Dragi Limundovci, ukoliko ne stignete da dopunite svoj Limundo račun pre praznika, to možete učiniti i u periodu kada ne bude radio platni promet svojom platnom karticom.

Slepe ulice istorije, Neven Cvetičanin

91 pregled
0 želi ovaj predmet

Slepe ulice istorije, Neven Cvetičanin

Cena: 690 RSD

Kupi odmah

Cena Vam je previsoka? Dajte svoju ponudu za predmet!

Preko 15 miliona uspešnih kupovina

Prodavac

tasicmarko

tasicmarko

(9.653)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

49.003 pozitivnih ocena

Leskovac, Jablanički okrug, Srbija

Svi predmeti prodavca

Detalji predmeta

  • Stanje Polovno

Аутор - особа Cvetićanin, Neven, 1974- = Цветићанин, Невен, 1974-
Наслов Slepe ulice istorije : elita, (dis)kontinuitet i legitimitet / Neven Cvetićanin
Врста грађе научна монографија
Језик српски
Година 2018
Издавање и производња Beograd : Institut društvenih nauka : Arhipelag, 2018 (Beograd : RIC grafičkog inženjerstva Tehnološko-metalurškog fakulteta)
Физички опис 183 str. ; 21 cm
Збирка ǂEdicija ǂMonografije / Institut društvenih nauka, Beograd
ISBN 978-86-7093-209-8 (IDN)
978-86-523-0268-0 (Arhipelag; broš.)
Напомене "Knjiga je deo istraživanja na projektu: III 47010 Društvene transformacije u procesu evropskih integracija - multidisciplinarni pristup koji je finansiran od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije" --> str. 9
Tiraž 500
Na unutrašnjoj strani kor. lista beleška o autoru
Napomene i bibliografske reference uz tekst
Bibliografija: str. 171-175
Registri.
Предметне одреднице Elita -- Srbija -- 21v
Elita -- Legitimitet
Srbija -- Politička istorija

Slepe ulice istorije - elita, (dis)kontinuitet i legitimitet
Neven Cvetićanin(autor)

Izdavač: Institut društvenih nauka:Arhipelag

Nastala kao plod autorovih istraživanja uzroka koji srpsko društvo u modernoj istoriji čine nestabilnim, knjiga Slepe ulice istorije. Elita, (dis)kontinuitet i legitimitet u svom središtu ima pitanja (dis)kontinuiteta i legitimiteta, ali se na njima ne zaustavlja već ispituje moguće i nužne korake koje je neophodno da učine srpske elite kako bi društvo iz konfliktnog i distorzičnog stanja (dis)kontinuiteta bilo prevedeno u stanje smirujućeg, delatnog i beskonfliktnog legitimiteta.
Cvetića

ninova knjiga ima najpre teorijsku eksplikaciju odnosa kontinuiteta i legitimiteta, potom raspravu o ulozi elita u oblikovanju društvene i političke stvarnosti, razmatranje problema odnosa kontinuiteta i legitimiteta u istorijskoj perspektivi koja seže od Prvog srpskog ustanka do naših dana, analizu slučaja Velike Britanije i uslova istorijskog procesa konstituisanja britanske elite, da bi, u finalu knjige, na tom temelju, od istorijskog i teorijskog aspekta knjige autor prešao na praktični apsekt dajući konkretne predloge kako da srpsko društvo iz „začaranog istorijskog kruga“, ispunjenog prevratima, sukobima i drugim istorijskim traumama, pronađe „institucionalni izlaz“. Taj izlaz Cvetićanin prepoznaje u nužnosti da srpske elite oblikuju drugačiji institucionalni i konceptualni okvir koji bi vodio do ravnoteže, društvenog smirivanja i neophodnog legitimiteta. Kao institucionalni okvir za oblikovanje legitimiteta u srpskom društvu Cvetićanin, polazeći i od iskustva svojih ranijih knjiga, pre svega, Političke mehanike i veštine državništva i Državništva modernog doba, predlaže model francuske Pete republike.
– Srpsko društvo u prvim decenijama 21. veka odaje utisak nedovršenog i nestabilnog društva koje tumara kroz lavirinte istorije često završavajući u njihovim slepim ulicama. Posvađano iznutra, podeljeno prema spolja, izloženo i iznutra i spolja „ratu svih protiv sviju“, bez bazičnog poverenja između različitih delova društva, srpsko društvo ima sve razloge da brine za svoj dugoročni opstanak – kaže Neven Cvetićanin u knjizi Slepe ulice istorije.
Knjiga Nevena Cvetićanina je razložna i provokativna rasprava, poziv na dijalog kao neophodan uslov prepoznavanja, razumevanja i uspostavljanja legitimiteta kao načina da se iz slepih ulica istorije pređe u prohodne istorijske tokove.

Prikaži manje

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Elita
Ostali naslovi iz oblasti: Sociologija

2018; Broširani povez; latinica; 21 cm; 184 str.; 978-86-7093-209-8


Biografija
Neven Cvetićanin
Neven-Cveticanin
Dr Neven Cvetićanin (1974) diplomirao je (1999) i magistrirao (2003) na Filozofskom fakultetu u Beogradu, na grupi za filozofiju. Doktorirao je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu (2007) na grupi za političku sociologiju. Autor je stručnih knjiga Evropska desnica između mača i zakona (2004) i Epoha s one strane levice i desnice (2008), kao i niza naučnih radova iz oblasti filozofije i sociologije politike. Kolumnista je dnevnih novina „Politika“ i „Danas“. Zaposlen je na Institutu društvenih nauka u Beogradu kao naučni saradnik.

Uslovi prodaje prodavca

  • Plaćanje Tekući račun (pre slanja), Lično
  • Slanje Lično preuzimanje, Pošta

RASPRODAJA KNJIGA PO POČETNOJ CENI OD 10 din!!! Naći ćete ih tako što kliknete na sve moje predmete, pa u meniju način kupovine SELEKTUJTE KVADRATIĆ AUKCIJA, i prikazaće Vam se svi predmeti sa početnom cenom od 10din.

Dodatno kada Vam se otvore aukcije kliknite na SORTIRAJ PO, pa izaberite ISTEKU NAJSKORIJE, i dobićete listu aukcija sa početnom od 10 dinara, po vremenu isteka.

Zbog perioda praznika vreme za realizovanje kupoprodaje može da se produži na do 20 dana.

Prodavac

tasicmarko
tasicmarko (9.653)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

49.003 pozitivnih ocena

Leskovac, Jablanički okrug, Srbija

Svi predmeti prodavca
Predmet: 119546441