Dragi Limundovci, ukoliko ne stignete da dopunite svoj Limundo račun pre praznika, to možete učiniti i u periodu kada ne bude radio platni promet svojom platnom karticom.

Савремена производња малине

219 pregleda
0 želi ovaj predmet

Савремена производња малине

Cena: 3.000 RSD

Kupi odmah

Cena Vam je previsoka? Dajte svoju ponudu za predmet!

Preko 15 miliona uspešnih kupovina

Prodavac

Ivanjica74

(13)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

14 pozitivnih ocena

Čačak, Moravički okrug, Srbija

Svi predmeti prodavca

Detalji predmeta

  • Stanje Nekorišćeno

У књизи која је пред Вама, аутор се потрудио да изложи сва актуелна достигнућа из области технике гајења, заштите и прераде малине, воћне врсте која је због економског значаја и утицаја на привреду већ више од 40 година „питање свих питања” у Републици Србији.
Савремена производња малине код нас, а у складу са водећом позицијом на светском тржишту у погледу количине и квалитета производа, захтева од свих учесника у јединственом ланцу производње, прераде и промета, поседовање веома сложених знања из више научних дисциплина и широко образовање. Као ретко која воћна врста или производ, производња малине је изузетно осетљива на технолошку недисциплину. Високо је зависна од степена организованости, прераде и извоза а заједно са хладњачама и другим капацитетима за прераду чини јединствену техно-економску целину.
Имајући у виду све ово, не треба да чуди чињеница што се у производњи ове, за економију наше земље изузетно важне воћне врсте, последњих година деша вају велике осцилације. Поред негативног дејства временских чинилаца, један од узрока таквих дешавања је слабија економска мотивисаност произвођача у годинама лошијих цена у откупу. Ипак, најзначајнији разлог присутних осцилација у производњи малине код нас представља дугогодишње одсуство струке и недостатак практичних знања применљивих у засадима.
Због свега овога, књига која је пред вама је настала као резултат вишегодишњих истраживања биолошких и морфолошких карактеристика и проучавања ефекта примене различитих техника гајења у засадима малине у нашој земљи али и у малињацима широм света. Као таква, надам се да ће пружити значајан допринос у обогаћивању постојећих и стицању нових знања о савременим методама гајења ове воћне врсте. У том циљу, у књизи су на синтетизован начин обрађена најважнија питања гајења, заштите и прераде ове врсте воћа.
Књига се састоји из следећих поглавља: Увод (лековита својства, производња малине у свету и у Републици Србији); Услови за гајење и производњу малине; Сорте малине; Подизање и нега младог засада малине; Помотехничке и агротехничке мере у засадима у роду.
У поглављу Заштита засада малине описане су најзначајније гљивичне, бактеријске и вирусне болести и штеточине малине, као и мере за њихово сузбијање. Обрађене су и оне болести и штеточине које нису присутне у Србији. У овом делу је изложен концепт интегралне заштите малине који, правилно примењен, обезбеђује високе приносе и плодове без остатака пестицида и других штетних материја по здравље човека.
У књизи су обрађене и основе производње малине по принципима органске пољопривреде, као и производња малине у различитим видовима заштићеног простора.
Имајући у виду чињеницу да се више од 90 одсто годишње производње у Србији извезе као смрзнута роба, значајан део текста посвећен је берби, транспорту и паковању плодова у циљу добијања хигијенски исправног производа, врхунског квалитета, нарочито ако се зна да плодови малине из наше земље стижу на најзахтевнија тржишта Европе, Јапана, Америке и других делова развијеног света.
На крају књиге, дат је Календар радова у засадима и Оријентациони предрачун потребних средстава за подизање засада малине.
Књига је првенствено намењена произвођачима малине као и агрономима – воћарима и технолозима који се баве организацијом производње и прераде малине. Она може корисно послужити и младим научним радницима у институтима за воћарство и наставницима пољопривредних факултета и школа, као основна или допунска литература.

Uslovi prodaje prodavca

  • Plaćanje Tekući račun (pre slanja), PostNet (pre slanja), Pouzećem
  • Slanje City express

Uplata na tekući račun pre slanja i pouzećem

Prodavac

Ivanjica74 (13)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

14 pozitivnih ocena

Čačak, Moravički okrug, Srbija

Svi predmeti prodavca
Predmet: 124989809