Dragi Limundovci, ukoliko ne stignete da dopunite svoj Limundo račun pre praznika, to možete učiniti i u periodu kada ne bude radio platni promet svojom platnom karticom.

Petar Milosavljević - Istorija i Filologija

495 pregleda
0 želi ovaj predmet

Petar Milosavljević - Istorija i Filologija

Cena: 999 RSD

Kupi odmah

Cena Vam je previsoka? Dajte svoju ponudu za predmet!

Preko 15 miliona uspešnih kupovina

Prodavac

LiMuBaj

LiMuBaj

(2.987)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

5.850 pozitivnih ocena

Temerin, Južnobački okrug, Srbija

Svi predmeti prodavca

Detalji predmeta

  • Stanje Polovno

Odlično očuvana , Retko !!! 208 strana 260 grama , ima malo podvlačenja sa strane pasusa ne teksta ...

Matica Srpska u Dubrovniku 2014 godina

Petar Milosavljević (1937) dugogodišnji je ugledni profesor novosadskog Filozofskog fakulteta. Do sada je objavio preko dvadeset knjiga. Primarno područje njegovih naučnih interesovanja jeste metodologija proučavanja književnosti i teorija književnosti. Iz ovih oblasti potiču i dvije čuvene Milosavljevićeve knjige: Metodologija proučavanja književnosti i Teorija književnosti. Jedan krug njegovih knjiga bavi se interpretacijom književnih djela iz specifične teorijske perspektive koju je artikulisao sam Milosavljević. Međutim, nakon razbijanja Jugoslavije Petar Milosavljević se uglavnom bavi pitanjima i problemima srpske filologije, preciznije rečeno, identitetom srpskog jezika i korpusom srpske književnosti, srpskom vjerskom i etničkom posebnošću. Sa područja srbistike — čiji je Milosavljević najznačajniji obnovitelj u našem vremenu — ovaj autor je objavio sljedeće knjige: Srbi i njihov jezik, Sistem srpske književnosti, Srpski filološki program te Uvod u srbistiku. U ovim, po srpsku filologiju vanredno značajnim knjigama, Milosavljević eksplicitno ukazuje na stra n putice aktuelne srpske filologije i na njenu oslonjenost na serbokroatističku filološku paradigmu, po Srbe iznimno štetnu. Bilans djelovanja te filološke paradigme Milosavljević ovako predstavlja: iz nekadašnjeg srpskog (vukovskog) jezika nastali su srpski, hrvatski, bošnjački i, po svemu sudeći, crnogorski jezik; s rpska književnost je ostala bez svog srednjeg dijela (dubrovačke književnosti) iako je ona pisana na srpskom jeziku, srpska narodna književnost proglašena je srpskohrvatskom. Konačno, u svijetu važeći i u filologiji jedino legitimni princip identifikacije naroda po jezicima srušen je u srpskom slučaju, pa se Srbima određuju samo oni naši istojezičnici koji su pravoslavne vjere. Rušeći i obesmišljavajući ova, po Srbe veoma štetna rješenja, Milosavljević ubjedljivo pokazuje kako su na strani Srba i opšteprihvaćeni kriteriji i naučna istina. Polazišta za ovakva svoja shvatanja Milosavljević nalazi u stavovima Vuka Karadžića i vodećih slavista njegovog doba.

Petar Milosavljević rođen je 1937. u Donjoj Svarči (Toplica), u Srbiji. Gimnaziju je učio u Prokuplju i Novom Sadu. Studirao je filozofiju u Beogradu (1957—58). Dilomirao je na Katedri za jugoslovenske književnosti na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu (1964). Boravio je 1969. na studijama u Parizu kao stipendista francuske vlade.

Doktorirao je na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu sa tezom Poetika Momčila Nastasijevića (1974). Radio je kao novinar u novosadskom Dnevniku (1958—59) i Sremskim novinama (1960—62). Bio je jedan od urednika časopisa Polja (od 1958. do 1964, s prekidima) i glavni i odgovorni (1965—1968). Bio je jedan od urednika Letopisa Matice srpske (1969—1979). Od 1998. je glavni i odgovorni urednik časopisa Srbistika/Serbica koji je počeo da izlazi u Prištini. Na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu je radio od 1971, kao asistent, docent (1975), vanredni profesor (1983) i redovni profesor (1988). Bio je direktor Instituta za jugoslovenske književnosti i šef Katedre za jugoslovenske književnosti i opštu književnost (1976—1979). Na istom fakultetu predavao je Metodologiju proučavanja književnosti od 1973. Predavao je i Teoriju književnosti (1986—1990). Održao je i više kurseva na postdiplomskim studijama. Držao je kurseve iz metodologije proučavanja književnosti na postdiplomskim studijama na Filološkom fakultetu u Prištini, Filozofskom fakultetu u Nikšiću i na Filozofskom fakultetu u Banja Luci. Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Srpskom Sarajevu (Pale) držao je nastavu iz predmeta Istorija srpske kulture i Teorija književnosti. Od godine 2002. drži i nastavu na postdimplomskim studijama na istom fakultetu. Petar Milosavljević je priredio veći broj knjiga i zbornika posvećenih srpskoj književnosti, metodologiji i teoriji književnosti.

Objavio je veći broj knjiga posvećenih modernoj srpskoj književnosti, teoriji i tumačenju književnosti, a u novije vreme bavi se problematikom srpskog jezika, tj. srbistikom i njenim istorijskim, kulturnim i političkim konsekvencama. Između ostalih, objavio je sledeće knjige: Poetika Momčila Nastasijevića, Teorija književnosti , Dijalektika konkretnog totaliteta u proučavanju književnosti, Život pesme Laze Kostića Santa Marija della Salute,Triptih o Lazi Kostiću, Tradicija i avangardizam ,Uvod u srbistiku, Reč i korelativ, Logos i paradigma, Metodologija proučavanja književnosti, Sistem srpske književnosti, Srbi i njihov jezik, Srpski filološki program, Uvod u srbistiku, Srpska pisma...

H3

Uslovi prodaje prodavca

  • Plaćanje Tekući račun (pre slanja), PostNet (pre slanja), Lično
  • Slanje Lično preuzimanje, Post express

LIČNO PREUZIMANJE TEMERIN - NOVI SAD

KOLIČINSKI POPUST KATEGORIJA KNJIGE i STRIPOVI !!! na 4 ili više kupljenih odjednom po fiksnoj ceni ostvarujete 10% popust na cenu (knjige stripovi i časopisi se ne sabiraju već idu posebno znači 4 knjige 4 stripa ili 4 i više časopisa)

popusti se odnose na broj kupljenih predmeta na Kupindu i po fiksnoj ceni i Kupi odmah ceni na Limundu

VAŽNO !!! Troškove dostave kod Pošte ( sve osim paketa bez vrednosti ) snosi kupac unapred poslaću ja tačan iznos za uplatu.

Lično preuzimanje u Novom Sadu portirnica Vojvodinašped ( SuperVero ) ili Temerin centar

zamolio bih članove da ne koriste olako opciju Ponudi manje - velika je šansa da budu blokirani jer ne mogu da isključim tu opciju a niti sam je tražio niti je želim i vrlo retko pristajem na manju cenu a da ne govorim da su te ponude bukvalno ponižavajuće često i takvi članovi momentalno budu blokirani

NE ŠALJEM U INOSTRANSTVO - not sending abroad

NE ŠALJEM POUZEĆEM

KUPOVINOM VISE PREDMETA STEDITE NA POŠTARINI JER SVE STIZE U JEDNOM PAKETU AKO JE TO MOGUĆE

Zahvaljujem se svim dosadašnjim kupcima na poverenju.

P.Tiskovina do 100 gr - 137 dinara , Preporučena posiljka - 154
P.Tiskovina 101-250 gr - 138 dinara , Preporučena posiljka - 156
P.Tiskovina 251-500 gr - 169 dinara , Preporučena posiljka - 201
P.Tiskovina 501-1000gr - 180 dinara , Preporučena posiljka - 216
P.Tiskovina 1001-2000 gr - 211 dinara , Preporučena posiljka - 261

Vrednosno pismo kao preporučeno + 25 dinara

PAKET do 3kg 255 , do 5kg 275 , do 10kg 305 , do 15kg 325 dinara

Postexpress 0.5kg 200-350 do 2kg 270-420 do 5kg 400-550 do 10kg 500-710 do 20kg 830-980 dinara

Prodavac

LiMuBaj
LiMuBaj (2.987)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

5.850 pozitivnih ocena

Temerin, Južnobački okrug, Srbija

Svi predmeti prodavca
Predmet: 100382005