Momčilo Stanojlović MOma

53 pregleda
1 želi ovaj predmet

Momčilo Stanojlović MOma

Cena: 490 din.

Kupi odmah

Preko 15 miliona uspešnih kupovina

Prodavac

tasicmarko

tasicmarko

(7.601)

99,92% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

36.905 pozitivnih ocena

Leskovac, Jablanički okrug, Srbija

Svi predmeti prodavca

Detalji predmeta

  • Stanje Polovno

Аутор - особа Пејчић, Предраг
Наслов Народни херој Момчило Станојловић Мома / Предраг Пејчић predrag pejčić narodni heroj
Врста грађе кратка проза
Језик српски
Година 1987
Издавање и производња Београд : Војноиздавачки и новински центар, 1987
Физички опис 94 стр. : илустр. ; 18 cm
Збирка Ликови револуционара ; 43
Напомене Библиографија: стр. 94.
Предметне одреднице Станојловић, Момчило Мома, 1916-1943
УДК 929 Станојловић
886.1-32

Momčilo Moma Stanojlović (Kragujevac, 5. avgust 1916 — Tjentište, 13. jun 1943), pilot JKRV, učesnik Narodnooslobodilačke borbe i narodni heroj Jugoslavije.

Biografija
Rođen je u 5. avgusta 1916. godine u Kragujevcu. Posle završene gimnazije upisao je Vojnu akademiju, zatim je pohađao vazduhoplovnu školu u Pančevu, i stekao zvanje vojnog pilota.

Početak rata, aprila 1941. godine, zatekao ga je u činu poručnika na letilištu u Šarlicama, kod Niša, na kome su Nemci prvog dana rata uništili većinu aviona. U toku povlačenja, Moma Stanojlović je, s grupom vazduhoplovaca, učestvovao, 15. aprila, u odbrani Užica. U tim borbama je bio lakše ranjen.

Posle kapitulacije, nije dozvolio da ga zarobe, već se, naoružan, s nekoliko drugova prebacio u Kragujevac, gde je ilegalno živeo do odlaska u partizane. U međuvremenu povezao se sa članovima Komunističke partije Jugoslavije, po čijim je nalozima aktivno radio na pripremi ustanka. Okupljao je ljude koji su hteli da se bore, organizovao borbene desetine, prikupljao oružje, rasturao letke i širio ideje KPJ o ustanku.

U partizane je stupio u toku leta 1941. godine. Još pre izlaska iz grada, Okružni komitet KPJ za Kragujevac imenovao ga je za komandira jedne od tri čete Kragujevačkog partizanskog odreda. U toku avgusta 1941. godine postao je član Komunističke partije Jugoslavije. Istakao se u toku obezbeđivanja savetovanja Glavnog štaba NOP odreda Srbije, održanog septembra 1941. godine u selu Dulenima. Pošto je i u drugim borbama ispoljio veliku hrabrost i umešnost u komandovanju, postavljen je za komandanta Trećeg bataljona Kragujevačkog partizanskog odreda.

Posle Prve neprijateljske ofanzive, u jesen 1941. godine, sa glavninom Kragujevačkog partizanskog odreda, povukao se u Sandžak. Kada je 21. decembra 1941. godine u Rudom, formirana Prva proleterska udarna brigada, Moma Stanojlović je postavljen na dužnost komandira Druge čete Kragujevačkog bataljona, koji se istako već u prvoj borbi brigade, 22. decembra, u selu Gaočićima, kada je zarobljeno 120 Italijana. Septembra 1942. godine, u Bosanskom Petrovcu, Moma je postavljen za političkog komesara, a ubrzo i za komandanta Kragujevačkog bataljona. On je bio prvi predratni aktivni oficir koji je postao politički komesar u Narodnooslobodilačkoj vojsci, i to u bataljonu u kom je bilo više istaknutih učesnika radničkog i studentskog pokreta.

Sa svojim bataljonom prošao je niz teških borbi na Sitnici i Jajcu, kod Kotor-Varoši i na Ivan-sedlu. Hrabrost je posebno dokazao u izvlačenju iz ustaškog garnizona u Bugojnu, jula 1942. godine. U mnogim teškim situacijama bio je smiren i pronicljiv komandant. U borbi za prelaze na Tari, u Petoj ofanzivi, kada je njegov bataljon uporno održavao položaj na Ilijinoj Glavi, Moma je dobio naređenje da pređe u sastav Treće proleterske sandžačke udarne brigade, u kojoj je postavljen za zamenika komandanta brigade.

Poginuo je 13. juna 1943. godine iznad Tjentišta, na levoj obali reke Sutjeske, u neposrednoj blizini mesta gde je poginuo i Sava Kovačević.

Ukazom Prezidijuma Narodne skupštine Federativne Narodne Republike Jugoslavije, 23. juna 1948. godine, proglašen je za narodnog heroja.

Vazduhoplovni zavod „Moma Stanojlović“ oružanih snaga Republike Srbije u Batajnici nosi njegovo ime. Po njemu se zove OŠ „Moma Stanojlović“ Kragujevac.

Literatura
Partizanska spomenica 1941, eksponat u muzeju u Beloj Crkvi.jpg Portal NOB
F16 Flight Icon.png Portal Vazduhoplovstvo
Narodni heroji Jugoslavije. Beograd: Mladost. 1975.
pru
Narodni heroji iz Kragujevca i okoline
Narodni heroji Jugoslavije rođeni u Kragujevcu i okolnim opštinama, kao i oni koji su politički ili vojno delovali na ovom području:
Kragujevac
Đura DimitrijevićSvetozar DragovićMirko JovanovićSreten Mladenović MikaNada NaumovićRadisav NedeljkovićMiloje PavlovićDušan PetrovićVoja RadićMomčilo StanojlovićMijalko TodorovićMiodrag Urošević
Spomenik streljanim đacima u Spomen-parku „21. oktobar” u Kragujevcu
okolne opštine
Aranđelovac Vojislav ManojlovićSlobodan MinićMilan Ilić ČičaKnić Dragoljub Božović ŽućaStanislav SremčevićKraljevo Rade Vilotijević VićaMomčilo DugalićŽivan MaričićOlga JovičićTopola Milan BlagojevićMilić Radovanović MladenDarinka RadovićSofija RistićRača Petar Ivanović PericaMilenko Hadžić
Kategorije: Rođeni 1916.Umrli 1943.KragujevčaniKomunisti SrbijeJugoslovenski piloti u Drugom svetskom ratuJugoslovensko ratno vazduhoplovstvoOficiri i podoficiri Jugoslovenske vojske u NOVJJugoslovenski partizaniPoginuli partizanski komandantiPoginuli u bici na SutjesciNarodni heroji - S

Uslovi prodaje prodavca

  • Plaćanje Tekući račun (pre slanja), Lično
  • Slanje Lično preuzimanje, Pošta

RASPRODAJA KNJIGA PO POČETNOJ CENI OD 10 din!!! Naći ćete ih tako što kliknete na sve moje predmete, pa u meniju način kupovine SELEKTUJTE KVADRATIĆ AUKCIJA, i prikazaće Vam se svi predmeti sa početnom cenom od 10din.

Dodatno kada Vam se otvore aukcije kliknite na SORTIRAJ PO, pa izaberite ISTEKU NAJSKORIJE, i dobićete listu aukcija sa početnom od 10 dinara, po vremenu isteka.

Zbog perioda praznika vreme za realizovanje kupoprodaje može da se produži na do 20 dana.

Prodavac

tasicmarko
tasicmarko (7.601)

99,92% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

36.905 pozitivnih ocena

Leskovac, Jablanički okrug, Srbija

Svi predmeti prodavca
Predmet: 103903409