Dragi Limundovci, ukoliko ne stignete da dopunite svoj Limundo račun pre praznika, to možete učiniti i u periodu kada ne bude radio platni promet svojom platnom karticom.

Postojnska jama

114 pregleda
1 želi ovaj predmet

Postojnska jama

Cena: 150 RSD

Kupi odmah

Cena Vam je previsoka? Dajte svoju ponudu za predmet!

Saznajte više o Limundo zaštiti

Prodavac

tasicmarko

tasicmarko

(9.654)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

49.004 pozitivnih ocena

Leskovac, Jablanički okrug, Srbija

Svi predmeti prodavca

Detalji predmeta

  • Stanje Polovno

...Постојнска јама

Чланак
Разговор

Ћир./lat.
Читај
Уреди
Уреди извор
Историја

Унутрашњост пећине
Постојнска јама је једна од највећих геолошких атракција Словеније. Представља 20.570 m дуг систем пећина у близини Постојне и највећа је пећина у Словенији.

У тај систем спадају још Отошка, Магдаленина, Џрна и Пивка пећина. Овај систем пећина је настао под утицајем делимичне понорнице, реке Пивке, која је својим током задњих 2 милиона година, образовала његов садашњи изглед и форму. У унутрашњости пећине је температура константна и износи од 8°C до 10°C. При већим температурама би број билошких врста био знатно већи и садашњи раст сталактита и сталагмита, од 1 cm на стотину година, би се знатно успорио.

Највећа дубина Постојнске јаме износи 115 m.

Биологија
Постојнска пећина је богата биолошким врстама подземног света. Најпознатија је човечија рибица (лат. Proteus anguinus). Име је добила по боји, која подсећа на боју људске коже.

Туризам
Судећи по натписима у пећини, прве посетиоце је имала још у 13. веку. Већ 1872. постављена је железничка пруга, по којој су водичи гурали возове са туристима. Пећина је електрифицирана и осветљена 1884.. Данас по пећини вози туристички воз са локомотивом. За туристе је отворено око 5.300 m пећине.

Пећина као војно складиште
За време Другог светског рата, пећина је служила као војно складиште немачке војске. На самом улазу је било ускладиштено гориво за целу северну јадранску обалу, од Трста до Ријеке. Упркос повећаним мерама сигурности, 23. априла 1944. Војкова бригада је успела да се убаци у складиште и дигне га у ваздух. Пожар који је букнуо, горео је читаву седмицу. Од пожара поцрнеле стене су и данас видљиве на самом улазу у пећину.

Спољашње везе

Постојнска јама на Викимедијиној остави.
Категорије: Географија СловенијеПећине

Uslovi prodaje prodavca

  • Plaćanje PostNet (pre slanja), Lično
  • Slanje Lično preuzimanje, Pošta

RASPRODAJA KNJIGA PO POČETNOJ CENI OD 10 din!!! Naći ćete ih tako što kliknete na sve moje predmete, pa u meniju način kupovine SELEKTUJTE KVADRATIĆ AUKCIJA, i prikazaće Vam se svi predmeti sa početnom cenom od 10din.

Dodatno kada Vam se otvore aukcije kliknite na SORTIRAJ PO, pa izaberite ISTEKU NAJSKORIJE, i dobićete listu aukcija sa početnom od 10 dinara, po vremenu isteka.

Zbog perioda praznika vreme za realizovanje kupoprodaje može da se produži na do 20 dana.

Prodavac

tasicmarko
tasicmarko (9.654)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

49.004 pozitivnih ocena

Leskovac, Jablanički okrug, Srbija

Svi predmeti prodavca
Predmet: 118684369