Dragi Limundovci, ukoliko ne stignete da dopunite svoj Limundo račun pre praznika, to možete učiniti i u periodu kada ne bude radio platni promet svojom platnom karticom.

Trideset prva srpska brigada, Isidor Đuković

159 pregleda
2 želi ovaj predmet

Trideset prva srpska brigada, Isidor Đuković

Cena: 990 RSD

Kupi odmah

Cena Vam je previsoka? Dajte svoju ponudu za predmet!

Preko 15 miliona uspešnih kupovina

Prodavac

tasicmarko

tasicmarko

(9.641)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

48.918 pozitivnih ocena

Leskovac, Jablanički okrug, Srbija

Svi predmeti prodavca

Detalji predmeta

  • Stanje Polovno

Аутор - особа Đuković, Isidor
Наслов Trideset prva srpska NOU brigada / Isidor Đuković
Врста грађе годишњак
Језик српски
Година 1987
Издавање и производња Beograd : Vojnizdavački i novinski centar, 1987 (Beograd : Vojna štamparija)
Физички опис 474 str., [22] str. tabli : ilustr. ; 21 cm
Збирка Biblioteka Ratna prošlost naroda i narodnosti Jugoslavije ; knj. 300
Monografije jedinica NOV i PO Jugoslavije ; knj. 109
ISBN ((Broš.))
Напомене Tiraž 3.000
Предметне одреднице Narodnooslobodilačka borba -- Trideset prva srpska NOU brigada
УДК 940.53/.54(497.1)

31. srpska brigada NOVJ
Umetni pasus
Тридесет прва српска бригада
Постојање 28. септембар 1944.
Место формирања:
село Шуман Топла код Књажевца
Формација 4 батаљона
Јачина око 1,200 војника и официра
Део НОВЈ
Ангажовање
Београдска операција
Сремски фронт
Битка на Босуту јануара 1945.
Пробој Сремског фронта
Завршне операције Прве армије ЈА
Команданти
Командант поручник Миодраг Нешић Кеша
Командант 2 Политички комесар мајор Момчило Вучековић
Командант 3 Заменик команданта капетан Стеван Адамовић

Тридесет прва српска бригада формирана је у Љигу 28. септембра 1944. у реорганизацијом јединица постојеће Друге шумадијске бригаде и Космајске бригаде. Том приликом од постојећих јединица формиране су 21, 22. и 31. српска бригада. Ове бригаде требало је да сачињавају привремену Шумадијску дивизију НОВЈ. Шумадијска дивизија је 6. октобра расформирана, а њена 21. бригада је распоређена у 5. крајишку, 22. бригада у 6. личку, а 31. српска бригада у 36. војвођанску дивизију. Након Београдске операције утврђена је коначна формација дивизија - 21. и 31. бригада ушле су у састав 21. српске дивизије, а 22. српска бригада остала је у саставу Шесте личке дивизије.

За првог команданта бригаде је постављен поручник Миодраг Нешић-Кеша, а за његовог заменика капетан Стеван Адамовић. Политички комесар је био мајор Момчило Вучековић-Мома, помоћник политичког комесара и партијски руководилац капетан Владимир Дујић-Влада, а начелник штаба Миле Марковић. За обавештајног официра именован је Стојан Белановић-Столе. Тог дана у строју бригаде било је око 850 бораца, а тај број повећавао се из дана у дан.

Током Београдске операције бригада је учествовала у борбама за Обреновац и борбама против остатака групе Штетнер које су се пробијале према Шапцу. Након ослобођења Шапца бригада је 4. новембра увече пребачена н Срем. Тада је бројала 1.750 бораца.

Током децембра 1944. Група армија Е успела је да се предњим деловима пробије преко Саве, након чега су стабилизовани немачки положаји између Саве и Драве. Један од низа немачких противнапада који су уследили, погодио је 21. српску дивизију, и посебно 31. српску бригаду у њеном саставу. Током успелог немачког напада на јужном крилу Сремског фронта, правцем Оток - Комлетинци - Нијемци, од 3. до 5. јануара 1945. 21. српска дивизија претрпела је губитке од 805 бораца избачених из строја (182 су погинула, 308 је рањено и 315 је нестало), од чега је 241 био из 31. српске бригаде (51 погинуо, 108 рањених и 82 нестала).

Следећи немачки напад уследио је 17. јануара са циљем поновног избијања на Ниберлуншку линију у области Шаренград - Новак Бапска - Беркасово. Током седмодневних тешких борби у којима су Немци заустављени и делимично одбачени, бригада је готово преполовљена, претрпевши губитке од 825 избачених из строја (погинуло је 178, а рањено 647 бораца). То су била најтежи ратни дани бригаде током целог рата.

Бригада је у саставу своје дивизије учествовала у априлу 1945. у борбама на тежишном правцу за пробој Сремског фронта. Након постигнутог одлучујућег успеха, током усиљеног наступања, уследиле су оштре борбе за Ђаково и на Звонимировој линији. Након пробоја овог фронта, 5. маја настављено је убрзано наступање општим правцем Криж - Иванић-Град - Дуго Село - Загреб.

Последње борбе у рату бригада је водила на дан 19. маја 1945. против усташа испред Цеља.

Током готово осмомесечних борби кроз бригаду је прошло близу 5.000 бораца, од којих је око 950 погинуло.

Референце
Војна енциклопедија, 125. стр.
Литература
Војна енциклопедија (књига десета). Београд, 1975. година.

Исидор Ђуковић: Тридесет прва српска НОУ бригада - Војноиздавачки завод, Београд, 1987

пру
Српске бригаде НОВЈ
Бригаде Народноослободилачке војске Србије
Прва пролетерска бригадаДруга пролетерска бригадаПрва шумадијска бригадаПрва јужноморавска бригадаТрећа српска бригадаЧетврта српска бригада Привремена шумадијска бригадаПета српска бригадаШеста српска бригадаСедма српска бригадаОсма српска бригадаДевета српска бригадаДесета српска бригадаЈеданаеста српска бригадаДванаеста српска бригадаТринаеста српска бригадаЧетрнаеста српска бригадаПетнаеста српска бригадаШеснаста српска бригадаСедамнаеста српска бригадаОсамнаеста српска бригадаДеветнаеста српска бригадаОсма прешевска бригадаДвадесета српска бригадаДванаеста прешевска бригада21. српска бригада22. српска бригада23. српска бригада24. српска бригада25. српска бригадаПрва власотиначка бригада26. српска бригада27. српска бригадаПрва сурдуличка бригадаДруга сурдуличка бригадаДруга врањска бригадаПрва бабичка бригада28. српска бригада29. српска бригадаПрва царибродска бригада31. српска бригада32. српска бригада

Umetni pasus

XXXI srpska brigada
COBISS.SR-ID 2751746

Uslovi prodaje prodavca

  • Plaćanje Tekući račun (pre slanja), Lično
  • Slanje Lično preuzimanje, Pošta

RASPRODAJA KNJIGA PO POČETNOJ CENI OD 10 din!!! Naći ćete ih tako što kliknete na sve moje predmete, pa u meniju način kupovine SELEKTUJTE KVADRATIĆ AUKCIJA, i prikazaće Vam se svi predmeti sa početnom cenom od 10din.

Dodatno kada Vam se otvore aukcije kliknite na SORTIRAJ PO, pa izaberite ISTEKU NAJSKORIJE, i dobićete listu aukcija sa početnom od 10 dinara, po vremenu isteka.

Zbog perioda praznika vreme za realizovanje kupoprodaje može da se produži na do 20 dana.

Prodavac

tasicmarko
tasicmarko (9.641)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

48.918 pozitivnih ocena

Leskovac, Jablanički okrug, Srbija

Svi predmeti prodavca
Predmet: 108143885