Dragi Limundovci, ukoliko ne stignete da dopunite svoj Limundo račun pre praznika, to možete učiniti i u periodu kada ne bude radio platni promet svojom platnom karticom.

Hrvatsko plemstvo, svećenstvo i redovništvo

261 pregled
1 želi ovaj predmet

Hrvatsko plemstvo, svećenstvo i redovništvo

Cena: 990 RSD

Kupi odmah

Cena Vam je previsoka? Dajte svoju ponudu za predmet!

Preko 15 miliona uspešnih kupovina

Prodavac

tasicmarko

tasicmarko

(9.644)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

48.924 pozitivnih ocena

Leskovac, Jablanički okrug, Srbija

Svi predmeti prodavca

Detalji predmeta

  • Stanje Polovno

Zabilješke: Plemstvo, svećenstvo i redovništvo tri su društvena staleža čija je uloga u povijesti naše zemlje često obezvređivana i prešućivana, ili, na razini individualne percepcije, zahvaljujući popularnim povijesnim romanima, obasjana romantičnim polusvjetlom. U vremenima geometrijski precizne strukture društva, stoljećima prije suvremenih ideja o pravima pojedinca, pripadnici ovih staleža bili su često materijalni i duhovni skrbnici svoje epohe, a ne, kako se to često prikazivalo, neprijatelji progresivnih ideja i društvenog napretka.

ISBN: 978-953-222-110-7
Autor: Marković, Mirko
Naslov: Hrvatsko plemstvo, svećenstvo i redovništvo : Njihova uloga u političkom, kulturnom i nacionalnom životu Hrvata
Predmet: plemstvo - Hrvatska - Povijesna uloga - Svećenstvo - Hrvatska - Povijesna uloga - Kulturna povijest - Hrvatska
UDK: 930.85(497.5)
Impresum: Zagreb : Naklada Jesenski i Turk, 2003
Materijalni opis: 203 str. : ilustr. ; 24 cm
Signatura: 930.85(497.5) MAR h
Po riječima samog autora, svrha ova knjige je ispravljanje jedne povijesne nepravde. Plemstvo, svećenstvo i redovništvo tri su društvena staleža čija je uloga u povijesti naše zemlje često obezvređivana i prešućivana, ili, na razini individualne percepcije, zahvaljujući popularnim povijesnim romanima, obasjana romantičnim polusvjetlom. U vremenima geometrijski precizne strukture društva, stoljećima prije suvremenih ideja o pravima pojedinca, pripadnici ovih staleža bili su često materijalni i duhovni skrbnici svoje epohe, a ne, kako se to često prikazivalo, neprijatelji progresivnih ideja i društvenog napretka. Unatoč bogatstvu izvora kojima se autor služio i obilju povijesne faktografije, knjiga je pisana živopisnim, gotovo kroničarskim stilom. Geograf po struci, Markovic nam nudi prostorno-vremensku kartu po kojoj se kreće zanimljiva galerija likova, i koja, zahvaljujući osobnosti autora, umjesto udžbeničke suhoparnosti evocira miris tinte i boju starih pergamena. Prof. dr. Mirko Markovic četrdeset je godina radio u Etnološkom zavodu HAZU i ravnao njime dvadeset godina. Član je HAZU od 1980. godine. Objavio je oko dvije stotine stručnih i znanstvenih radova, medu kojima i desetak obimnijih knjiga. Najviše se bavio proučavanjem prošlosti hrvatskih naselja, starih zemljovida i planova te migracijama stanovništva.

Uslovi prodaje prodavca

  • Plaćanje Tekući račun (pre slanja), Lično
  • Slanje Lično preuzimanje, Pošta

Prodavac

tasicmarko
tasicmarko (9.644)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

48.924 pozitivnih ocena

Leskovac, Jablanički okrug, Srbija

Svi predmeti prodavca
Predmet: 98512153