Dragi Limundovci, ukoliko ne stignete da dopunite svoj Limundo račun pre praznika, to možete učiniti i u periodu kada ne bude radio platni promet svojom platnom karticom.

DAVID TASIĆ - LEŠEVI S GOLOG - kazivanje o Golom otoku

9 pregleda
0 želi ovaj predmet

DAVID TASIĆ - LEŠEVI S GOLOG - kazivanje o Golom otoku

Završena

Datum završetka: 04.04.2024. u 21:41

Početna cena: 1.490 RSD

Broj ponuda:

Saznajte više o Limundo zaštiti

Prodavac

DjepetoPinokijevCale

(5.808)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

9.836 pozitivnih ocena

Beograd-Stari grad, Grad Beograd, Srbija

Svi predmeti prodavca

Detalji predmeta

  • Stanje Nekorišćeno

DAVID TASIĆ

LEŠEVI S GOLOG - prvo dokumentarno kazivanje o Golom otoku

Izdavač - D. Cunjak, Ljubljana; D. Tasić, Ljubljana

Godina - 1988

104 strana

21 cm

Edicija - Emonica

Povez - Broširan

Stanje - Kao na slici, tekst bez podvlačenja



SADRŽAJ:
Predgovor
O Dragutinu Vajdiću
Prvi i poslednji partijski sastanak
Hapšenje
Istraga
Pred vratima pakla
Osuda
Veliki transport
Prvi dani
Doušnici
Revidiranje stava
Svakidašnjica
Priznanje
Prve informacije o otoku
Na slobodi


"Goli otok je poslednjih godina prilično česta tema literarnih dela. Radi se o izrazitom tabuu, načetom upravo nekim književnim delima (Hofman: "Noć do jutra"; Isaković: "Tren 2"; Pavlović: "Ispljuvak pun krvi"; Jovanović: "Vojna tajna"; Kalajdžić: "Otok gole istine" itd.). Ipak činjenica je da do danas nije bilo celovitog publicističkog dela koje bi fenomen Golog otoka tretirao na tako dokumentaran i verodostojan način kao što je to slučaj sa Tasićevom knjigom "Leševi s Golog".

Knjiga "Leševi s Golog", napisana na osnovu kazivanja bivšeg logoraša Dragutina Vajdića, čoveka koga nisu slomili i koji je sačuvao svoje ljudsko dostojanstvo, predstavlja upravo onu vrstu dela koje je nedostajalo na našem književnom tržištu. Iako ima dosta književnih elemenata, "Leševe s Golog" treba svrstati u publicistiku - ali u onu vrstu publicistike od koje mogu najveće koristi imati upravo istoričari, koji se bave i koji će se tek baviti osetljivom temom Golog otoka.

Tasićev tekst poseduje izrazitu dinamiku; dogadjaji su svrstani hronološkim redom i redjaju se kao na traci, bez posebnog zadržavanja na nevažnim detaljima. Knjiga se takoreći čita u jednom dahu, jer je pisana u stilu najboljih kriminalističkih romana. Već sama biografija glavnog junaka je veoma zanimljiva (predratni kontra-obaveštajni oficir, učesnik NOB pre zvaničnog početka ustanka u Srbiji, kapetan JNA koji nikada neće stupiti u Partiju, poznanstvo sa značajnim istorijskim ličnostima itd.), tako da se od tog materijala zaista mogao načiniti tekst sa puno zapleta i neočekivanih obrta. Zato ne treba sumnjati u njenu prodju kod čitalačke publike; to uostalom potvrdjuju i činjenice; posle feljtonističkog objavljivanja ovog teksta u ljubljanskoj reviji Mladina (tiraž ovog časopisa je oko 50 hiljada primeraka) i velikog zanimanja čitalaca za feljton, "Leševi s Golog" su pod nazivom "Goli otok" objavljeni i u reviji Al (izdaje Delavska enotnost iz Ljubljane), a tiraž od 25 hiljada primeraka ove revijeknjige bio je rasprodan za svega nekoliko dana."



Ako Vas nešto zanima, slobodno pošaljite poruku.

Uslovi prodaje prodavca

Pogledajte moje ostale aukcije na sledećim linkovima:

http://www.limundo.com/Clan/DjepetoPinokijevCale/SpisakAukcija

https://www.kupindo.com/Clan/DjepetoPinokijevCale/SpisakPredmeta

Prodavac

DjepetoPinokijevCale (5.808)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

9.836 pozitivnih ocena

Beograd-Stari grad, Grad Beograd, Srbija

Svi predmeti prodavca
Predmet: 132820845