Dražen Nožinić - Ladarice, ženske obredne povorke

67 pregleda
5 želi ovaj predmet

Dražen Nožinić - Ladarice, ženske obredne povorke

Cena: 800 RSD

Kupi odmah

Preko 15 miliona uspešnih kupovina

Prodavac

ivanvk

(592)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

1.048 pozitivnih ocena

Novi Sad, Južnobački okrug, Srbija

Svi predmeti prodavca

Detalji predmeta

  • Stanje Nekorišćeno

Knjiga je nova.

Dražen Nožinić - Ladarice, ženske obredne povorke
Дражен Ножинић - Ладарице, женске обредне поворке

Beograd : Srpski genealoški centar, 2019
262 strana ; ilustrovano; 17 cm

Dražen Nožinić rođen je u Sisku, 1960. godine, gdje je pohađao osnovnu I srednju školu. Godine 1979. Upisuje studije etnologije i polonistike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu gdje je I diplomirao (1985). Magistrirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu (1992) na temi `Ladarice`.Terenska istraživanja vršio je u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini (1983-1992). Radio je kao kustos etnolog u Gradskom muzeju Karlovac (1990-1991) i Muzeju Istočne Bosne u Tuzli (1991-1992), nakon čega seli u Dublin, gdje je bio predavač na Odsjeku za antropologiju u National University of Ireland - Maynooth (1995-1998), iza čega se prestaje aktivno baviti etnologijom. Stalno je nastanjen u Cardiffu od 2002. I otad radi na projektima povezanim s rasnom jednakošću, ljudskim pravima te obrazovanjem rasnih i etničkih manjina, azilanata i izbjeglica u Velsu. Osnivač je I koordinator za FREd (Foundation for Refugee Education) u Cardiffu (2010-2017), a u isto vrijeme je sudjelovao u obrazovnim projektima u Gani i Sierra Leoneu. Dražen Nožinić autor je manjeg broja radova iz oblasti duhovne culture Bošnjaka, Rusina, Hrvata i Srba objavljenih u Hrvatskoj, Srbiji i Irskoj.

Riječ je o knjizi koja sistematično objedinjuje, nadopunjava te analitički obrađuje etnografske podatke i uvide u običaj ladarica, dok se u teorijskom smislu orijentira u širokom povijesnom i komparativnom okviru, nudeći znanja o analogijama, paralelama, kontinuitetu i promjenama u njegovoj strukturi, značenju i društvenoj funkciji. Zbog toga, ali i zbog dosljednog poštivanja metodoloških i argumentacijskih postupaka kao i odličnih stilskojezičnih osobina, knjiga predstavlja vrijedan i dobrodošao prilog etnološkoj literaturi naših prostora.

Dr Ines Prica

Rukopis monografije Ladarice – ženske obredne povorke autora Dražena Nožinića rezultat je njegove istrajnosti i upornosti da prikupi što više svedočanstava o kulturnoj baštini stanovnika u delovima Hrvatske i Slovenije. Obredne povorke ladarica (ladekarica, kresnica, krasevalja, pokresničarki, ivančica, tijokarica i dr.) deo su kulturnog nasleđa Slovenaca i Hrvata. U ophodu koji je najčešće deo praznovanja Ivanja (24. jun) učestvovale su, identično opremljene, devojke ili devojčice koje su obilazeći selom zastajale u svakom dvorištu pred kućnim vratima igrajući u kolu ili mirno stojeći u krugu pevajući domu I ukućanima posebne i za tu svrhu namenjene pesme kojima im se želi sreća, zdravlje, napredak i svaka vrsta blagostanja.

Dr Milina Ivanović Barišić

Uslovi prodaje prodavca

  • Plaćanje Tekući račun (pre slanja), Lično
  • Slanje Lično preuzimanje, Pošta

Prodavac

ivanvk (592)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

1.048 pozitivnih ocena

Novi Sad, Južnobački okrug, Srbija

Svi predmeti prodavca
Predmet: 81743375