Metode identifikacije plastike ENG

43 pregleda
0 želi ovaj predmet

Metode identifikacije plastike ENG

Cena: 990 RSD

Kupi odmah

Cena Vam je previsoka? Dajte svoju ponudu za predmet!

Saznajte više o Limundo zaštiti

Prodavac

tasicmarko

tasicmarko

(8.371)

99,92% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

41.269 pozitivnih ocena

Leskovac, Jablanički okrug, Srbija

Svi predmeti prodavca

Detalji predmeta

  • Stanje Polovno

Simple Methods for Identification of plastics, Dietrich Braun

Kodovi za identifikaciju plastičnih masa
Jezik
Preuzmi PDF
Nadgledaj
Uredi
SPI broj za identifikaciju je skup simbola koji se ispisuju na plastici kako bi identifikovali tip polimera od kod je ta plastika sačinjena. Kod je razvilo "Udruženje plastične industrije (Society of the Plastics Industry (SPI))" 1988-e i danas se koristi svuda u svetu. Glavni razlog za ovakvo označavanje je da se omogući lako razdvajanje različitih tipova plastike za reciklažu. Radvajanje mora da bude efikasno pošto se različiti tipovi plastike moraju reciklirati zasebno. Dovoljan je jedan predmet od pogrešne plastike u mešavini, da uništi celu šaržu.


Razvrstana kućna plastika spremna za prevoz na preradu.

Polipropilenski poklopac Tik Tak kutijice, sa "žabicom" i brojem za identifikaciju plastike ispod klapne.
Simboli koji se koriste u kodu, sastoje se od strelica koje pokazuju kružno, u smeru kazaljke na satu, formirajući trougao u kome se nalazi broj, a često i od skraćenice koja predstavlja tip plastike ispod trougla. Ukoliko je broj izostavljen, simbol je poznat kao "univerzalni simbol reciklaže" i ukazuje na generičke materijale koji se mogu reciklirati. U tom slučaju, koriste se drugačije textualne ili simbolične oznake za različite materijale. Materijali koji su već reciklirani, nose prefiks "R" (npr, PETE flaša od recikliranog materijala bi bila označena sa RPETE i istim brojem).

Ovaj kod ne ukazuje na to koliko je teško reciklirati dati predmet, niti koliko puta je plastika već bila reciklirana. Predstavlja naprosto nasumično izabran broj za koji je usaglašeno da nema nikakvo drugo značenje osim koji polimer je korišćen u proizvodnji date plastike zarad olakšane buduće reciklaže.

Unikod standard uključuje i SPI kodove, i to između U+2673 i U+2679 u okviru bloka "razni simboli". Simbol generičkog materijala koji se može reciklirati je U+267A.

Sadržaj
Tabela kalafonijum kodova
Uredi
Izvori:[1][2]

Reciklažni broj Slika Unikod Alternativna slika Simbol Skraćenica Naziv polimera Upotreba Reciklaža
1 ♳ U+2673
1-PETE Plastic-recyc-01.svg
♳ PETE ili PET Polietilen tereftalat Poliesterska vlakna (Polarna čipka), termoformirane ploče, kaiševi, boce za sokove, cegeri, nameštaj, tepisi, paneli. Reciklira se u skoro svim standardnim projektima.
2 ♴ U+2674
♴ Plastic-recyc-02.svg
♴ HDPE Polietilen velike gustine Flaše, kese, boce za mleko, kante za smeće, kočnice za kola, baštenska oprema. Reciklira se u skoro svim standardnim projektima mada neki prihvataju samo ona pakovanja sa "vratom".
3 ♵ U+2675
PVC Plastic-recyc-03.svg
♵ PVC ili V Polivinil hlorid Cevi, ograde, zavese za tuširanje, poljske stolice, boce koje nisu za hranu i dečije igračke. Retko se reciklira.
4 ♶ U+2676
♶ Plastic-recyc-04.svg
♶ LDPE Polietilen niske gustine Plastične kese, prstenovi 6-pack-a, razne kutije, flaše sa raspršivačem,boce za sapun, cevi i razna kalupna laboratorijska oprema LDPE se ne reciklira često kroz standardni program, mada je neka postrojenja prihvataju. U svetu se plastične kese mogu vratiti u prodavnice za reciklažu.
5 ♷ U+2677
♷ Plastic-recyc-05.svg
♷ PP Polipropilen Auto delovi, industrjska vlakna, kutije za hranu i posuđe Neki standardni programi je recikliraju.
6 ♸ U+2678
♸ Plastic-recyc-06.svg
♸ PS Polistiren Radni pribor, poslužavnici, plastičan kuhinjski pribor, igračke, video kasete i kutije, i proizvodi od ekspandiranog polistirena (npr, Stiropena) Neki standardni programi je recikliraju.
7 ♹ U+2679
♹ Plastic-recyc-07.svg
♹ OSTALO ili O Ostala plastika, npr metakrilat, najlon, polikarbonat, i polilaktozna kiselina (bioplastika), i višeslojna kombinacija različitih plastika Flaše, farovi, i sigurnosna stakla. Uobičajeno je da se plastike sa oznakom 7 ne recikliraju.
Dostupnost postrojenja za reciklažu
Uredi
U opštem slučaju, postrojenja za preradu plastike su ograničena samo na PETE i HDPE, mada u poslednje vreme mnoga teže da prošire delatnost i na ostale tipove plastike. Tako na primer Los Anđeles reciklira sve čiste plastike od 1 do 7.[3] U Srbiji se recikliraju plastike sa oznakama: 1; 2; 4; i 5, kao i plastične kese i folije.[4]

Mogući budući kodovi
Uredi
Године 2007,e, Kalifornijski senat je predložio uvođenje koda "0" za biorazgradivu i kompostabilnu polilacetatnu kiselinu.[5] Ipak, ovaj predlog je bio povučen pre nego što je izglasan.[6][7]

Vidi još
Uredi
Plastika
Reciklaža
Bisfenol A
Bisfenol S
Reference
Uredi
„Plastic Packaging Resins” (PDF). American Chemistry Council. Архивирано из оригинала (PDF) на датум 21. 07. 2011. Приступљено 22. 08. 2011.
„What Do Recycling Symbols on Plastics Mean?”. Good Housekeeping. Приступљено 17. 01. 2014.
"What is Recyclable" Архивирано на сајту Wayback Machine (27. децембар 2012) from the City of Los Angeles Bureau of Sanitation website.
"Reciklaža plastike u Srbiji" Sajt Reciklaža plastike i PET ambalaže, Srbija
Full text and version history of California State Senate Bill 898
Архивирано на сајту Wayback Machine (12. мај 2008) Bill summary from Californians Against Waste, an environmental group
SB 898 Senate Bill – AMENDED
Spoljašnje veze
Uredi
Opis procesa reciklaže plastike i uštede na resursima Informacija "Reciklira.rs"-a o tome šta se stvarno dešava kad se plastika reciklira.
Opšte informacije o recikliranju PET ambalaže Reciklaža PET ambalaže.
Recycling Symbols for Plastics sadrži simbole koji se koriste u različitim plastikama u raličitim formatima za upotrebu na grafikama i pakovanjima.
Your Recycling Quandaries Архивирано на сајту Wayback Machine (25. април 2009) Informacija "Co-op America"-e o tome šta se stvarno dešava kad se plastika reciklira.
Resin Codes Američkog Saveta za Hemiju.
Ovu stranicu je poslednji put uredio korisnik InternetArchiveBot pre 9 meseci

Uslovi prodaje prodavca

  • Plaćanje Tekući račun (pre slanja), Lično
  • Slanje Lično preuzimanje, Pošta

RASPRODAJA KNJIGA PO POČETNOJ CENI OD 10 din!!! Naći ćete ih tako što kliknete na sve moje predmete, pa u meniju način kupovine SELEKTUJTE KVADRATIĆ AUKCIJA, i prikazaće Vam se svi predmeti sa početnom cenom od 10din.

Dodatno kada Vam se otvore aukcije kliknite na SORTIRAJ PO, pa izaberite ISTEKU NAJSKORIJE, i dobićete listu aukcija sa početnom od 10 dinara, po vremenu isteka.

Zbog perioda praznika vreme za realizovanje kupoprodaje može da se produži na do 20 dana.

Prodavac

tasicmarko
tasicmarko (8.371)

99,92% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

41.269 pozitivnih ocena

Leskovac, Jablanički okrug, Srbija

Svi predmeti prodavca
Predmet: 114460949