Otelovljenje i iskupljenje, Dušan Pajin RETKO, 10d

32 pregleda
3 želi ovaj predmet

Otelovljenje i iskupljenje, Dušan Pajin RETKO, 10d

Prodat na aukciji!

Datum kupovine: 23.05.2022. u 22:42

Kupljen za: 144 RSD

Broj ponuda: 11 ponuda

Saznajte više o Limundo zaštiti

Prodavac

tasicmarko

tasicmarko

(8.176)

99,84% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

40.065 pozitivnih ocena

Leskovac, Jablanički okrug, Srbija

Svi predmeti prodavca

Detalji predmeta

  • Stanje Polovno

Аутор - особа Pajin, Dušan, 1942- = Пајин, Душан, 1942-
Наслов Otelovljenje i iskupljenje / Dušan Pajin
Врста грађе књига
Језик српски
Година 1995
Издавање и производња Beograd : Nolit, 1995 (Bor : Bakar)
Физички опис 215 str., [8] str. sa tablama : ilustr. ; 19 cm
Збирка Filozofska biblioteka
ISBN 86-19-02047-1 (broš.)
Напомене Tiraž 500
Beleške uz tekst
Bibliografija: str. 207-212
Summary.
Предметне одреднице Филозофија морала
Етика

Ideje otelovljenja i spasioca spadaju među najopasnije ideje u istoriji religija. Oko toga kako će one biti shvaćene nastao je velik broj sekti, a najčešći sukobi (između religija, ili unutar religija) inspirisali su se, ili vezivali, za različita shvatanja i tumačenja tih ideja. Ove ideje imale su suprotne uloge u različitim vremenima: nekad su podsticale velike prevrate i pokrete masa, inspirisale bes i nestrpljenje, a nekad pomagale da se u dugim razdobljima trpe velike nevolje i radi na boljitku malo-pomalo, nalaganjem trpljenja i istrajnosti. To svojstvo - da podstiču, ili opravdavaju suprotna ponašanja - imaju, kako znamo, i druge ideje i nazori: na primer, nekad upućujući na toleranciju i ljubav prema bližnjem, čak i druge vere, a nekad na mržnju, fanatizam i bes, čak i prema pripadnicima ogranka iste vere.

Opasnost, ili naboj ideja otelovljenja i spasioca, aktuelizuje se onda kada se religijska uverenja iskazuju u društveno-političkoj ravni, kada ona prete da nešto sruše, ili uspostave. Istraživači vele da Hristos nije raspet jer je propovedao novu religiju, nego stoga što se uz ideju mesije vezalo Davidovo nasleđe. Dakle, nije raspet što je sebe nazivao božjim sinom i govorio o kraljevstvu božijem, nego zato što su se Rimljani pobojali uspostavljanja ovozemaljskog kraljevstva Judeje u osobi pretpostavljenog Davidovog potomka.

I - Ideja otelovljenja javlja se u istoriji religija u različitim značenjima.

1) Može se govoriti o otelovljenju u širem smislu, u slučajevima kada se cela stvarnost shvata emanacionistički - da sve što postoji potiče iz nekog apsolutnog duhovnog identiteta - ili kada bilo koji duhovni entitet poprima materijalni vid (dakle, ne samo božanstvo, nego i duhovi nižeg reda, polubožanstva itd.), u vidu nekog živog bića, posebno čoveka.

a) U učenjima u kojima se duša smatra nezavisnom od tela, rođenje bilo kojeg čoveka je vrsta otelovljenja, pošto se nešto što je nezavisno od tela za neko vreme otelovljuje, vezuje za telo. U tom pogledu nema bitne razlike bilo da se otelovljenje shvata kao reinkarnacija, tj. kao ponovno otelovljenje (ponovno rođenje), ili da se shvata kao jednokratno zbivanje - jednom i nikad više.

b) Drugi vid otelovljenja je kad se božanstvo otelovljuje u vidu životinje, ili čoveka, da bi postiglo neke uže svrhe, ili namere. Tako se Zevs otelovljuje kao orao, bik, labud itd., ali ne da bi pomogao ljudima u nekoj velikoj opasnosti, nego da bi zadovoljio neku svoju želju.

c) Treće, uže značenje jeste kada se bog otelovljuje u ljudskom ili životinjskom obličju da bi pomogao ljudima u težim odsudnim situacijama (pobeda nad zlim silama, uspostavljanje pravednog poretka itd.), ili da bi saopštio učenje o najvažnijim stvarima. U ovom drugom slučaju se govori o otkrovenju.

d) U četvrtom značenju otelovljenje se vezuje samo za pojavljivanje u ljudskom obličju.

2) Iz toga što smo rekli vidi se da je u istoriji religija ideja otelovljenja šira od ideja spasioca. S druge strane, ideja otkrovenja vezuje se uz ideju otelovljenja pretežno u varijanti (d), kada je otelovljenje u ljudskom obličju, iako je znano i otkrovenje kroz druge posrednike (anđeo, polubožanstvo itd.).

U religijama koje govore o otelovljenju, otelovljenje je jedno od glavnih načina pojavljivanja božanstva. Božanstvo saobraća sa ljudima i na drugi način - glasovima, vizijama unutrašnjom inspiracijom (obuzetost bogom - grčki, enthousiasmos), božanskim svetlom (skt. jyotišã daivyena), ili uvidom (skt. dhiti), koji svi predstavljaju vid božije milosti (skt. prasãda). I samo otelovljenje je jedna posebna milost pojavljivanja, saobraćanja, ili spasavanja ljudi. Ono je neposrednija objava (pojavljivanje) i otkrovenje, nego ono koje nalazimo u unutrašnjem otkrovenju, jer mu svedoči više ljudi nego pri unutrašnjem otkrovenju, gde je svedok jedan čovek. Istina, i u ovom slučaju svedočenje zavisi od vere - za neke od prisutnih otelovljenje je validno, za druge nije, pri čemu je važan i broj onih koji će biti preobraćeni (tj. onih koji nisu verovali, a posle postanu verujući).

Uslovi prodaje prodavca

  • Plaćanje Tekući račun (pre slanja), Lično
  • Slanje Lično preuzimanje, Pošta

RASPRODAJA KNJIGA PO POČETNOJ CENI OD 10 din!!! Naći ćete ih tako što kliknete na sve moje predmete, pa u meniju način kupovine SELEKTUJTE KVADRATIĆ AUKCIJA, i prikazaće Vam se svi predmeti sa početnom cenom od 10din.

Dodatno kada Vam se otvore aukcije kliknite na SORTIRAJ PO, pa izaberite ISTEKU NAJSKORIJE, i dobićete listu aukcija sa početnom od 10 dinara, po vremenu isteka.

Zbog perioda praznika vreme za realizovanje kupoprodaje može da se produži na do 20 dana.

Prodavac

tasicmarko
tasicmarko (8.176)

99,84% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

40.065 pozitivnih ocena

Leskovac, Jablanički okrug, Srbija

Svi predmeti prodavca
Predmet: 112250285