Toplički Gvozdeni puk Knjaz Mihailo

Kako da kupim?
Broj predmeta: 94886757
Cena predmeta
1.990 din
Slanje paketa:
Plaćanje: Tekući račun (pre slanja)
Lično
Stanje: Polovno
Garantni list: Ne
Prodavac

tasicmarko (6927)

 
5.000 ocena
Plava kruna se dobija sa 5.000 jedinstvenih pozitivnih ocena.
PREMIUM član
Član je postao Premium jer:
- ima 100 jedinstvenih pozitivnih ocena od kupaca,
- tokom perioda od 6 meseci uplati minimum 20.000 dinara na svoj Limundo račun.

100% pozitivnih ocena
Pozitivne: 32408

Lokacija: Pečenjevce, Leskovac, Srbija

  Pošalji poruku  

Svi predmeti člana  

  Aktiviraj podsetnik

Limundo zaštita

Detalji predmeta

Opis predmeta

Toplički gvozdeni puk "Knjaz Mihailo"
Mirko Dobričanin(autor)

Izdavač: Interpress

Vrlo dobro očuvano, manja oštećenja rikne, retko u ponudi

Vojni istoričar Mirko Dobričanin i izdavačka kuća INTERPRESS, za jubilarnu 2014. godinu objavili su novo dopunjeno izdanje monografije o proslavljenom Topličkom gvozdenom puku “Knjaz Mihailo”. Na skoro 600 stranica dat je pregled ratnog puta puka, od njegove mobilizacije 1912. godine, preko učešća u Prvom i Drugom balkanskom ratu, do bitaka na Drini, Ceru i Kolubari, na Solunskom frontu i za oslobađanje gradova (sve do Kikinde) u Prvom svetskom ratu, pa do preuzimanja uloge Kraljevske garde.

Knjiga sadrži niz originalnih fotografija i dokumenata, od kojih su mnogi prvi put objavljeni upravo u ovom i ranijim izdanjima ove kapitalne monografije. Ovo je, može

se slobodno reći, pravi pisani ep o junačkoj borbi Topličana, Jablaničana i Zaplanjaca, koji su činili ovaj puk. Date su i dramatične slike bitaka koje su odlučivale sudbinu zemlje, junaštvo pojedinaca od redova do komandanata, među kojima i dve junakinje: Srpkinja Milunka Savić i Engleskinja Flora Sends. Posebno je opisana pogibija komandanta puka Milivoja Stojanovića, koji je, iako teško bolestan, komandovao „Juriš! Za mnom!” i među prvima pao u Kolubarskoj bici, ali je puk osvojio važnu kotu i obezbedio pobedu srpske vojske. Njemu i njegovim borcima Stanislav Binički posvetio je „Marš na Drinu”.

Značaj Topličkog puka gotovo da je zaboravljen, a kroz ovaj puk, počasno nazvan “gvozdeni” prošlo je preko 16000 ljudi od kojih je više od polovine zauvek ostalo na bojnim poljima, retki su ostali bez rane, a mnogi nastavili život kao invalidi. Obični vojnici i oficiri Topličkog gvozdenog puka su najbrojniji nosioci ratnih odlikovanja, i domaćih i stranih. Ova knjiga pre svega je priča o ljudima koji su činili Puk, jer su pojedinci sa svojim manama i vrlinama, ostvarenjima i snovima, herojstvima i drugarstvima, činili ono što se zvalo “gvozdeni puk”.Snaga puka bila je u snazi njegovih ljudi, te zbog toga ova monografija donosi kao dokumentarnu građu i brojne naredbe o odlikovanjima i pohvalama.


Ključne reči: Prvi svetski rat , Vojna istorija, Vojska

Tvrd povez; ćirilica; 24 cm; 525 str.; 978-86-82463-50-4;

Аутор - особа Добричанин, Мирко, 1926- = Dobričanin, Mirko, 1926-
Наслов Топлички гвоздени пук "Књаз Михаило" / Мирко С. Добричанин
Врста грађе стручна монографија ; одрасли, озбиљна (није лепа књиж.)
Језик српски
Година 2012
Издавање и производња Београд : Интерпрес : Друштво историчара Србије : Социјална мисао, 2012 (Београд : Војна штампарија)
Физички опис 550 стр. : илустр. ; 25 cm
Други аутори - особа Јовановић, Радул, 1929- = Jovanović, Radul, 1929-
Јанићијевић, Ранђел, 1930- = Janićijević, Ranđel, 1930-
Збирка ǂБиблиотека ǂНова истраживања / Интерпрес, Београд ; ǂкњ. ǂ17
ISBN 978-86-7561-125-7 (Интерпрес; картон)
Напомене Ауторова слика
Тираж 500
Стр. 538-540: Рецензија рукописа Мирка Добричанина за књигу "Топлички гвоздени пук 'Кнез Михаило'" / Радул Јовановић
Стр. 541: Књига документ / Ранђел Јанићијевић
Белешка о писцу: стр. 542-543
Напомене и библиографске референце уз текст
Библиографија: стр. 532-535.
Предметне одреднице Други пешадијски пук "Књаз Михаило" – Војна историја – 1912-1918
Први балкански рат (1912-1913) – Кумановска битка (1912) – Стара Србија
Други балкански рат (1913) – Брегалничка битка (1912) – Стара Србија, јужна
Први светски рат (1914-1918) – Србија
УДК 94(497.11)"1912/1918"
355.48(497.11)"1912/1918"
355.312(497.11)"1912/1918"

Toplički Gvozdeni puk Knjaz Mihailo Toplički gvozdeni puk "Knjaz Mihailo"
Mirko Dobričanin(autor)

Izdavač: Interpress

Vrlo dobro očuvano, manja oštećenja rikne, retko u ponudi

Vojni istoričar Mirko Dobričanin i izdavačka kuća INTERPRESS, za jubilarnu 2014. godinu objavili su novo dopunjeno izdanje monografije o proslavljenom Topličkom gvozdenom puku “Knjaz Mihailo”. Na skoro 600 stranica dat je pregled ratnog puta puka, od njegove mobilizacije 1912. godine, preko učešća u Prvom i Drugom balkanskom ratu, do bitaka na Drini, Ceru i Kolubari, na Solunskom frontu i za oslobađanje gradova (sve do Kikinde) u Prvom svetskom ratu, pa do preuzimanja uloge Kraljevske garde.

Knjiga sadrži niz originalnih fotografija i dokumenata, od kojih su mnogi prvi put objavljeni upravo u ovom i ranijim izdanjima ove kapitalne monografije. Ovo je, može

se slobodno reći, pravi pisani ep o junačkoj borbi Topličana, Jablaničana i Zaplanjaca, koji su činili ovaj puk. Date su i dramatične slike bitaka koje su odlučivale sudbinu zemlje, junaštvo pojedinaca od redova do komandanata, među kojima i dve junakinje: Srpkinja Milunka Savić i Engleskinja Flora Sends. Posebno je opisana pogibija komandanta puka Milivoja Stojanovića, koji je, iako teško bolestan, komandovao „Juriš! Za mnom!” i među prvima pao u Kolubarskoj bici, ali je puk osvojio važnu kotu i obezbedio pobedu srpske vojske. Njemu i njegovim borcima Stanislav Binički posvetio je „Marš na Drinu”.

Značaj Topličkog puka gotovo da je zaboravljen, a kroz ovaj puk, počasno nazvan “gvozdeni” prošlo je preko 16000 ljudi od kojih je više od polovine zauvek ostalo na bojnim poljima, retki su ostali bez rane, a mnogi nastavili život kao invalidi. Obični vojnici i oficiri Topličkog gvozdenog puka su najbrojniji nosioci ratnih odlikovanja, i domaćih i stranih. Ova knjiga pre svega je priča o ljudima koji su činili Puk, jer su pojedinci sa svojim manama i vrlinama, ostvarenjima i snovima, herojstvima i drugarstvima, činili ono što se zvalo “gvozdeni puk”.Snaga puka bila je u snazi njegovih ljudi, te zbog toga ova monografija donosi kao dokumentarnu građu i brojne naredbe o odlikovanjima i pohvalama.


Ključne reči: Prvi svetski rat , Vojna istorija, Vojska

Tvrd povez; ćirilica; 24 cm; 525 str.; 978-86-82463-50-4;

Аутор - особа Добричанин, Мирко, 1926- = Dobričanin, Mirko, 1926-
Наслов Топлички гвоздени пук "Књаз Михаило" / Мирко С. Добричанин
Врста грађе стручна монографија ; одрасли, озбиљна (није лепа књиж.)
Језик српски
Година 2012
Издавање и производња Београд : Интерпрес : Друштво историчара Србије : Социјална мисао, 2012 (Београд : Војна штампарија)
Физички опис 550 стр. : илустр. ; 25 cm
Други аутори - особа Јовановић, Радул, 1929- = Jovanović, Radul, 1929-
Јанићијевић, Ранђел, 1930- = Janićijević, Ranđel, 1930-
Збирка ǂБиблиотека ǂНова истраживања / Интерпрес, Београд ; ǂкњ. ǂ17
ISBN 978-86-7561-125-7 (Интерпрес; картон)
Напомене Ауторова слика
Тираж 500
Стр. 538-540: Рецензија рукописа Мирка Добричанина за књигу "Топлички гвоздени пук 'Кнез Михаило'" / Радул Јовановић
Стр. 541: Књига документ / Ранђел Јанићијевић
Белешка о писцу: стр. 542-543
Напомене и библиографске референце уз текст
Библиографија: стр. 532-535.
Предметне одреднице Други пешадијски пук "Књаз Михаило" – Војна историја – 1912-1918
Први балкански рат (1912-1913) – Кумановска битка (1912) – Стара Србија
Други балкански рат (1913) – Брегалничка битка (1912) – Стара Србија, јужна
Први светски рат (1914-1918) – Србија
УДК 94(497.11)"1912/1918"
355.48(497.11)"1912/1918"
355.312(497.11)"1912/1918"
94886757 Toplički Gvozdeni puk Knjaz Mihailo

01.12.2020. 16:57:14

© 2005 - 2020 LimundoGrad d.o.o.

LimundoGrad koristi kolačiće u statističke i marketinške svrhe. Nastavkom korišćenja sajta smatramo da ste pristali na upotrebu kolačića. Više informacija.