Dragi Limundovci, ukoliko ne stignete da dopunite svoj Limundo račun pre praznika, to možete učiniti i u periodu kada ne bude radio platni promet svojom platnom karticom.

Maksim Đurović, Dobrosav Turović

20 pregleda
0 želi ovaj predmet

Maksim Đurović, Dobrosav Turović

Cena: 1.990 RSD

Kupi odmah

Cena Vam je previsoka? Dajte svoju ponudu za predmet!

Saznajte više o Limundo zaštiti

Prodavac

tasicmarko

tasicmarko

(9.642)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

48.919 pozitivnih ocena

Leskovac, Jablanički okrug, Srbija

Svi predmeti prodavca

Detalji predmeta

  • Stanje Polovno

Аутор - особа Туровић, Добросав Ж., 1935-2018 = Turović, Dobrosav Ž., 1935-2018
Наслов Максим Ђуровић : истакнути борац из два светска рата / Добросав Туровић
Врста грађе књига
Циљна група одрасли, озбиљна (није лепа књиж.)
Језик српски
Година 1967
Издавање и производња Лесковац : [б. и.], 1967 (Лесковац : Наша реч)
Физички опис 126 стр. : илустр. ; 21 cm
Збирка Библиотека Радничког универзитета - Лесковац ; ǂкњ. ǂ4
ISBN (Брош.)
Предметне одреднице Ђуровић, Максим, 1890-1966 -- У литератури
УДК 929 Ђуровић М.
Линк
DCOBISS Формат(и): image/jpeg
Dobrosav Ž. Turović, profesor – pedagoški savetnik, rođen je 9. septembra 1935. godine u Gajtanu, podno planine Radan (Medveđa).

Osnovno vaspitanje i obrazovanje stekao je u Gornjem i Donjem Gajtanu, Predejanu i Leskovcu, gde je završio Višu mešovitu gimnaziju.

Studije je završio na Filozofsko-istorijskom
> > Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com < <
fakultetu u Skoplju, gde mu je odobrena doktorska disertacija „Jablanica – Mala vojna krajina 1878-1912“.

Takođe, završio jej Školu pešadijskih rezervnih oficira u Bileći.

Po činu je kapetan prve klase.

Bio je na stručnom usavršavanju profesora za predmet „Osnovi marksizma“ u Beogradu. Kao omladinac, učestvovao je na saveznim i lokalnim radnim akcijama. Dva puta je proglašavan za udarnika.

Radnu karijeru obavljao je u kulturi i obrazovanju i bio direktor Doma učenika i studenata „Slavka Nedić Milojević“ u Leskovcu. Biran je u predstavničke organe lokalne vlasti Leskovca i Srbije.

Više od četiri decenije Turović se bavio naučnim i književnim radom.

Istraživao je istoriju južne Srbije, leskovačkog kraja i gornje Jablanice. Stvaralaštvom se bavi još od rane mladosti, kao gimnazijalac. Objavio je 25 knjiga, 41 naučni rad i 370 novinskih napisa, feljtona, kao i više priča, zapisa i pesama.

Dobrosav Turović objavio je knjige: „Maksim Đurović – Istaknuti borac iz dva svetska rata“, „Narodne partizanske pesme Jablanice“, „Radovan Kovačević Maksim“, „Gajtančani u Topličko-jablaničkom ustanku 1917-1918“, „Hronika „Gajtan u NOB“, „Slavka Nedić Milojević“, „Pesme o Radovanu Kovačeviću“, „Junaci Gvozdenog puka“, „Oslobodilačke borbe u južnoj Srbiji“, „Miladin Popović – vitez i pesnik“, „Jablanički komitski pokret 1916-1918“, „Četrdeset godina maturanata leskovačke Gimnazije“, „Prva spomenica“, „Gornja Jablanica – kroz istoriju“, „Gornja Jablanica – Ljudi i vreme“, „Toplički ustanak“, „Gornjojablaničani poginuli 1912-1999“, „Leskovac i Leskovački kraj 1915-1918“, „Toplica i Jablanica 1917“, monografija Osnovne škole „Gornja Jablanica u Medveđi 1888-2008“, „Tužbalice Gornje Jablanice“, „Zebljive zore“ i „Porodični letopis“.

Pored objavljenih knjiga, monografija, biografija, hronika, Turović je pisao i o naseljima, znamenitim ljudima, važnijim istorijskim događajima i narodnim običajima. Kao naučni radnik i istraživač učesnik je 20 naučnih skupova. Dobitnik je uglednih nagrada i priznanja: Ordena rada sa zlatnim vencem, Ordena za vojne zasluge, Zlatne značke Kulturno-prosvetne zajednice, Prve nagrade „Dragosjlo Dudić“ – Fondacije za književno-publicistički rad, nagrade „Filip Višnjić, dve Oktobarske nagrade Skupštine opštine Leskovac, dve književne nagrade Beograda i više novčanih nagrada, kao i 21 plakete i zahvalnice.

Uslovi prodaje prodavca

  • Plaćanje Tekući račun (pre slanja)
  • Slanje Pošta

RASPRODAJA KNJIGA PO POČETNOJ CENI OD 10 din!!! Naći ćete ih tako što kliknete na sve moje predmete, pa u meniju način kupovine SELEKTUJTE KVADRATIĆ AUKCIJA, i prikazaće Vam se svi predmeti sa početnom cenom od 10din.

Dodatno kada Vam se otvore aukcije kliknite na SORTIRAJ PO, pa izaberite ISTEKU NAJSKORIJE, i dobićete listu aukcija sa početnom od 10 dinara, po vremenu isteka.

Zbog perioda praznika vreme za realizovanje kupoprodaje može da se produži na do 20 dana.

Prodavac

tasicmarko
tasicmarko (9.642)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

48.919 pozitivnih ocena

Leskovac, Jablanički okrug, Srbija

Svi predmeti prodavca
Predmet: 132319545