Žorž Ruo LUX monografija ENG, SVE 10d

48 pregleda
4 želi ovaj predmet

Žorž Ruo LUX monografija ENG, SVE 10d

Prodat na aukciji!

Datum kupovine: 24.05.2024. u 21:04

Kupljen za: 938 RSD

Broj ponuda: 12 ponuda

Saznajte više o Limundo zaštiti

Prodavac

tasicmarko

tasicmarko

(9.716)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

49.642 pozitivnih ocena

Leskovac, Jablanički okrug, Srbija

Svi predmeti prodavca

Detalji predmeta

  • Stanje Polovno

Vrlo dobro očuvano, tvrd povez, veliki format, omot,

Francuski slikar, crtač i grafičar Žorž Ruo čiji je rad često povezan sa fovizmom i ekspresionizmom je 1907. godine započeo seriju slika posvećenih sudovima, klovnovima, prostitutkama i odbačenima u snažnim, suštinski teškim tonovima koje se tumače kao moralna i socijalna kritika. Svojim ranim fovističkim radovima poput slike U cirkusu koja je poznata i po nazivu Ludi klovn doneo je sumorniji, psihološki pristup. Ova slika se danas nalazu u Muzeju umetnosti u Filadelfiji.

Nakon što se oporavio od fizičkog i nervnog sloma u 34 godini, Žorž Ruo je imao epifaniju koja mu je promenila život. U pismu koje je napisao svom prijatelju francuskom filozofu, piscu i muzikologu Eduaru Šureu 1905. godine, on je opisao scenu koja će obeležiti njegovu viziju života i umetnosti. Dok je šetao naišao je na "nomadski karavan, parkiran pored puta", cirkus koji se pripremao za svoj sledeći javni nastup. Ruoov pogled pao je na jednu od figura, "starog klovna koji je sedeo u uglu karavana i popravljao svoj blistav i gizdav kostim". Njega je zaintrigirao kontrast između "blistavog" kostima klovna i tobože srećnog ponašanja i njegovog privatnog života "beskrajne tuge" koja se, kako je video, ogleda u svim ljudima. On je zaključio: "Sasvim sam jasno video da sam" klovn "ja, mi, skoro svi (...) Svi smo manje-više klovnovi."

Na slici U cirkusu prikazan je klovn u pratnji devojke iz cirkusa. Na njemu je primetan svečani i rezignirani izraz koji otkriva unutrašnji bol i usamljenost iza njegove šarene šminke. Tamnije boje "odjekuju" intenzivnim naglašavanjem ljudske patnje. Rouoov mračan prikaz klovna izražava odvojen stav, odraz umetnikovog pogleda na ulogu socijalnih autsajdera, kroz tehnike koje obuhvataju i francuski fovizam i nemački ekspresionizam.

Žorž Ruo (franc. Georges Rouault; 1871 — 1958) je bio francuski predstavnik fovizma i ekspresionizma.[1] Rođen je u Parizu u siromašnoj porodici, a studirao je u Školi lepih umetnosti u Parizu, koju je upisao 1891.[2] Bio je u klasi Gistava Moroa, profesora na akademiji. On mu je bio omiljen učenik.[3]

Godine 1907. počeo je da slika seriju slika posvećenih dvoru. Slikao je velike kraljeve i dvorske lude. Ovakvim temama on upućuje kritiku savremenom društvu.[4] Posle ovoga on slika i religiozne slike jer je smatrao da religija moze da savlada sve nesreće savremenog sveta.

Reference
„Georges Rouault | MoMA”. The Museum of Modern Art (na jeziku: engleski). Pristupljeno 2021-01-26.
„Georges Rouault | artnet”. Pristupljeno 2021-01-26.
„Georges Rouault | French artist”. Encyclopedia Britannica (na jeziku: engleski). Pristupljeno 2021-01-26.
„Georges Rouault Artworks & Famous Paintings”. The Art Story. Pristupljeno 2021-01-26.

Uslovi prodaje prodavca

  • Plaćanje Tekući račun (pre slanja)
  • Slanje Pošta

RASPRODAJA KNJIGA PO POČETNOJ CENI OD 10 din!!! Naći ćete ih tako što kliknete na sve moje predmete, pa u meniju način kupovine SELEKTUJTE KVADRATIĆ AUKCIJA, i prikazaće Vam se svi predmeti sa početnom cenom od 10din.

Dodatno kada Vam se otvore aukcije kliknite na SORTIRAJ PO, pa izaberite ISTEKU NAJSKORIJE, i dobićete listu aukcija sa početnom od 10 dinara, po vremenu isteka.

Zbog perioda praznika vreme za realizovanje kupoprodaje može da se produži na do 20 dana.

Prodavac

tasicmarko
tasicmarko (9.716)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

49.642 pozitivnih ocena

Leskovac, Jablanički okrug, Srbija

Svi predmeti prodavca
Predmet: 134242965