Dragi Limundovci, ukoliko ne stignete da dopunite svoj Limundo račun pre praznika, to možete učiniti i u periodu kada ne bude radio platni promet svojom platnom karticom.

Jodna banja, Milijanka Lazarević

523 pregleda
1 želi ovaj predmet

Jodna banja, Milijanka Lazarević

Cena: 990 RSD

Kupi odmah

Cena Vam je previsoka? Dajte svoju ponudu za predmet!

Saznajte više o Limundo zaštiti

Prodavac

tasicmarko

tasicmarko

(9.644)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

48.924 pozitivnih ocena

Leskovac, Jablanički okrug, Srbija

Svi predmeti prodavca

Detalji predmeta

  • Stanje Polovno

Аутор - особа Лазаревић, Милијанка
Наслов Jodna banja : Specijalna bolnica za reumatske bolesti Novi Sad / Milijanka Lazarević ; [prevodilac Angelina Čanković Popović ; savremene fotografije snimio Aleksandar Plačkov]
Врста грађе књига ; одрасли, озбиљна (није лепа књиж.)
Језик српски
Година 2011
Издавање и производња Novi Sad : Prometej, 2011 (Novi Sad : Prometej)
Физички опис 107 str. : ilustr. u bojama ; 23 cm
Други аутори - особа Чанковић-Поповић, Ангелина
Плачков, Александар
ISBN 978-86-515-0604-1 (karton)
Напомене Autorkina slika
Tiraž 1.000
Summary: str. 104-105
Bibliografija: str. 106.
Предметне одреднице Специјална болница за реуматске болести (Нови Сад) – 1911-2011
УДК 614.2:615.8(497.113 Novi Sad)"1911/2011"
COBISS.SR-ID 263622663

Jodna Banja

Jodna banja
Specijalna bolnica za reumatske bolesti Novi Sad ili Jodna Banja zdravstevena je ustanova u Novom Sadu, u Futoškoj ulici br. 68.. To je savremena reumatološka bolnica i jedina specijalizovana ustanova ove vrste u Vojvodini. Kompleks banje predstavlja nepokretno kulturno dobro kao prostorna kulturno-istorijska celina od velikog značaja.[1]


Sadržaj
1 Delatnost
2 Istorijski razvoj
3 Medicinske indikacije
4 Kompleks Jodne banje
5 Sportski centar „Sajmište”
6 Budućnost Jodne banje
7 Galerija
8 Reference
9 Spoljašnje veze
Delatnost
Bavi se dijagnostikom, lečenjem i rehabilitacijom svih oblika reumatizma. Zahvaljujući savremenoj dijagnostičkoj opremi (DEXA – osteodenzitometar, digitalni Rtg aparat, dijagnostički ultrazvučni aparat,...) i povećanom broju reumatologa, u mogućnosti je da zadovolji zahteve savremene reumatologije: rano otkrivanje, sprečavanje i blagovremeno lečenje. Postala je referentna ustanova za upotrebu bioloških lekova kao najsavremenijeg oblika medikamentnog lečenja u reumatologiji, što joj uz postojeću opremu za fizikalni tretman, iskusne terapeute i sestre omogućuje kompleksniji pristup lečenju reumatizma.

Istorijski razvoj
Na mestu gde je danas Specijalna bolnica za reumatske bolesti Novi Sad, nekada je bilo jodno gradsko kupatilo. Godine 1908. doktor Viljem Vita inicirao je da dobije zvaničan status lekovite banje i isposlovao carsko odobrenje.[2] Glavne objekte Jodne banje projektovao je arhitekta Imre Franček iz Budimpešte. Banja je 1931. godine proširena, i u to doba postala poznata i popularna. To je trajalo sve do 60-ih godina 20. veka. U to vreme banja je posedovala velike kade, bazene, i opremu za fizikalnu terapiju. Banja je bila poznata po kupkama, slanim i sumpornim.

Banja je naglo zapuštena, 1977. godine kada prestaje da radi najveći, centralni bazen.

Nakon 2000. godine, Jodna banja ponovo dobija svoj stari sjaj. Obnavlja pružanje terapijskih usluge lekovitom vodom. U rad su puštene i dve terapijske kade sa bisernom kupkom i dve za podvodnu masažu. Danas je ovo savremena reumatološka bolnica i jedina ustanova ove vrste u Vojvodini. Bavi se dijagnostikom, lečenjem i rehabilitacijom svih oblika reumatizma.[3] Novosadska Jodna banja nastala je krajem 19. veka (1897. godine) kod Futoške šume, prilikom bušenja arteškog bunara za potrebe snabdevanja grada pijaćom vodom

Tada je izbila topla, mineralna, jodna voda, temperature 24,6°S, čija je lekovitost kasnije analizirana i potvrđena.[4] Početak rada Varoškog jodnog kupatila, kao organizovane zdravstvene ustanove, kada je dobila odobrenje za početak rada i status lekovite banje, smatra se 1910. Gradnja je početa 1908. Secesijska zgrada Jodne banje u to vreme spada u grupu najmarkantnijih objekata na zapadnoj strani grada, čime je doprinosila ambijentalnom kvalitetu kraja u kome se našla. Zdravstvena služba Banje bila je na veoma zavidnom nivou. Imala je stalno zaposlenog lekara, uz to specijalistu balneologa, koji je bio prvi upravnik Banje — dr Vilhelm Njilt.

U to vreme, u funkciji je bio veliki broj kada, tuševa i tri bazena sa toplom i hladnom vodom. U odeljenju za fizikalnu terapiju sprovode se razne terapijske procedure: elektro, foto, krio, helio, fango terapija, kao i masaža. U terapijske svrhe primenjivale su se i različite kupke: slane, sumporne, ugljeno-kisele, u peni, suvo-vazdušne. U Banji su se lečili bolesnici sa bolovima reumatskog porekla, neuralgijama, išijasom, bolovima i otocima u zglobovima reumatskog i traumatskog porekla, akutnim i hroničnim katarom želuca i creva, posledicama zapaljenja bubrega, gojaznosti itd.

Godine 1957. u Banji se formira Centar za medicinsku rehabilitaciju, koji prethodi kasnijem razvoju medicinske rehabilitacije u Vojvodini. Počinje razvoj kinezi i radne terapije, povećava se broj aparata za fizikalnu terapiju i menja se kadrovska struktura zaposlenih. Od 1966. godine započinje naizmenični period integracije i osamostaljenja. U 1991. godini urađena je delimična spoljašnja i unutrašnja adaptacija zgrade, uvedena je računarska oprema u bitnim procesima rada. Godine 1977. prestaje rad bazena koji je bio smešten u delu zgrade koji je podignut još 1910. godine. Zbog dotrajalosti zgrade i instalacija i nemogućnosti revitalizacije ovog dela ustanove 1994. godine prestaje svaki oblik hidroterapije. Krajem 2002. godine, na čelo Zavoda za reumatizam Novi Sad došla je dr Milijanka Lazarević, specijalista za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju.

Medicinske indikacije
Voda iz Jodne Banje je povoljna naročito za lečenje sledećih oboljenja:

bolovi reumtaskog porekla
neuralgije
išijas
bolovi i otoci u zglobovima reumtaskog i traumtaskog porekla
Fizikalna terapija je jedan od najvažnijih delova medicinske rehabilitacije. U Jodnoj banji bolesnici, u zavinosti od stanja i problema sa kojim se suočavaju, mogu dobiti termoterapiju, elektroterapiju, ultrazvučnu terapiju, terapiju laserom, magnetnu terapiju i fototerapiju.

Kompleks Jodne banje
Kompleks Specijalne bolnice za reumatske bolesti čine: centralna zgrada, stari hotel „Park”, tursko kupatilo, kotlarnica sa dimnjakom i nekoliko pomoćnih objekata. Zgrada turskog kupatila nije u funkciji i propada, dok stari hotel „Park” i kotlarnica imaju drugačiju namenu od prvobitne. Nekadašnji hotel funkcioniše kao bolnički stacionar, severni deo kotlarnice je preuređen u stambeni prostor, dok je južni van upotrebe. Jedino je centralna zgrada zadržala prvobitnu funkciju. Kompleks Jodne banje zahvata površinu od 0,94 ha. Objekat je u odličnom stanju posle skorašnjeg renoviranja, a u njemu su smeštene ordinacije, sale za terapiju i kancelarije lekara i uprave.

Sportski centar „Sajmište”
Drugi važan kompleks, koji doprinosi sportsko-rekreativnoj funkciji Banje, jeste Sportski centar „Sajmište”. Kompleks se nalazi na 48.000 m2 i sastoji se od kompleksa bazena (olimpijski, dečji i bazen za bebe), klizališta, automatske kuglane sa četiri terena, sportske dvorane od 5.000 m², sportske ambulante i poslovnog prostora. Prateći prostori su tribine sa ugostiteljskim prostorom, garderobama i javnom telefonskom govornicom. SC „Sajmište” u svom sastavu poseduje i niz otvorenih sportskih terena. Reč je o travnatom fudbalskom terenu, dva asfaltna terena za rukomet i odbojku, košarkaškom terenu, devet teniskih terena i trim stazi. Posebnu vrednost ovog sportsko-rekreativnog centra predstavlja kompleks otvorenih bazena, koji, u punom smislu te reči, upotpunjuju rekreativne sadržaje celokupnog banjskog kompleksa.

Budućnost Jodne banje
Pored obnove postojećih objekata u sklopu Specijalne bolnice i izgradnje novih na mestu onih koji nemaju kulturno-istorijsku vrednost, važno je, uz bolničke i lečilišne, uvesti i rekreativne sadržaje, dostupne građanstvu i turistima. To bi, pre svega, značilo obnovu prakse upotrebe termo-mineralne vode i peloida, što u savremenom banjskom turizmu predstavlja suštinu spa koncepta. Ista opaska odnosi se i na SC „Sajmište”, koji bi korišćenjem termo-minaralne vode iz postojećih bušotina, osim rekreativnog, predstavljao i centar zdravstvene prevencije, pa tako od lokalnog, dobio širi društveni značaj. Uređenje Futoškog parka, prema važećem planskom dokumentu, od krucijalne je važnosti za njegovo atraktiviranje i aktiviranje, što podrazumeva obnovu postojećeg urbanog mobilijara i komunalnih objekata i postavljanje novih, gde se poseban akcenat stavlja na obnovu bunara termo-mineralne vode i njihovo pretvaranje u aktivne i uređene izvore, natkrivene atraktivnim svodovima, kao i na obnovu staza za šetanje.

Galerija
Iodine Spa in Novi Sad 01.jpg

Jodna banja, Novi Sad 01.jpg

Jodna banja u Novom Sadu.1.jpg

Jodna Banja u Novom Sadu 12.jpg

Jodna Banja u Novom Sadu 16.jpg

Jodna Banja u Novom Sadu 04.jpg

Jodna Banja u Novom Sadu 13.jpg

Jodna Banja u Novom Sadu 14.jpg

Jodna Banja u Novom Sadu 19.jpg

Jodna Banja u Novom Sadu 17.jpg
Reference
„Kompleks Jodne banje”. Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Novog Sada. Pristupljeno 9. 6. 2020.
„Jodna banja - Selo”. Arhivirano iz originala na datum 08. 10. 2018. Pristupljeno 13. 12. 2018.
Jodna banja – najlepša bolnica u Srbiji Magazin Novi Sad
Aleksandra. „Kako je nastala novosadska Jodna banja? | NSU” (na jeziku: srpski). Pristupljeno 13. 12. 2018.
Spoljašnje veze
Jodna Banja na Vikimedijinoj ostavi.
Zvanični veb-sajt
Kompleks objekata "Jodna banja" u Novom Sadu
pru
Banje u Srbiji
BadanjaBezdanskaBogutovačkaBrestovačkaBujanovačkaBukovičkaVisočka banjaVranjskaVrdnik‎‎VrnjačkaVrujciGamzigradskaDag banjicaGornja TrepčaZvonceJodna BanjaJošaničkaJunakovićKanjižaKoviljačaKuršumlijskaLukovskaLjigMataruškaNiškaObrenovačka‎OvčarOraovička ilidžaPalanački kiseljakPačir BanjaPaunskaPalićka BanjaPribojskaProlomRadaljskaRajčinovića BanjaRibarskaRogeRusandaSeltersSijarinskaSlatinskaSokoStaparskaStari SlankamenTopiloTošinaTularskaNovopazarska
Mineralni i termomineralni izvori Podrinja
Niska Banja waterfall.JPG
Kategorije: Banje u SrbijiZdravstvene ustanoveZdravstvo u Novom SaduNovi SadProstorno kulturno-istorijske celine od velikog značajaNepokretna kulturna dobra

Uslovi prodaje prodavca

  • Plaćanje Tekući račun (pre slanja), Lično
  • Slanje Lično preuzimanje, Pošta

RASPRODAJA KNJIGA PO POČETNOJ CENI OD 10 din!!! Naći ćete ih tako što kliknete na sve moje predmete, pa u meniju način kupovine SELEKTUJTE KVADRATIĆ AUKCIJA, i prikazaće Vam se svi predmeti sa početnom cenom od 10din.

Dodatno kada Vam se otvore aukcije kliknite na SORTIRAJ PO, pa izaberite ISTEKU NAJSKORIJE, i dobićete listu aukcija sa početnom od 10 dinara, po vremenu isteka.

Zbog perioda praznika vreme za realizovanje kupoprodaje može da se produži na do 20 dana.

Prodavac

tasicmarko
tasicmarko (9.644)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

48.924 pozitivnih ocena

Leskovac, Jablanički okrug, Srbija

Svi predmeti prodavca
Predmet: 104758961