Dragi Limundovci, ukoliko ne stignete da dopunite svoj Limundo račun pre praznika, to možete učiniti i u periodu kada ne bude radio platni promet svojom platnom karticom.

Časopis Stremljenja - 30 godina

66 pregleda
0 želi ovaj predmet

Časopis Stremljenja - 30 godina

Cena: 350 RSD

Kupi odmah

Cena Vam je previsoka? Dajte svoju ponudu za predmet!

Saznajte više o Limundo zaštiti

Prodavac

tasicmarko

tasicmarko

(9.644)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

48.924 pozitivnih ocena

Leskovac, Jablanički okrug, Srbija

Svi predmeti prodavca

Detalji predmeta

  • Stanje Polovno

Stremljenja su prištinski časopis za književnost, umetnost i kulturu na srpskom jeziku. Prvi broj se pojavio maja 1960. godine u izdanju lista "Jedinstvo", okupivši oko sebe književne stvaraoce na srpskom i albanskom jeziku. Redakciju su sačinjavali: Veljo Tadić, Vladeta Vuković, Hiljmi Agani, Rade M. Nikolić i Vuk Filipović. Prve dve godine odgovorni urednik je bio Rade M. Nikolić, a potom glavni i odgovorni urednik Vukašin Vuk Filipović, od 1962. do 1977. godine. Časopis je izlazio u šest svezaka godišnje sve do 1985. godine, kada počinje da ilazi svakog meseca. U njemu su i albanski i turski književnici sa Kosova i Metohije objavili svoja prva književna dela u prevodu na srpski jezik, kao i profesori i saradnici Univerziteta u Prištini svoje stručne i književno-kritičke radove.


Časopis „Stremljenja“
Njegovi urednici su potom bili Vladimir Cvetanović, Vladeta Vuković, Radoslav Zlatanović i Radomir Stojanović. Od 2016. godine glavni i odgovorni urednik Stremljenja je publicista Rada Komazec.

U časopisu „Stremljenja“ i listu „Jedinstvo“ svoju prvu afirmaciju su doživeli brojni srpski književnici s Kosova i Metohije, i ne samo srpski. Prve knjige im je objavila Izdavačka delatnost „Jedinstva“. Taj kontinuitet zadržan je od 1960. godine do danas.

Od formiranja književne manifestacije "Lazar Vučković" 1970. godine „Stremljenja“ dodeljuju Nagradu Lazar Vučković (u spomen na tragično preminulog mladog pesnika Lazara Vučkovića) za poeziju, a jedno vreme i za pripovetku objavljenu tokom godine (1985-1998).

S izgonom Srba s Kosova i Metohije, kad je i redakcija "Jedinstva" delom preseljena u Beograd i „Stremljenja“ su silom prilika postala beogradski časopis, ali vezan za Kosmet. No, zbog sve veće materijalne oskudice, časopis danas izlazi četiri puta godišnje.

Uslovi prodaje prodavca

  • Plaćanje Tekući račun (pre slanja), Lično
  • Slanje Lično preuzimanje, Pošta

RASPRODAJA KNJIGA PO POČETNOJ CENI OD 10 din!!! Naći ćete ih tako što kliknete na sve moje predmete, pa u meniju način kupovine SELEKTUJTE KVADRATIĆ AUKCIJA, i prikazaće Vam se svi predmeti sa početnom cenom od 10din.

Dodatno kada Vam se otvore aukcije kliknite na SORTIRAJ PO, pa izaberite ISTEKU NAJSKORIJE, i dobićete listu aukcija sa početnom od 10 dinara, po vremenu isteka.

Zbog perioda praznika vreme za realizovanje kupoprodaje može da se produži na do 20 dana.

Prodavac

tasicmarko
tasicmarko (9.644)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

48.924 pozitivnih ocena

Leskovac, Jablanički okrug, Srbija

Svi predmeti prodavca
Predmet: 118112893