svi artikli su uglavnom iz ličnog vlasnistva i iz nepušačkog doma, oprani i čisti i mogu se odmah koristiti.

Garantujemo za autentičnost i stanje ponudjenih artikala kao fizičko lice koje prodaje polovne stvari.

Pitanja o artiklima postavljajte pre licitiranja a ne nakon jer naknadne reklamacije ne uvažavam.
U slučaju vraćanja predmeta, ako se kupac predomisli i odustane od ugovora na daljinu, prema Zakonu i Pravilniku Limundo/Kupinda ima 14 dana od preuzimanja predmeta da ga vrati, pri čemu kupac snosi sve troškove poštarina za slanje predmeta i za Limundo/Kupindo proviziju, ostatak novca uplaćenog za predmet vraća se kupcu na račun, tek kada predmet dobijemo nazad i samo ako je u istom stanju u kakvom je bio poslat kupcu. Roba će biti maksimalno zaštićena ali ne odgovaram za eventualna oštećenja nastala prilikom transporta jer nemam uticaj na tretman pošiljke tokom transporta.
Reklamaciju za oštećenje nastalo u transportu reklamirate na licu mesta kuriru.

Hvala na interesovanju i srećno!

Prodavac

notorni
notorni (7.146)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

20.632 pozitivnih ocena

Beograd-Čukarica, Grad Beograd, Srbija

Svi predmeti prodavca
Predmet: 133232829