Dragi Limundovci, ukoliko ne stignete da dopunite svoj Limundo račun pre praznika, to možete učiniti i u periodu kada ne bude radio platni promet svojom platnom karticom.

Žertvino umiljenije, Vlajko Ćulafić

170 pregleda
0 želi ovaj predmet

Žertvino umiljenije, Vlajko Ćulafić

Cena: 990 RSD

Kupi odmah

Cena Vam je previsoka? Dajte svoju ponudu za predmet!

Saznajte više o Limundo zaštiti

Prodavac

tasicmarko

tasicmarko

(9.661)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

49.038 pozitivnih ocena

Leskovac, Jablanički okrug, Srbija

Svi predmeti prodavca

Detalji predmeta

  • Stanje Polovno

Аутор - особа Ћулафић, Влајко
Наслов Жертвино умиљеније / Влајко Ћулафић
Врста грађе поезија
URL медијског објекта одрасли, опште (лепа књижевност)
Језик српски
Година 2010
Издавање и производња Подгорица : Удружење књижевника Црне Горе, 2010 (Беране : Н+Б графика)
Физички опис 80 стр. ; 21 cm
Збирка ǂЕдиција ǂ'10 / Удружење књижевника Црне Горе, Подгорица
ISBN 978-86-85817-48-9 (брош.)
Напомене Тираж 300
О писцу: стр. 77.

KulturaPREMINUO KNJIŽEVNIK I NOVINAR VLAJKO ĆULAFIĆĆulafić, vrsni pisac i novinarOdlazak čovjeka i pjesnika
Poslije duže bolesti juče je u Beranama u 59. godini preminuo poznati književnik i novinar Vlajko Ćulafić. Rođen je 18. januara 1957. godine, u Gornjim Lugama, kod Andrijevice. Završio je Gimnaziju u Beranama i diplomirao na Filološkom fakultetu, grupa za književnost i teoriju književnosti u Beogradu. Objavio je knjige pjesama: „Prokletije”, „O, Jove reci”, „Uzglavnica”, „Doba bez Jevanđelja”, „Utva zlatokrila”, „Nebeska tapija”, „Žertvino umiljenije”, „Kad svijetom promijenim”, kao i zbirke aforizama „Zečiji trn” i „Pilotina”. Izabrane pjesme i poema pod naslovom „Doba bez Jevanđelja”, objavljena mu je 2005. godine, a zbirka satiričnih priča „Karadagija” 2011. Sa sinom Damjanom priredio za štampu knjigu „Književno-istorijska spomenica manastira Đurđevi stupovi”. Ćulafić je dobitnik nagrade „Vuko Bezarević”, „Boško Pušonjić” Udruženja novinara Crne Gore za najbolju reportažu. Dobitnik je najvećeg opštinskog priznanja Nagrade „21. jul” i književne nagrade „Radovan Zogović”. Odlikovan je i Zlatnom medaljom Svetog Georgija prvoga reda za doprinos obnovi crkvenog života u Beranama, a posebno za svetosavsku kulturnu djelatnost u Eparhiji budimljansko-nikšićkoj. Pisao je književnu kritiku i dugi niz godina davao puni doprinos organizovanju kulturnih i drugih dešavanja na prostoru Vasojevića i šire.
Vlajko Ćulafić je u toku svog dugogodišnjeg novinarskog rada na stranicama brojnih listova i časopisa objavio mnoštvo tekstova, koji su na pravi način davali podsticaj punoj afirmaciji sredine u kojoj živi. Zastupljen je u više zbornika i antologija. Bio je član Udruženja književnika i Udruženja novinara Srbije i Crne Gore. Bio je jedan od osnivača i dugogodišnji direktor beranskog Informativnog centra, u čijem sastavu su bili list „Sloboda”, Radio Berane, i časopis „Tokovi”.
Smrt ga je zatekla na mjestu glavnog i odgovornog urednika „Sveviđa”, lista Eparhije budimljansko-nikšićke, predsjednika beranske Crkvene opštine i upravnika Spomen-kuće vojvoda Gavro Vuković.
Na vijest o smrti Vlajka Ćulafića predsjednik UKCG Novica Đurić je kazao da je kulturna scena Crne Gore izgubila vrsnog intelektualca i velikog čovjeka i književnika.
- Vlajko je po svom obrazovanju i jedinstvenom poetskom iskazu bio prepoznatljiv ne samo u svojim rodnim Vasojevićima, nego i u Crnoj Gori i mnogo šire. Ostavio je za sobom desetak knjiga, brojne zapise, eseje, prikaze, novinske tekstove, što sve zajedno, i po obimu i po kvalitetu, dokazuje da je bio moralna, ljudska i književna gromada. Plijenio je svojom duhovnošću što ga je, između ostalog, svrstalo u red najvećih intelektualaca poniklih u dolini Lima. Zato je i Udruženje književnika Crne Gore odlaskom Vlajka Ćulafića ostalo uskraćeno za jednog vrsnog pisca čije književno djelo zaslužuje posebnu pažnju i poštovanje - naveo je Đurić
Sličan stav iznio je i književnik Ranko Jovović ističući da je Vlajko Ćulafić bio izvrstan pjesnik sa puno duha i časti.
- Vlajko Ćulafić je bio jedan od najboljih srpskih pjesnika u Crnoj Gori. Bio je pjesnički i ljudski soj. Njegove pjesme su imale umjetničku i ljudsku osnovu. Važio je za izuzetno duhovitog čovjeka, ali nikada nije prešao granicu koja bi mogla da ospori njegovu ljudsku i poetsku veličinu. U ovim zlim vremenima svojim stihovima svjedočio je o stradanju srpskog naroda u Crnoj Gori. Te njegove pjesme ostaće trajni zapis koji nikoga neće ostavljati ravnodušnim – naglasio je Jovović.
I književnik Ilija Lakušić je potvrdio da je Vlajko Ćulafić bio izuzetan pjesnik i svestrano obrazovana ličnost. Kazao je da je u proteklih tridesetak godina ostvario zapažene rezultate na polju književnog, novinarskog, duhovnog i sveukupnog kulturnog stvaralaštva.
- Vlajko je pisao protestnu poeziju. To je radio vrhunski, ostavljajući dubok trag u savremenom pjesništvu na našim širim prostorima. Pored toga bio je odličan novinar i publicista. Ztao će njegove pjesme i uzvišene riječi trajati kao nešto što ne zaslužuje zaborav – istakao je Lakušić.
Komemorativna sjednica povodom smrti Vlajka Ćulafića, u organizaciji Opštine Berane, UKCG i UNSCG biće održana danas u zgradi Opštine Berane sa početkom u 8.30 časova. Ćulafić će biti sahranjen danas u 14 časova na Srpskom pravoslavnom groblju u Beranama.
D. JOVOVIĆ

Uslovi prodaje prodavca

  • Plaćanje PostNet (pre slanja), Lično
  • Slanje Lično preuzimanje, Pošta

RASPRODAJA KNJIGA PO POČETNOJ CENI OD 10 din!!! Naći ćete ih tako što kliknete na sve moje predmete, pa u meniju način kupovine SELEKTUJTE KVADRATIĆ AUKCIJA, i prikazaće Vam se svi predmeti sa početnom cenom od 10din.

Dodatno kada Vam se otvore aukcije kliknite na SORTIRAJ PO, pa izaberite ISTEKU NAJSKORIJE, i dobićete listu aukcija sa početnom od 10 dinara, po vremenu isteka.

Zbog perioda praznika vreme za realizovanje kupoprodaje može da se produži na do 20 dana.

Prodavac

tasicmarko
tasicmarko (9.661)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

49.038 pozitivnih ocena

Leskovac, Jablanički okrug, Srbija

Svi predmeti prodavca
Predmet: 119307741