Dragi Limundovci, ukoliko ne stignete da dopunite svoj Limundo račun pre praznika, to možete učiniti i u periodu kada ne bude radio platni promet svojom platnom karticom.

Šobajići - u sazvežđu duha RETKO

310 pregleda
0 želi ovaj predmet

Šobajići - u sazvežđu duha RETKO

Cena: 2.290 RSD

Kupi odmah

Cena Vam je previsoka? Dajte svoju ponudu za predmet!

Saznajte više o Limundo zaštiti

Prodavac

tasicmarko

tasicmarko

(9.654)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

49.015 pozitivnih ocena

Leskovac, Jablanički okrug, Srbija

Svi predmeti prodavca

Detalji predmeta

  • Stanje Polovno

Niko Martinović: ŠOBAJIĆI: MAKSIM - BEKICA - BRANKO - ILIJA - SIMO I PETAR - U SAZVEŽĐU DUHA, tvrd povez, 154strane, ilustrovano, 24cm, izdavači: Centar za kulturu - Nikšić - Oktoih - Anderba, ima posvetu slikara Miloša Šobajića!!!
sadržaj:
- STVARALAŠTVO I TRAJANJE
- POSTANAK IMENA ŠOBAJIĆ
- MAKSIM ŠOBAJIĆ
- BEKICA ŠOBAJIĆ
- BRANKO ŠOBAJIĆ
- ILIJA ŠOBAJIĆ
- SIMO ŠOBAJIĆ
- PETAR ŠOBAJIĆ

Šobajići u umjetnosti

O Šobajićima su, kako je kazao, pisali mnogi, posebno hroničar Veljko Šakotić, ali samo je akademik Niko Martinović u knjizi „U sazvežđu duha“, koja je objavljena 2009. sveobuhvatno predstavio porodicu koja zauzima posebno mjesto u umjetničko-kulturnom uzdizanju Nikšića, ali i Crne Gore. U pomenutoj knjizi Martinović, koji je objavio i studiju „Od Ilije do Miloša“, predstavio je Maksima, Bekicu, Branka, Iliju, Sima i Petra Šobajića.
Maksim je osnovao čitaonicu, bio je književnik, sakupljao je narodne umotvorine i bio hroničar grada.
Bekica Šobajić, dramski pisac, novinar, dramaturg i glumac, javni radnik i jedan od osnivača čitaonice bio je “vokacijskom slojevitošću i instruktivno kreativnim angažmanom odistinski anticipator modernog građanskog senzibiliteta i progresivnih socijalnih promjena u evropskom duhu”. Jedan je od osnivača “Zahumlja”, bio je saradnik “Nevesinja” i “Onogošta”.
Ilija Šobajić, rodonačelnk crnogorske grafike, bio je i prosvjetno- pedgoški pregalac i bard crnogorske umjetnosti.
Simo Šobajić je bio političar liberalno građanske provenijencije, pripovijedač, publicista, osnivač i urednik “Narodne misli”, “majstor retorskog reda”. Zaslugom njegovog brata Petra posthumno su objavljene dvije knjige – “studija iz oblasti psihokarakterologije “Crnogorci” i zbirka pripovjedaka “Iz kršnog zavičaja”.
Antropogeograf i etnograf Petar Šobajić bavio se proučavanjem etnogeneze dinarskih plemena i njihovom istorijom, dok je Branko bio trgovac, fotograf i vlasnik prvog bioskopa u gradu.

Uslovi prodaje prodavca

  • Plaćanje Tekući račun (pre slanja), Lično
  • Slanje Lično preuzimanje, Pošta

RASPRODAJA KNJIGA PO POČETNOJ CENI OD 10 din!!! Naći ćete ih tako što kliknete na sve moje predmete, pa u meniju način kupovine SELEKTUJTE KVADRATIĆ AUKCIJA, i prikazaće Vam se svi predmeti sa početnom cenom od 10din.

Dodatno kada Vam se otvore aukcije kliknite na SORTIRAJ PO, pa izaberite ISTEKU NAJSKORIJE, i dobićete listu aukcija sa početnom od 10 dinara, po vremenu isteka.

Zbog perioda praznika vreme za realizovanje kupoprodaje može da se produži na do 20 dana.

Prodavac

tasicmarko
tasicmarko (9.654)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

49.015 pozitivnih ocena

Leskovac, Jablanički okrug, Srbija

Svi predmeti prodavca
Predmet: 87652641