Dragi Limundovci, ukoliko ne stignete da dopunite svoj Limundo račun pre praznika, to možete učiniti i u periodu kada ne bude radio platni promet svojom platnom karticom.

Šenbrun - mala monografija NA NEMAČKOM

101 pregled
2 želi ovaj predmet

Šenbrun - mala monografija NA NEMAČKOM

Cena: 190 RSD

Kupi odmah

Cena Vam je previsoka? Dajte svoju ponudu za predmet!

Saznajte više o Limundo zaštiti

Prodavac

tasicmarko

tasicmarko

(9.644)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

48.924 pozitivnih ocena

Leskovac, Jablanički okrug, Srbija

Svi predmeti prodavca

Detalji predmeta

  • Stanje Polovno

Šenbrun (nem. Schloss Schönbrunn) je palata u Beču, jedan od najvažnijih kulturnih spomenika u Austriji, a od 1960-ih takođe jedna od glavnih turističkih atrakcija u Beču.


Šenbrunska palata, pogled iz vrtova
Sadržaj
Rana istorija
Uredi
Godine 1569. sveti rimski imperator Maksimilijan II kupio je Katerburg koji se nalazio na širokom području između Majdlinga i Hicinga, gde se danas nalaze Šenbrunski parkovi i različite građevine. On je pokazao veliki interes za novoosnovani zoo-vrt Tiergarten Schönbrunn Zoo Vienna, i pokušao je da ustanovi ne samo sistematsko čuvanje divljih životinja, već i botaničku baštu sa retkim i egzotičnim biljkama. S pravom je nazvan kreatorom Šenbrunskih parkova.

Novo ime, Schönbrunn („lepi bunar“), ima svoje korene u bunaru vode iz koga se koristila voda na kraljevskom dvoru u Beču. U sledećem stoleću mnogi članovi kraljevske porodice Austrije provodili su svoj letnji odmor i odlazili u lov u Katerburg. U vreme turskih opsada Katerburg je skoro uništen i činilo se da je nemoguće obnoviti zamak.

Moderna palata
Uredi

Gloriette na vrhu brda iza palate
Imperator Leopold I dao je arhitekti Johanu Bernhardu Fišeru zadatak da projektuje novu palatu. Njegov prvi nacrt bio je vrlo utopijski, pokušavajući da poveže antičke i savremene ideale. Njegov drugi nacrt prikazao je manju i mnogo realističniju građevinu. Izgradnja je počela 1696. i posle tri godine prve svečanosti su održane u novoizgrađenom srednjem delu palate.

Nažalost, mnogi delovi prve palate nisu preživeli sledeće stoleće zato što je svaki novi vladar dodavao ili menjao unutrašnjost i spoljašnjost zgrade. Po naređenju carice Marije Terezije, arhitekt Nikolaus Pakasi preoblikovao je Šenbrunsku palatu u stilu rokoko ere. Na kraju tzv. terezijanske epohe Šenbrunska palata bila je snažan centar austrijskog carstva i carske porodice.

U 19. veku jedno ime je tesno povezano s Šenbrunom, bio je to car Franc Jozef I. On je u njoj proveo najveći deo svog života a i umro je 21. novembra, 1916. u svojoj spavaćoj sobi. Za vreme njegove vladavine, Šenbrunska palata se smatrala za Gesamtkunstwerk (kompletno umetničko delo) i preuređena je u skladu s svojom istorijom.

Kompleks palate uključuje i neke lažne rimske ruševine i voćnjak narandži, pojam luksuza u evropskim palatama te vrste.

Skorija istorija
Uredi
Posle pada monarhije 1918. novoosnovana Austrijska Republika postala je vlasnik Šenbrunske palate i sačuvala je divne sobe i odaje kao muzej za posetioce. U 20. veku palata je nekoliko puta korišćena za važne događaje kao što su istorijski sastanak između Džona Kenedija i Nikite Hruščova 1961. godine.

UNESKO je uvrstio Šenbrunsku palatu na listu Svetske baštine 1996.

U prostranim vrtovima Šenbruna nalazi se i lavirint. Ulaznica u vrt omogućava ulaz u lavirint, kao i pristup jednom broju ostalih zagonetki na otvorenom, uključujući matematičke igre i seriju fontana.

Spoljašnje veze
Uredi

Šenbrun na Vikimedijinoj ostavi.
Zvanični veb-sajt
„Šenbrunska palata: Kako ja pričam istoriju“ (.pdf format)
Ovu stranicu je poslednji put uredio korisnik Limes Sorabicus pre 2 meseca
RELATED PAGES
Палата надвојводе Албрехта
Шенбрунски мир
Туризам у Аустрији

Uslovi prodaje prodavca

  • Plaćanje Tekući račun (pre slanja), Lično
  • Slanje Lično preuzimanje, Pošta

RASPRODAJA KNJIGA PO POČETNOJ CENI OD 10 din!!! Naći ćete ih tako što kliknete na sve moje predmete, pa u meniju način kupovine SELEKTUJTE KVADRATIĆ AUKCIJA, i prikazaće Vam se svi predmeti sa početnom cenom od 10din.

Dodatno kada Vam se otvore aukcije kliknite na SORTIRAJ PO, pa izaberite ISTEKU NAJSKORIJE, i dobićete listu aukcija sa početnom od 10 dinara, po vremenu isteka.

Zbog perioda praznika vreme za realizovanje kupoprodaje može da se produži na do 20 dana.

Prodavac

tasicmarko
tasicmarko (9.644)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

48.924 pozitivnih ocena

Leskovac, Jablanički okrug, Srbija

Svi predmeti prodavca
Predmet: 118113209