Dragi Limundovci, ukoliko ne stignete da dopunite svoj Limundo račun pre praznika, to možete učiniti i u periodu kada ne bude radio platni promet svojom platnom karticom.

13. srpska brigada, Milan Miladinović

264 pregleda
1 želi ovaj predmet

13. srpska brigada, Milan Miladinović

Cena: 990 RSD

Kupi odmah

Cena Vam je previsoka? Dajte svoju ponudu za predmet!

Preko 15 miliona uspešnih kupovina

Prodavac

tasicmarko

tasicmarko

(9.641)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

48.916 pozitivnih ocena

Leskovac, Jablanički okrug, Srbija

Svi predmeti prodavca

Detalji predmeta

  • Stanje Polovno

Тринаеста српска бригада НОВЈ
Тринаеста српска бригада
Постојање 13. јун 1944 – мај 1945.
Место формирања:
Вина, код Лесковца
Формација 4 батаљона,
Пратећа чета
Јачина 2,272 војника и официра[1]
Део Народноослободилачке војске Југославије
Ангажовање
Нишка операција 1944.
Косовска операција 1944.
Одликовања Орден заслуга за народ
Тринаеста српска бригада НОВЈ формирана је 13. јуна 1944. у селу Вина, Вучје, код Лесковца од јединица Кукавичког партизанског одреда и мобилисаног људства из Поречја и с подручја доњег тока реке Јабланице. Имала је четири батаљона и Пратећу чету, а 14. септембра 1944. године 2,272 борца. Била је су саставу 22. српске дивизије НОВЈ.

Ратни пут бригаде
Са јединицама 22. дивизије, 13. бригада је учествовала ноћу 14/15. јуна 1944. у нападу на немачко-бугарски гарнизон у Лесковцу, а потом у повлачењу ка планини Кукавици 15. јуна водила борбу против бугарских фашистичких снага на положају код села Мирошевца. Затим је 18. и 19. јуна водила борбе против бугарских снага, недићеваца и четника на положајима Бувачки вис (кота 780)-село Ђулекаре-Тупалски вис, 20. јуна на Великој глави против албанских квислиншких јединица, 11-13. јула против Бугара и недићеваца у рејону јужно и југоисточно од Лесковца, а 14/15. јула с јединицама 22. дивизије напала је Лесковац и Вучје. Поновно је 27. јула водила борбу против недићеваца, четника и Бугара јужно од Лебана, на положају Липовица-Клајићи-Бувачки вис. Код Мирошевца је 17. августа водила борбу против Немаца и припадника Српске државне страже из Лесковца, а 18-20. августа у саставу 24. српске дивизије учествовала у борбама за ослобођење Лебана. Крајем августа и у септембру дејствовала је у простору Лесковац, и рушила пругу између Лесковца и Владичиног Хана. У првој половини октобра учествовала је у борбама за ослобођење Ниша, а затим до краја октобра за ослобођење Косова, где је водила веома оштре борбе против Немаца и квислиншких албанских снага на Угљарском кршу (кота 1297), на Кртињаку, код села Тачевца и на Бајгори код Ниша и Лесковца ради ликвидације заосталих четничких група.[2]

Референце
Војна енциклопедија, 130. стр.
Војна енциклопедија, 130–131. стр.
Литература
Partizanska spomenica 1941, eksponat u muzeju u Beloj Crkvi.jpg Портал НОБ
Војна енциклопедија (књига десета). Београд 1975. година.
пру
Српске бригаде НОВЈ
Бригаде Народноослободилачке војске Србије
Прва пролетерска бригадаДруга пролетерска бригадаПрва шумадијска бригадаПрва јужноморавска бригадаТрећа српска бригадаЧетврта српска бригада Привремена шумадијска бригадаПета српска бригадаШеста српска бригадаСедма српска бригадаОсма српска бригадаДевета српска бригадаДесета српска бригадаЈеданаеста српска бригадаДванаеста српска бригадаТринаеста српска бригадаЧетрнаеста српска бригадаПетнаеста српска бригадаШеснаста српска бригадаСедамнаеста српска бригадаОсамнаеста српска бригадаДеветнаеста српска бригадаОсма прешевска бригадаДвадесета српска бригадаДванаеста прешевска бригада21. српска бригада22. српска бригада23. српска бригада24. српска бригада25. српска бригадаПрва власотиначка бригада26. српска бригада27. српска бригадаПрва сурдуличка бригадаДруга сурдуличка бригадаДруга врањска бригадаПрва бабичка бригада28. српска бригада29. српска бригадаПрва царибродска бригада31. српска бригада32. српска бригада
Flag of the Serbian Partisans.svg
Категорија: Бригаде НОВ Србије

Uslovi prodaje prodavca

  • Plaćanje Tekući račun (pre slanja), Lično
  • Slanje Lično preuzimanje, Pošta

RASPRODAJA KNJIGA PO POČETNOJ CENI OD 10 din!!! Naći ćete ih tako što kliknete na sve moje predmete, pa u meniju način kupovine SELEKTUJTE KVADRATIĆ AUKCIJA, i prikazaće Vam se svi predmeti sa početnom cenom od 10din.

Dodatno kada Vam se otvore aukcije kliknite na SORTIRAJ PO, pa izaberite ISTEKU NAJSKORIJE, i dobićete listu aukcija sa početnom od 10 dinara, po vremenu isteka.

Zbog perioda praznika vreme za realizovanje kupoprodaje može da se produži na do 20 dana.

Prodavac

tasicmarko
tasicmarko (9.641)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

48.916 pozitivnih ocena

Leskovac, Jablanički okrug, Srbija

Svi predmeti prodavca
Predmet: 104741621