LOT - Ilustrovane dopisnice Kraljevine Jugoslavije RRR

608 pregleda
14 želi ovaj predmet

LOT - Ilustrovane dopisnice Kraljevine Jugoslavije RRR

Cena: 27.500 RSD

Kupi odmah

Cena Vam je previsoka? Dajte svoju ponudu za predmet!

Preko 15 miliona uspešnih kupovina

Prodavac

buridan

(2.111)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

9.834 pozitivnih ocena

Zrenjanin, Srednjobanatski okrug, Srbija

Svi predmeti prodavca

Detalji predmeta

  • Stanje Kolekcionarski primerak
  • Detaljno stanje Dobro
  • Godina 1931 - 1940.

Jedinstven i redak LOT po pristupačnoj ceni ( dopisnica izađe nešto manje od 250 dinara )
LOT - Ilustrovane dopisnice Kraljevine Jugoslavije RRR
U ponudi je 121 ilustrovana dopisnica iz vremena pre drugog svetskog rata
Mislim da su sve različite - u pitanju su možda različite boje ili tekst ...
Ovaj LOT je specifičan po tome što su sve putovale za Beograd i upućene su Jovanu Frajt ili trgovini Frajt.Jedna je upućena njegovom sinu Stevanu, a jedna koja je bila u istom LOT-u je upućena Žandarmeriskom naredniku Franju Vadnalu, a u pitanju je Bazilika Sv. Ćirilia i Metoda ...
Ima sigurno 10-ak oštećenih ( relativno sitnija oštećenja ), ima dosta gde su primetni tragovi savijanja, ali uglavnom je lepo očuvan LOT.
LOT je specifičan i po tome što je Jovan Frajt preminuo 1938 godine, a i dalje su stizale dopisnice na njegovo ime ( verovatno nisu znali da je umro i da je njegov sin preuzeo trgovinu ).
Pisano je iz svih krajeva Jugoslavije, a verujem da su mu pisali znamenitiji ljudi ondašnjeg vremena.

---" Jovan Frajt (1882–1938) potiče iz češke porodice koja je živela u Plzenu i dala nekoliko generacija muzičara. U Beograd dolazi 1903. godine i postaje član orkestra Narodnog pozorišta kojim u to vreme upravlja Stanislav Binički. U tim prvim godinama njegovog izdavaštva objavljeno je nekoliko zbirki starogradskih pesama, da bi se izdanja, kako se muzički ukus građanskog Beograda razvijao, obogaćivala modernim igrama (fokstrot, šimi, bostonski valcer, van step, tango). ..."
---" Osnivanje Salonske koncertne kapele Jovana Frajta pred sam početak Velikog rata značajno je ne samo zato što u njoj sviraju i tri člana porodice Frajt, već i stoga što je ta vrsta njihove aktivnosti predstavljala prvi korak ka osnivanju izdavačke kuće (tada jedine takve na Balkanu) Muzikalije Jovana Frajta. Mada je Veliki rat prekinuo nastupe Salonske kapele, iskustva koja su iz njega ponela braća Frajt uticala su na njihov dalji umetnički razvoj. ...koncertni nastupi Jovana Frajta u vreme njegovog zarobljeništva u Plzenu i Vojteha Frajta kao soliste i člana Orkestra Muzika kraljeve garde u Solunu i mnogim gradovima Francuske. Osnivanje posle rata izdavačke kuće Muzikalije Jovana Frajta i pokretanje edicije Narodna izdanja predstavlja značajan datum u muzičkom životu Beograda. Dve starogradske pesme Kreće se lađa francuska i Tamo daleko, nastale u toku Velikog rata i objavljene neposredno posle njega u Frajtovoj ediciji. ..."
---" Jovan Frajt (češki muzičar koji od 1903. živi i deluje u Beogradu kao violinista, dirigent, kompozitor i izdavač), vlasnik te izdavačke kuće, ostvaruje saradnju sa dvoje Rusa koji su svoju umetničku karijeru izgradili u srpskoj prestonici ostavši joj verni do kraja svojih života, a to su: poznata interpretatorka ruskih i ciganskih romansi Olga Jančevecka (Brest-Litovsk,1890 – Beograd, 1978) i kompozitor i prevodilac Sergej Strahov (Moskva, 1901–Beograd,1945). U nevelik broj notnih izdanja ruskih narodnih pesama Frajt uključuje i rusku popularnu (zabavnu) muziku koju objavljuje uglavnom u vidu manjih albuma što je praktikovao i kada su bile posredi npr. makedonske, slovenačke ili dalmatinske narodne i popularne pesme. ..."
---" Ludmila (Lida) Freit dolazi iz glazbene obitelji. Njezin otac Jovan (Jan) Freit, rođen 1882. u Plzenu (današnja Češka), nastanio se u Srbiji 1903. godine, gdje je razvio svestranu djelatnost kao violinist, orguljaš, dirigent, skladatelj i izdavač glazbe. U Beogradu je osnovao i vodio izdavačku kuću Edition Freit, koju je nakon njegove smrti 1938. preuzeo njegov sin Stevan, također glazbenik. ..."

Pogledajte uveličane slike, pitajte...

Slanje posle uplate na račun - postekspresom, poštarina se plaća po prijemu pošiljke.
Može i vrednosnim pismo-poštarina u zavisnosti od vrednosti...

4

Uslovi prodaje prodavca

  • Plaćanje Tekući račun (pre slanja), Lično
  • Slanje Lično preuzimanje, Post express, Pošta

Prodavac

buridan (2.111)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

9.834 pozitivnih ocena

Zrenjanin, Srednjobanatski okrug, Srbija

Svi predmeti prodavca
Predmet: 110487237