Nova cena za slanje predmeta putem "City Express na Limundu" opcije iznosi 286 din. za predmete težine do 20kg i uključuje obaveštenje o pošiljci putem Viber poruke. Iskoristite povoljne cene dostave, pogledajte sve predmete na kojima prodavci nude ovaj način slanja.

ORAO PAO ... deo repa aviona J-22 ORAO 25156

2.139 pregleda
8 želi ovaj predmet

ORAO PAO ... deo repa aviona J-22 ORAO 25156

Aukcija je završena kupovinom preko Kupi odmah opcije

Datum kupovine: 13.10.2016. u 02:26

Kupljen za: 18.600 RSD

Broj ponuda: 1 ponuda

Preko 15 miliona uspešnih kupovina

Prodavac

muzeologija

(321)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

684 pozitivnih ocena

Kraljevo, Raški okrug, Srbija

Svi predmeti prodavca

Detalji predmeta

  • Stanje Kolekcionarski primerak
  • Detaljno stanje Dosta dobro
  • Materijal Metal

ORAO PAO ... deo repa aviona J-22 ORAO 25156

Na slikama je prikazan ORAO pre i posle udesa...

Veoma redak artefakt jer se prilikom pada aviona u eksploziji uniste svi delovi... kao sto se desilo pre par godina u selu Mrcajevci kraj Kraljeva...

Krагујевац – Пре него што је потонуо, авион Војске Србије типа „орао”, који се јуче око 12 сати срушио у Гружанско језеро код Кнића, плутао је на површини воде око пола сата. Дубина воде на потезу Турског бунара, где је авион пао, износи око петнаест метара. Пилот, мајор Слободан Јоцић (1969), успео је да се катапултира и приземљи неколико километара даље, у атару села Кусовац. Хеликоптером Војске Србије, који је брзо стигао на место удеса, пребачен је у болницу на лечење. Његово стање је стабилно.

Према речима очевидаца, риболоваца из Крагујевца и околних места, авион је пре пада направио неколико кругова изнад језера. Прво се, како кажу, зачуло снажно брујање мотора, а потом је ваздухом одјекнуо и прасак.

– Најпре се чуо пуцањ, који је највероватније последица катапултирања. Онда сам видео како авион пада. Пао је равно у воду, крила су му се склопила, а онда се згужвао као лименка. Пет минута после пада видео сам и пилота с раширеним падобраном. Слетео је неколико километара даље – прича Владимир Чедић, одбојкаш крагујевачког „Радничког”, који је пецао на језеру.

После пада, авион је, објашњава пецарош Иван Васојевић, остао на површини још тридесетак минута. Хеликоптер Војске Србије, како прича овај очевидац, стигао је брзо, свега неколико минута пошто се авион срушио.

– Није било никакве експлозије, осим када се пилот катапултирао. Видели смо кад је авион пао и после смо гледали како плута на води. Потонуо је за двадесетак минута, највише пола сата. После тога смо угледали хеликоптер, који је скренуо према месту на којем се падобраном приземљио пилот. Не знам како ће да изваде авион. Ту где је пао, дубина воде је бар петнаест метара – каже пецарош Васојевић.

Недалеко од места где је потонуо авион налази се острво Камењак, које је обрасло шумом и растињем. Пилот је успео да прелети преко њега и приземљи се у оближње село Кусовац, причају мештани Кнића који су се, после пада авиона, окупили на језеру.

На место удеса стигле су и екипе крагујевачких ватрогасаца, као и припадници полиције из Кнића. На обали језера су били и представници крагујевачког ЈКП „Водовод и канализација”, које се бави прерадом воде. Гружанско језеро је, иначе, акумулација са које се водом за пиће снабдева око 400. 000 становника централне Србије, Крагујевца, Краљева, Кнића и Баточине. Према речима директора „Водовода” Обрена Ћетковића, екипе овог крагујевачког предузећа утврдиће да ли је дошло до загађења воде.

– Језеро је велико и не верујем да би то могло да доведе до загађења воде за пиће. Ипак, наше екипе ће одмах изаћи на терен и пратити стање. Грађани не треба да брину – изјавио је Ћетковић за „Политику”.

Пилот дао све од себе да спасе авион

Пилот мајор Слободан Јоцић дао је све од себе да спасе авион, покушавао је чак и оно шта није морао по правилницима који прописују понашање пилота у случају техничких проблема, и катапултирао се када је то било неизбежно, изјавио је командант Ваздухопловства и противваздухопловне одбране бригадни генерал Ранко Живак на јучерашњој конференцији за новинаре у Београду. Он је објаснио да је пилот напустио авион на висини између 500 и 700 метара, при малој брзини, када је био сигуран да ће „орао” пасти у Гружанско језеро и да при томе нико на земљи или води неће бити повређен.

– Јуче у 11.17 часова са аеродрома Лађевци код Краљева полетела су четири „орла”. Мајор Јоцић био је вођа једног пара авиона. Увежбавали су извршавање задатака при лету на малој висини – рекао је бригадни генерал Живак.

Он је објаснио да се формација кретала на релацији Лађевци– Параћин-Ћуприја–Баточина–Кнић–Лађевци. Пред слетање пилот Јоцић утврдио да се леви стајни трап није извукао, више пута је покушавао да га одблокира укључујући и резервну могућност – механичким путем уместо хидрауличко-електричним. Пробао је и оно што прописи не предвиђају – да дотакне писту десним и носним стајним трапом да би се од тог потреса активирао блокирани стајни трап. Пошто то није успело ни из другог покушаја, а гориво је било при крају, усмерио је „орао” према слабо насељеном подручју – Гружанском језеру.

Авион који се срушио произведен је 1987. године, ремонтован је и 2. марта ове године враћен је у 241. ловачко-бомбардерску ескадрилу у Лађевцима. Од тада је њиме обављено 37 летова и нису примећени технички проблеми. Мајор Јоцић један је од најискуснијих пилота на „орловима”, инструктор је летења и пробни пилот. Приликом катапултирања, које траје неколико секунди и током којег је тело пилота оптерећено са 18 до 21 g (лаички речено пилот је оптерећен са двадесет својих тежина) лакше је повредио пршљен кичме и хоспитализован је на Војномедицинској академији искључиво из превентивних разлога. Очекује се да ће се брзо вратити у јединицу.

Бригадни генерал Живак, који је и сам био приморан да се катапултира из „орла” у близини Подгорице 1990. године, рекао је да су до даљег обустављени летови на овом типу авиона, што је уобичајена процедура. Две комисије радиће на утврђивању узрока несреће и да ли је пре и током лета испоштована комплетна ваздухопловна процедура, а „орао” ће бити извучен из језера да би се утврдио узрок заказивања стајног трапа.

Uslovi prodaje prodavca

Prodavac

muzeologija (321)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

684 pozitivnih ocena

Kraljevo, Raški okrug, Srbija

Svi predmeti prodavca
Predmet: 50596583