Dragi Limundovci, ukoliko ne stignete da dopunite svoj Limundo račun pre praznika, to možete učiniti i u periodu kada ne bude radio platni promet svojom platnom karticom.

Stevan V Popovic u srpskoj kulturi - Mara Knezevic

205 pregleda
0 želi ovaj predmet

Stevan V Popovic u srpskoj kulturi - Mara Knezevic

Cena: 499 RSD

Kupi odmah

Cena Vam je previsoka? Dajte svoju ponudu za predmet!

Saznajte više o Limundo zaštiti

Prodavac

pikado

(7.876)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

18.793 pozitivnih ocena

Sombor, Zapadnobački okrug, Srbija

Svi predmeti prodavca

Detalji predmeta

  • Stanje Polovno

Stevan V Popovic u srpskoj kulturi - Mara Knezevic

retko ,mali tiraz ,samo 300 primeraka

-2006 godina
-Sombor
-250 stranica
-cirilica

-vrlo dobro ocuvana ,sadrzaj je cist ,ima malo presavijenu naslovnicu

Биографија
Стеван В. Поповић је рођен 22. септембра 1845. године у имућној породици у Старом Бечеју. Отац му се звао Васа, а мајка Софија. Школовао се у Сремским Карловцима, где је захваљујући одличном успеху уживао „благодјејаније“ које је увео митрополит Стеван Стратимировић. Завршивши шест разреда Карловачке гимназије отишао је у Пешту где је завршио још два разреда гимназије, а потом је уписао права на пештанском Универзитету. Између 1861. и 1867. био је питомац Текелијанума, где је постао члан српског ђачког удружења `Преодница` и `Уједињене омладине српске“. [

1862. године на прослави дана Светог Саве у Текелијануму се појавио и кнез Александар Карађорђевић који је тада у Пешти живео у изгнанству. Тога дана је свечану беседу одржао питомац Стеван В. Поповић која је била веома лепо прихваћена од стране присутних. То је био повод да га кнегиња Персида замоли да прихвати да подучава њену децу Арсена, Ђорђа и Петра Карађорђевића. Поповић је ову дужност обављао све до 1868. године. Кнез Александар је био задовољан радом Стевана В. Поповића о чему сведочи и „Сведочанство“ које је издао у Бечу 7. јануара 1870. године.

Након завршетка студија права постављен је за управника Српске будимске народне школе, а 1871. именован је за надзорника Бачко-будимске дијецезе.

Први је у српској књижевности који је за децу приредио збирку Венац песама (Пешта, 1872). Основао је библиотеку Дечји свет.

Био је посланик мађарског Парламента и хрватског Сабора. Био је краљевски саветник од 1899. године, потом је добио племство и предикат „Фрушкогорски“, а напослетку је 1909. постао дворски саветник. Као вешти политичар успевао је да усклади своју оданост према Аустроугарској монархији и да остане велики српски родољуб. Остао је у сећању као одличан и ватрени говорник који се борио за права Срба у Аустроугарској монархији.

Стеван В. Поповић је писао песме и приповетке за децу, а значајан је и у српској издавачкој и новинарској делатности. Такође је важан у састављању, уређивању и објављивању српских календара и антологија за српску децу у Аустроуграској.

Био је ожењен са Јустином Кукин из Збега надомак Сентандреје. Имао је троје деце: Љубицу, Перу и Лазу. Љубица и Пера су рано умрли, а Лаза је постигао лепу каријеру.

Године 1882. постаје управник Текелијанума. „Чика Стева“ како су га сви од милоште звали, остао је на овој дужности све до изненадне смрти која га је затекла 6. фебруара 1918. године у Земуну.

Uslovi prodaje prodavca

  • Plaćanje Tekući račun (pre slanja), Lično
  • Slanje Lično preuzimanje, Post express, Pošta

Prodavac

pikado (7.876)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

18.793 pozitivnih ocena

Sombor, Zapadnobački okrug, Srbija

Svi predmeti prodavca
Predmet: 111824061