IVAN ČOLOVIĆ - RASTANAK S IDENTITETOM

21 pregled
1 želi ovaj predmet

IVAN ČOLOVIĆ - RASTANAK S IDENTITETOM

Završena

Datum završetka: 12.12.2023. u 20:10

Početna cena: 390 RSD

Broj ponuda:

Saznajte više o Limundo zaštiti

Prodavac

DjepetoPinokijevCale

(5.724)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

9.653 pozitivnih ocena

Beograd-Stari grad, Grad Beograd, Srbija

Svi predmeti prodavca

Detalji predmeta

  • Stanje Nekorišćeno

IVAN ČOLOVIĆ

RASTANAK S IDENTITETOM - Ogledi o političkoj antropologiji. 3

Izdavač - Biblioteka XX vek, Beograd; Knjižara Krug, Beograd

Godina - 2014

204 strana

17 cm

Edicija - Biblioteka XX vek

ISBN - 978-86-7562-121-8

Povez - Broširan

Stanje - Kao na slici, tekst bez podvlačenjaSADRŽAJ:
Predgovor
Nevolje s identitetom
Identitet ili imidž?
Tako je govorio Milošević
Vidovdan 2009.
"Naši prijatelji, naša braća"
Balkanistički diskurs i njegovi kritičari
Gde su sada junaci devedesetih?
Ko je ovaj naoružani čovek?
Navijači-huligani i novi fašizam
"Delije" na internetu
Šta će Srbija u Evropi?
"Slavili smo tuđeg cara"
Superlepak
Rastanak s identitetom
Switch identity: gladni starac iz Marinkove bare
Bibliografija
Indeks imena
Bibliografska napomena


"Nacionalni identitet kao neprikosnovena, takoreći sveta vrednost došao nam je s ratom devedesetih, kao jedna od njegovih glavnih tekovina. Obreo se ovaj identitet i u folklornim verzijama priča o politici i ratu, tako da sam se s njim najpre sreo u tom “formatu”, kad sam se zainteresovao za “folklor, politiku i rat”, što je tema moje knjige Bordel ratnika. To me je podstaklo da se u naučnoj literaturi obavestim o poreklu termina i njegovim raznim značenjima i tumačenjima, pa sam to izložio pod naslovom “Identitet identiteta”. U mojoj sledećoj knjizi – Politika simbola identitet je dobio još više mesta, jer sam, istražujući ovoga puta nove srpske političke mitove, našao da je tu identitet (nacionalni, etnički, kulturni) ako ne glavna, ono svakako jedna od glavnih tema, što je navelo američkog izdavača ove knjige da u njenom naslovu simbole zameni identitetom, pa se to izdanje zove Politics of identity in Serbia. Imala bi rezona i slična promena u naslovu moje knjige Balkan – teror kulture, kojom bi na mesto kulture došao identitet, jer je na njenim stranicama reč o kulturi kao tvrđavi tzv. nacionalnog bića, koja se zato mora braniti, ako treba, i oružjem.

Međutim, uprkos ovoj mojoj kontinuiranoj zaokupljenosti identitetom, dosad mi se nije dalo da ga stavim u naslov neke moje knjige, jer mi se činilo da ga vidim na koricama svake druge publikacije o savremenoj politici i kulturi. Ovoga puta nisam hteo da ga sprečim da se probije na to istaknuto mesto, ali ne zato što se u ovde sakupljenim tekstovima još više i još eksplicitnije nego u mojim prethodnim knjigama govori o politici identiteta i teroru identiteta, o njegovim čuvarima i distributerima, o identitetskom diskursu i identitetskoj panici… Na glavni razlog što sam sad identitet pustio u naslov upućuje druga reč koja tu uz njega stoji: rastanak.

Naime, sazrela je i u meni ideja, koju neki antropolozi i politikolozi u poslednje vreme često iznose, da identitet kao analitička kategorija više ničemu ne služi i da ga istraživač kulture i društva danas može pominjati samo pod znacima navoda. Ni ja više ne mislim da se teorijski može elaborirati neki model nacionalnog identiteta bolji od onoga koji nudi nacionalizam, na primer tako što bi se uvažila saznanja o njegovoj konstruisanosti, pluralnosti, relacionalnosti, hibridnosti ili dinamičnosti, i na taj način pomoglo praktičarima politike identiteta da je povedu putem tolerancije i poštovanja razlika između ljudi. Uvideo sam da takva nastojanja, dokle god govore o nacionalnom identitetu i samim tim što o njemu govore, ne dovode u pitanje ono na čemu se zasniva njegova omamljujuća moć, ono što ga čini teško odstranjivim političkim “superlepkom”, to jest verovanje da identitet (nacionalni, etnički, kulturni) zaista postoji, te da se prema njemu – ma šta mislili – moramo nekako odrediti. Sada želim da i ja iskoračim iz ovog u suštini teološkog diskursa i identitetu kažem: zbogom, putevi se naši razilaze. Time što sam ga stavio u naslov ove knjige želeo sam da rastanak s njim objavim na vidnom mestu i posebno naglasim. - iz predgovora."Ako Vas nešto zanima, slobodno pošaljite poruku.

Amfilohije Radović Baja Mali Knindža Vuk Branković Momir Bulatović Emilio Đentile Gentile Zoran Đinđić Novak Đoković Mišel Fuko Michel Foucault Vuk Jeremić Bojan Jovanović Radovan Karadžić Vojislav Koštunica Knez Lazar Miroslava Malešić Slobodan Milošević Mladen Tuta Naletilić Dejvid Noris Norris Petar Petrović Njegoš Miloš Obilić Kopilik Vesna Pešić Miodrag Popović Željko Ražnatović Arkan Dunja Rihtman Auguštin Edvard Said Edward Vojislav Šešelj Boris Tadić Marija Todorova Đorđe Vukadinović

Uslovi prodaje prodavca

Pogledajte moje ostale aukcije na sledećim linkovima:

http://www.limundo.com/Clan/DjepetoPinokijevCale/SpisakAukcija

https://www.kupindo.com/Clan/DjepetoPinokijevCale/SpisakPredmeta

Prodavac

DjepetoPinokijevCale (5.724)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

9.653 pozitivnih ocena

Beograd-Stari grad, Grad Beograd, Srbija

Svi predmeti prodavca
Predmet: 129176689