Dragi Limundovci, ukoliko ne stignete da dopunite svoj Limundo račun pre praznika, to možete učiniti i u periodu kada ne bude radio platni promet svojom platnom karticom.

Područje Jastrebarskog

543 pregleda
1 želi ovaj predmet

Područje Jastrebarskog

Prodat!

Datum kupovine: 03.01.2024. u 03:07

Prodat po ceni: 350 RSD

Preko 15 miliona uspešnih kupovina

Prodavac

tasicmarko

tasicmarko

(9.639)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

48.906 pozitivnih ocena

Leskovac, Jablanički okrug, Srbija

Svi predmeti prodavca

Detalji predmeta

  • Stanje Polovno

Наслов Po dragome kraju : Područje Jastrebarskog
Врста грађе водич ; одрасли, озбиљна (није лепа књиж.)
Језик хрватски
Година 1975
Издавање и производња Zagreb : Kajkavsko spravišče, 1975 (Zagreb : Vjesnik)
Физички опис 62 str. : ilustr. ; 24 cm
Збирка Kulturni i prirodni spomenici Hrvatske : Zbirka vodiča časopisa "Kaj" ; 6
ISBN (Broš.)
Напомене Kor. nasl.
Предметне одреднице Јастребарско – Водичи
УДК 908(497.5 Jastrebarsko)(036)
COBISS.SR-ID 259315719

sa vikipedije

Jastrebarsko
Prijeđi na navigacijuPrijeđi na pretraživanje
Jastrebarsko
Zastava Jastrebarskog.gif
Zastava
Jastrebarsko (grb).gif
Grb
Strossmayerov trg
Strossmayerov trg
Država Flag of Croatia.svg Hrvatska
Županija Flag of Zagreb County.svg Zagrebačka
Površina
- ukupna 226,50 km2
- gradskog naselja 19,56 km2
Stanovništvo (2001.)
- ukupno 16.689 stan.
Gradonačelnik Zvonimir Novosel
Gradska naselja 60 naselja
Dan grada 13. studenog
Zaštitnik Sveti Nikola biskup
Poštanski broj 10450
Pozivni broj +385 (0)1
Autooznaka ZG
Službena stranica
Zemljovid
Jastrebarsko na karti Hrvatska
Jastrebarsko
Jastrebarsko
Jastrebarsko na zemljovidu Hrvatske
Koordinate: 45°40′N 15°39′E
Jastrebarsko je grad u središnjoj Hrvatskoj koji se nalazi na pola puta između Zagreba i Karlovca. Popularno se naziva i Jaska pa su stanovnici Jaskanci i Jaskanke ili Jastrebarci,[1] Jastrebarke odnosno po Vatroslavu Rožiću Jastrebarščani.[2] Ovaj kraj je najznačajnije vinogradarsko područje središnje Hrvatske, a istovremeno i značajno gospodarsko, obrtničko i turističko središte.


Sadržaj
1 Ime
2 Gradska naselja
3 Zemljopis
4 Stanovništvo
5 Uprava
6 Povijest
7 Gospodarstvo
8 Poznate osobe
9 Spomenici i znamenitosti
10 Obrazovanje
11 Kultura
12 Mediji
13 Šport
14 Udruge i društva
15 Izvori
16 Vanjske poveznice
Ime
U izvorima na njemačkom jeziku naziva se Jaska, na mađarskom Jasztrebarszka.

Gradska naselja
Jastrebarsko se sastoji od 60 gradskih naselja, to su: Belčići, Brebrovac, Brezari, Breznik Plešivički, Bukovac Svetojanski, Celine, Crna Mlaka, Cvetković, Čabdin, Čeglje, Črnilovec, Dolanjski Jarak, Domagović, Donja Reka, Donji Desinec, Draga Svetojanska, Dragovanščak, Goljak, Gorica Svetojanska, Gornja Kupčina, Gornja Reka, Gornji Desinec, Grabarak, Gračac Slavetićki, Guci Draganički, Hrastje Plešivičko, Hrašća, Ivančići, Izimje, Jastrebarsko, Jurjevčani, Kupeć Dol, Lanišće, Lokošin Dol, Malunje, Miladini, Novaki Petrovinski, Orešje Okićko, Paljugi, Pavlovčani, Pesak, Petrovina, Plešivica, Prhoć, Prilipje, Prodin Dol, Rastoki, Redovje, Slavetić, Srednjak, Stankovo, Špigelski Breg, Tihočaj, Toplice, Vlaškovec, Volavje, Vranov Dol, Vukšin Šipak i Zdihovo.

Zemljopis
Jastrebarsko je grad smješten 30-ak kilometara jugozapadno od Zagreba i 20-ak kilometara sjeveroistočno od Karlovca. Grad se nalazi u Zagrebačkoj županiji, a područje Jastrebarskog prostire se na 229 km². Ovaj kraj čine tri različite prirodne cjeline. Na sjeveru je vapnenačko-dolomitni masiv Žumberačke gore, na koji se naslanja plodno, vinorodno Prigorje, a prema jugositoku, sve do rijeke Kupe prostire se Pokuplje, s ornitološkim rezervatom Crna Mlaka. Sa susjednim, samoborskim područjem jaskanski je kraj povezan cestama koje vode iz Jastrebarskog preko Plešivice, te iz Kostanjevca preko Žumberka. Na jugoistoku se nadovezuje velikogoričko područje. Grad je izvrsno prometno povezan jer leži uz autocestu Zagreb - Karlovac, zatim na regionalnoj cestovnoj prometnici te uz željezničku prugu, a prometnoj povezanosti pogoduje i blizina zračne i morske luke.

Stanovništvo
Na području grada je 60 naselja koja nastanjuje preko 17.000 stanovnika, dok u samom gradskom središtu živi oko 6000 stanovnika. Po popisu iz 2001. godine u gradu je živjelo 16.689 stanovnika.

Kretanje broja stanovnika 1857.-2011.[3]


Uprava
Gradsku upravu čine:

Gradonačelnik Grada je Zvonimir Novosel.
Zamjenici gradonačelnika: Stipe Bučar.
Gradsko vijeće
Upravni odjeli:
Ured gradonačelnika
UO za financije
UO za društvene djelatnosti
UO za gospodarstvo
UO za stambeno-komunalne poslove, prostorno uređenje, zaštitu okoliša i geodetske poslove
Gradska služba
Povijest

Dvorac u Jastrebarskom
Jastrebarsko se prvi put spominje 1249. u ispravi bana Stjepana,kao središte trgovine i suda, a 1257. kralj Bela IV. dodijelio mu je status slobodnog kraljevskog trgovišta. Jastrebarsko je kao trgovište 1257. dobilo i grb koji koristi i danas - u plavom, na desno okrenuti jastreb prirodne boje. Od 1519. do 1848. na život grada presudno su utjecali članovi vlastelinske obitelji Erdödy. Mirom u Schönbrunnu 1809. hrvatski krajevi južno od Save uključeni su u Ilirske pokrajine, tako da su jastrebarsko vlastelinstvo i trgovište došli pod francusku vlast, a Francuzi su se povukli u ljeto 1813. Feudalno razdoblje u povijesti jastrebarskog trgovišta i vlastelinstva završio je 1848. godine, te su jastrebarski građani formirali narodnu stražu i razvili narodne zastave. Jastrebarsko se intenzivnije razvilo u drugoj polovici 19. stoljeća, a razvoju grada i cijelog kraja znatno je pridonijela izgradnja željezničke pruge od Zagreba do Karlovca(1865). Tada dolazi do snažnog procvata kulturnih, društvenih i športskih djelatnosti. Za vrijeme Drugog svjetskog rata u blizini ovog grada nalazio se istoimeni koncentracioni logor za djecu pod upravom fašističkih vlasti NDH. Kao dan grada slavi se 13. studenog, kad je 1991. JNA napustila grad. Grad Jastrebarsko je dobio ime po jastrebarima.

Gospodarstvo
Gospodarstvo grada Jastrebarskog najviše se temelji na poljodjelstvu, vinogradarstvu i vinarstvu, ribarstvu, drvnoj industriji, te, dakako, turizmu. Jastrebarsko i njegova okolica omiljeno su izletište, gdje turiste privlače prekrasni krajolici, prirodni rezervati, kulturno - povijesni spomenici, znamenita vina jaskanskih vinara i gurmanski specjaliteti.

Jaskanski je kraj od davnina uglavnom poljoprivredni grad. U drugoj polovici 20. stoljeća dolazi do industrijalizacije sa pretežito malim i srednjim poduzećima kojih je prema posljednjim podacima oko 280. Najrazvijenija je drvna industrija koja zapošljava najviše radne snage i najveći je izvoznik. Drvoproizvod, Palma i Drvna industrija Rubinić zajedno zapošljavaju gotovo 400 ljudi. Dva važna pogona, punionicu svjetski poznate prirodne izvorske vode Jana te punionicu sokova Juicy, u Jastrebarskom ima Jamnica koja posluje u sklopu koncerna Agrokor. U sklopu Agrokora nalazi se i najveća jaskanska vinarska tvrtka Mladina, koja se posljednjih godina okitila vrijednim domaćim i svjetskim priznanjima[kojim?] za svoja kvalitetna i vrhunska vina.

Gospodarska zona Jalševac u Jastrebarskom jedna je od najatraktivnijih poduzetničkih zona u Hrvatskoj. Smještena je na pravcu paneuropskog prometnog koridora 5B, neposredno uz autocestu Rijeka - Zagreb - Budimpešta i željezničku prugu Zagreb - Rijeka. Gospodarski subjekti u poslovnoj zoni Jalševac su: Krka, Podatkovni centar DataCross, Lidl, Elektropromet, Drvoproizvod, Velinac, Pavušin, Signoplast, Kongresni centar Princess, Bob's, Ciban prodajno izložbeni prostor, Tifon, Pa-vin, Dizalice Banković, Magma.

Plešivićka vinska cesta otvorena je 2001. godine i dio je specifične turističke ponude Grada Jastrebarskog. Vinska cesta je poseban oblik prodaje poljoprivrednih, ugostiteljskih i turističkih proizvoda jednog vinorodnog područja na kojem seljačka gospodarstva (obiteljska poljoprivredna gospodarstva) i ostale pravne i fizičke osobe nude svoje proizvode, posebice vino i rakije iz vlastite proizvodnje te ostale seljačke specijalitete. Plešivićka vinska cesta sastoji se od tridesetak vinarskih gospodarstava sa kušaonicama za posjetitelje i goste: Josip Braje, Franjo Gregorić, Tomislav Haramija, Miroslav Ivančić, Velimir Jagunić, Stjepan Kolarić, Velimir Korak, Gospodarstvo Kurtalj, Petar Lukina, Vladimir Majcenović, Mladina d.d., Prva Plešivičko - Okićka Vinogradarska Zadruga, Dragutin Režek, Krešimir Režek, Zdravko Režek, Davor Sirovica, Franjo Stanišić, Zdenko Šember, Zvonimir Tomac, PZ Plešivica, Josip Lacković, Darko Španić, Vinska kuća Jana, Restoran Ivančić, Branko Pušćak, Robert Braje, Dvorska vina Šoškić, Ljubomir Kunović itd.

Tradicionalna turističko - gospodarska manifestacija „Jaskanske vinske svečanosti“ već gotovo dva desetljeća svake jeseni promovira vina i vinare ovoga kraja te najavljuje novu berbu. Događanja pod šatorom na jaskanskom Sajmištu počinju tradicionalnom povorkom od Strossmayerovog trga do šatora gdje se vatrometom obilježava otvaranje svečanosti. Događaj obuhvaća bogat kulturno - umjetnički program tijekom dana, degustacijsko - prodajna izložba vina uz kulinarsku ponudu te zabavne večernje sadržaje. U posljednjih nekoliko godina manifestacija je obogaćena Dionizovim večerima koje se održavaju na gospodarstvima vinara Plešivičke vinske ceste uz prigodan kulturno - zabavni program i nastupe renomiranih imena hrvatske glazbene scene. Osim događanja na Plešivičkoj vinskoj cesti i u šatoru na Sajmištu, Jaskanske vinske svečanosti upotpunjuju i otvaranja izložbi na temu vina, konjički i biciklistički maratoni Plešivičkom vinskom cestom, teniski turnir i mnoga druga događanja. Jaskanske vinske svečanosti su i tradicionalno mjesto predstavljanja kandidatkinja za Vinsku kraljicu Zagrebačke županije.

2012. je godine [kad?] ugledni časopis Financial Times Jastrebarsko je svrstao na zavidno sedmo mjesto ljestvice najuspješnijih gradova Južne Europe zbog uspješnosti u promoviranju strategije za privlačenje izravnih stranih investicija.[nedostaje izvor]

Poznate osobe

Spomenik Vlatku Mačeku
Ljubo Babić (1890. – 1974.), slikar, scenograf, književnik, povjesničar umjestnosti, kritičar i likovni pedagog, rođen u Jastrebarskom gdje je imao i prvi atelje
Vladko Maček (1879. – 1964.), vođa hrvatskog naroda i predsjednik Hrvatske seljačke stranke, zaslužni političar i mirotvorac, rođen u Jastrebarskom, živio na svom imanju u Kupincu
Franjo Kuharić (1919. – 2002.), kardinal, rođen u prigorskom selu Gornjem Pribiću u Općini Krašić
Nino Škrabe, dramaturg, osnivač i voditelj Gradskog

Uslovi prodaje prodavca

  • Plaćanje Tekući račun (pre slanja), Lično
  • Slanje Lično preuzimanje, Pošta

Prodavac

tasicmarko
tasicmarko (9.639)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

48.906 pozitivnih ocena

Leskovac, Jablanički okrug, Srbija

Svi predmeti prodavca
Predmet: 99480693