Kosmološki sliki Nikos Čausidis Retko Makedonski

19 pregleda
0 želi ovaj predmet

Kosmološki sliki Nikos Čausidis Retko Makedonski

Cena: 1.999 din.

Kupi odmah

Preko 15 miliona uspešnih kupovina

Prodavac

CezarM

(11.029)

99,95% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

39.402 pozitivnih ocena

Beograd-Obrenovac, Grad Beograd, Srbija

Svi predmeti prodavca

Detalji predmeta

  • Stanje Polovno

Makedonski jezik
Povez : tvrd
Ilustrovano
Format knjige . 30 cm x 22 cm
Broj strana : 439 + oko 400
Stanje :knjige kao nove

Никос Чаусидис (17 јули 1959, Ташкент, поранешен СССР) е археолог и професор кој живее и работи во Скопје.

Во 1984 г. дипломирал на Филозофски факултет - катедра за историја на уметноста со археологија. Од 1 јануари 1986 г. работи на Институтот за историја на уметноста со археологија како помлад асистент, а подоцна како доцент и професор.

Во 1986 г. се запишува на постдипломски студии по археологија на истиот факултет. Ги завршува во 1992 г. со одбрана на магистарскиот труд под наслов: „Паганската религија на Јужните Словени и нејзиниот одраз во нивната материјална култура”. Истата година е избран во звање асистент по предметот Музеологија и конзервација. Во 2002 година се здобил со звањето доктор на археологија (наслов на дисертацијата: Рано-средновековните двоплочести фибули и претхристијанската духовна култура на Словените" одбранет на Филозофскиот факултет во Скопје, на Институтот за историја на уметноста и археологија).

Во функција на стручен раководител, автор на елаборатот и на најголем дел од текстовите на проектот „Македонски древности”, од кој е изработен компакт диск (CD) во кој преку текст, слика, филм, компјутерски анимации, музика и говор претставена е културната историја на почвата на Република Македонија и нејзиното поблиско окружување, од предисторијата до крајот на XIV век.[1]

Автор е на следните трудови:

„Митските слики на Јужните Словени“ (Скопје, 1994)

„Дуалистички слики - богомилството во медиумот на сликата“ (Скопје, 2003)

„Космолошки слики: симболизација и митологизација на космосот во ликовниот медиум“ (Скопје, 2005)

„Музеологија, Скопје: Филозофскси факултет, 2012 (универзитетски учебник);

„Проектот Скопје 2014: скици за едно наредно истражување“ (Скопје, 2013) (електорнско издание)[2].

„Македонските бронзи и религијата и митологијата на железнодобните заедници од Средниот Балкан“ (Скопје, 2017)[3]

Соавтор:

„Македонија - културно наследство“ (Скопје, 1995)

„Неолитски антропоморфни предмети во Република Македонија“ (Скопје, 2011) (во соавторство со Г. Наумов)[4];

Автор е на над 100 научни публикации, објавени во стручни списанија и зборници во Македонија и странство.

Uslovi prodaje prodavca

  • Plaćanje Tekući račun (pre slanja), Ostalo (pre slanja), Pouzećem, Lično
  • Slanje Lično preuzimanje, Post express, Pošta

Lično preuzimanje Beograd u
blizini Hrama Svetog Save ,Veterinarski fakultet i na adresi iz podataka

Molim Vas kontakt samo preko Limundo -Kupindo poruka !

Prodavac

CezarM (11.029)

99,95% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

39.402 pozitivnih ocena

Beograd-Obrenovac, Grad Beograd, Srbija

Svi predmeti prodavca
Predmet: 103089501