Dragi Limundovci, ukoliko ne stignete da dopunite svoj Limundo račun pre praznika, to možete učiniti i u periodu kada ne bude radio platni promet svojom platnom karticom.

Naselja Podrinjsko-kolubarskog regiona, Branka Tošić

386 pregleda
2 želi ovaj predmet

Naselja Podrinjsko-kolubarskog regiona, Branka Tošić

Cena: 590 RSD

Kupi odmah

Cena Vam je previsoka? Dajte svoju ponudu za predmet!

Saznajte više o Limundo zaštiti

Prodavac

tasicmarko

tasicmarko

(9.644)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

48.924 pozitivnih ocena

Leskovac, Jablanički okrug, Srbija

Svi predmeti prodavca

Detalji predmeta

  • Stanje Polovno

Monografija obuhvata činjenice bitne za sagledavanje geoprostorne osnove razvoja i razmeštaja naselja Podrinjsko - kolubarskog regiona.


Detaljni podaci o knjizi
Naslov: Naselja podrinjsko-kolubarskog regiona
Izdavač: Zadužbina Andrejević
Strana: 128
Povez: meki
Pismo: latinica
Format: 17 x 24 cm
Godina izdanja: 1996
ISBN: 86-7244-008-0

SAZETAK

Rad daje osnovne karakteristike, odnose i procese u naseljima Podrinjsko-kolubarskog regiona i osnovne pravilnosti koje su se javile u odnosima u razvoju naselja na posmatranoj teritoriji. Posebna vaznost data je analizi centara s obzirom na to da oni predstavljaju najaktivniju kategoriju u razvoju naselja i transformaciji prostora. Istrazivanju naselja prethodi analiza prirodnih i drustveno-geografskih faktora koji su uticali na postanak i razvoj naselja.
Podrinjsko-kolubarski region nalazi se u severozapadnom podrucju sredisnje Srbije i zauzima povrsinu od 5.745 kvadratnih kilometara, a po popisu 1991. godine na ovom podrucju je zivelo 540,2 hiljade stanovnika u 446 naselja na teritoriji od 14 opstina.

U razvoju naselja posle drugog svetskog rata ispoljile su se izvesne pravilnosti koje su bile u skladu sa promenama u razvoju na ostalim podrucjima Srbije, a svode se na: sve izrazeniju depopulaciju koja je vremenom zahvatala sve veci broj naselja, narocito malih; razvoj strukture delatnosti koji se odvijao od nizih ka visim, razvijenijim oblicima, posebno kod vecih naselja; najintenzivnije promene u naseljima u okolini gradova; teznju za uspostavljanjem uravnotezenog odnosa sekundarnog i tercijarno-kvartarnog sektora delatnosti kod svih, a narocito vecih naselja i na usporavanje intenziteta promena u gradovima.

Gradovi, Valjevo, Sabac i Loznica, su jedina naselja u Regionu koja su imala uticaj na transformaciju okolnih naselja. Promene u okolnim naseljima gradova uglavnom su bile povezane sa evolutivnim razvojem gradova. Efekti razvojnog delovanja ostalih opstinskih centara izrazeni su pretezno samo na teritoriji samog centra.

Proces redistribucije ukupnog i aktivnog stanovnistva uslovljava sve vece razlike u razvijenosti naselja sa tendencijom koncentracije oko gradova i drugih opstinskih centara, i tendencijom aglomeriranja stanovnistva u okolini glavnih saobracajnih pravaca. Tako su se formirali primarni pojasevi razvoja na potezu Sabac-Loznica i u pojasu oko reke Kolubare, nizvodno od Valjeva. Periferna podrucja Regiona sa gradovima u ivicnom delu su od veceg znacaja za razvoj naselja od njegovog unutrasnjeg dela.


KLJUCNE RECI:

naselje, geografija, stanovnistvo, delatnosti, faktori, grad, centar, selo, razvoj, promene.

Uslovi prodaje prodavca

  • Plaćanje Tekući račun (pre slanja), Lično
  • Slanje Lično preuzimanje, Pošta

RASPRODAJA KNJIGA PO POČETNOJ CENI OD 10 din!!! Naći ćete ih tako što kliknete na sve moje predmete, pa u meniju način kupovine SELEKTUJTE KVADRATIĆ AUKCIJA, i prikazaće Vam se svi predmeti sa početnom cenom od 10din.

Dodatno kada Vam se otvore aukcije kliknite na SORTIRAJ PO, pa izaberite ISTEKU NAJSKORIJE, i dobićete listu aukcija sa početnom od 10 dinara, po vremenu isteka.

Zbog perioda praznika vreme za realizovanje kupoprodaje može da se produži na do 20 dana.

Prodavac

tasicmarko
tasicmarko (9.644)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

48.924 pozitivnih ocena

Leskovac, Jablanički okrug, Srbija

Svi predmeti prodavca
Predmet: 71234129