Žorž Brak LUX monografija, FRANC, SVE 10d

55 pregleda
6 želi ovaj predmet

Žorž Brak LUX monografija, FRANC, SVE 10d

Prodat na aukciji!

Datum kupovine: 24.05.2024. u 21:25

Kupljen za: 1.601 RSD

Broj ponuda: 18 ponuda

Preko 15 miliona uspešnih kupovina

Prodavac

tasicmarko

tasicmarko

(9.717)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

49.654 pozitivnih ocena

Leskovac, Jablanički okrug, Srbija

Svi predmeti prodavca

Detalji predmeta

  • Stanje Polovno

Georges Braque, veliki format, tvrd povez, omot, vrlo dobro očuvano, ilustrovano bogato, na francuskom jeziku

Жорж Брак (франц. Georges Braque; Аржантеј, 13. мај 1882 — Париз, 31. август 1963) био је француски сликар[1] и скулптор који се са Паблом Пикасом сматра једном од најзначајнијих француских сликара и оснивачем кубизма и постао је једна од најзачајнијих личности у сликарству 20. века.

Младост и школовање
Жорж Брак родио се у предграђу Париза, а одрастао је у Авру (у Француској). Изучио је занат за молера и декоратера као што су били његов отац и деда. У вечерњим часовима посећивао је школу између 1897. и 1899. и студира уметност у Авру.

1900. је отишао у Париз и ту завршио школу за сликара и декоратера. Између 1902. и 1904. посећивао је Академију Хумберт у Паризу где је упознао Франсиса Пикабија, као и Анрија Матиса, Алберта Маркета, Андреја Дерена и Мориса Фламенка, са фовистима и- фовизмом, те и ако су његова прва дела била инпресионистичка он од 1905. године почиње да ствара у стилу фовиста који су употребљавали светле боје и слободне форме како би што више утицали на чуло вида и осећања. Брак је много радио на стварању фовистичког стила који је био мало мирнији.

Фовистичка фаза
1907. године Брак је успешно изложио своја фовистичка дела у Салону независних а прву самосталну изложбу је имао у Галерији Данијела- Хенрија Каневелера. У то време је његов фовистички стил и схватање почело да трпи утицаје Пол Сезана који је умро 1906. а чије су слике биле излагане на многим местима у Паризу.

Кубистичка фаза

Жена с гитаром, Жорж Брак, 1913
Између година 1908. и 1913. почео се јављати у његовим делима утицај и интерес за геометризацију и перспективу, и изучавао је учинке светла и поступке којим би се светло и перспектива могли саобразити и код својих експеримената је доводио у питање и сумњу и најустаљеније технике и начине сликања. Често је архитектуру редуковао на форме квадрата и коцки тако да је све изгледало и површински и просторно и указао је на саме основе оптичке илузије и уметничке саобразбе.

Заједнички рад са Пикасом
Од 1909. сарађује са Паблом Пикасом који је у сликарству имао сличне идеје и радио на сличан начин и од тог времена они су сликали на сличан начин, неутралним бојама, сложене геометризирајуће узоре и форме што се данас назива аналитичким кубизмом. Били су јако слични у својим стиловима и размишљањима у то доба. Они су покренули очну тачку која је до тога времена увек била непомична и стална. Добијали су сложене форме из више погледа и ово кретање очне тачке је новина и одлика за кубизам и кубистички покрет.[1]Експериментишу и са колажима а њихова сарадња се завршaва 1914. када је Брак одведен у Париз на фронт.

Позна фаза
Брак је у рату био озбиљно повређен и у сликарство се враћа 1917. када се спријатељио са Хуан Грисом, променио је стил и створио свој особени стил који је мање схематизован, употребљава светле боје и текстутурисану површину. 1922. Излагао је у у Паризу. У 20- тим годинама се враћа ка реалистичнијим схватањима и ако је задржао неке од кубистичких аспеката. Преселио се 1930. и 1931. у Нормандију где слика плаже и фигуре људи. Прву ретроспективну изложбу је имао у Басилеји. Током Првог светског рата је био у Паризу и сликао мртве природе и упознавши се са Фернаром Меролтом литографом бавио се литографијом, графиком и скулптуром.

Значај уметника
Радио је до краја живота и створио много изванредних дела- слика, графика и скулптура имао је дугу и престижну каријеру, био је почастован значајним изложбама широм света 1961. године је био први живи сликар који је излаган у Лувру[1] и умро је 31. августа 1963. године у Паризу.

Референце
Мишић, Милан, ур. (2005). Енциклопедија Британика. А-Б. Београд: Народна књига : Политика. стр. 169. ISBN 86-331-2075-5.
Литература
Enciklopedija Britanika Narodna knjiga Politika Beograd 2005.
Istorija umetnosti H.W. Jonson Beograd 1982.
PSN Československa akademia vied Praha1962.
Enciklopedija Leksikografskog zavoda, Zagreb 1966.
de Wikipedija članak Geoges Braque
Спољашње везе
Више информација о чланку
Жорж Брак
пронађите на Википедијиним
сестринским пројектима:
Медији на Остави
Цитати на Викицитату
Подаци на Википодацима
Artcyclopedia - Links to Braque's works and information
Georges Braque works at insecula.com
fovizam kubizam istorija slikarstva istorija umetnosti teorija

Uslovi prodaje prodavca

  • Plaćanje Tekući račun (pre slanja)
  • Slanje Pošta

RASPRODAJA KNJIGA PO POČETNOJ CENI OD 10 din!!! Naći ćete ih tako što kliknete na sve moje predmete, pa u meniju način kupovine SELEKTUJTE KVADRATIĆ AUKCIJA, i prikazaće Vam se svi predmeti sa početnom cenom od 10din.

Dodatno kada Vam se otvore aukcije kliknite na SORTIRAJ PO, pa izaberite ISTEKU NAJSKORIJE, i dobićete listu aukcija sa početnom od 10 dinara, po vremenu isteka.

Zbog perioda praznika vreme za realizovanje kupoprodaje može da se produži na do 20 dana.

Prodavac

tasicmarko
tasicmarko (9.717)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

49.654 pozitivnih ocena

Leskovac, Jablanički okrug, Srbija

Svi predmeti prodavca
Predmet: 134257561