Dragi Limundovci, ukoliko ne stignete da dopunite svoj Limundo račun pre praznika, to možete učiniti i u periodu kada ne bude radio platni promet svojom platnom karticom.

Imperijalizam i klasno društvo, Jozef Šumpeter FRANCUSK

165 pregleda
2 želi ovaj predmet

Imperijalizam i klasno društvo, Jozef Šumpeter FRANCUSK

Cena: 1.290 RSD

Kupi odmah

Cena Vam je previsoka? Dajte svoju ponudu za predmet!

Saznajte više o Limundo zaštiti

Prodavac

tasicmarko

tasicmarko

(9.661)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

49.038 pozitivnih ocena

Leskovac, Jablanički okrug, Srbija

Svi predmeti prodavca

Detalji predmeta

  • Stanje Polovno

dobro očuvano, na francuskom
Joseph Schumpeter
Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigacijuIdi na pretragu
Joseph Schumpeter ekonomialaria.jpg
Jozef Šumpeter (nem. Joseph Alois Schumpeter), 8. februar 1883 — 8. januar 1950, austrijski ekonomista.

Rođen je u Treštu u Moravskoj. Studirao je ekonomiju u Beču kod poznatog teoretičara Eugena Bem-Baverka. Predavao je na univerzitetima u Černovcu (danas Ukrajina) i Gracu (1911-1919). Bio je austrijski ministar finansija posle poraza u I svetskom ratu (1919-1920), kada je inflacija bila gotovo neizbežna. Potom je bio direktor male austrijske banke, koja je propala 1924. Od 1925. do 1932. predaje u Bonu, Nemačka, kada, zbog rasta nacizma, prelazi na Harvard, SAD, gde predaje do smrti.

Šumpeter je dao suštinske doprinose teoriji privrednih ciklusa i ekonomskog razvoja. Ostao je poznat po pridavanju velike uloge preduzetnicima, odnosno prvi je precizno opisao ulogu preduzetnika u ekonomiji. Razlikovao je inovaciju u opštem smislu od preduzetničke inovacije. Podvlačio je da preduzetnik vrši inovacije ne samo tako što koristi inovacije drugih, već i uvođenjem novih načina proizvodnje, novih proizvoda i novih oblika organizacije. Ove inovacije, tvrdio je, zahtevaju jednako znanja i hrabrosti kao sam proces inovacije uopšte.

Preduzetničke inovacije, tvrdio je izazivaju talase „kreativne destrukcije“, pošto one čine zastarelima stare inovacije, ideje, tehnologije, kvalifikacije, opremu, organizaciju. Ova kreativna destrukcija, uključujući i nestanak postojećih firmi i stvaranje novih, uzrokuje progres i uvećanje životnog standarda svih. Borbu za postizanje monopola od strane preduzetnika smatrao je pozitivnom, jer oni tada rade najbolje.

Smatrao je centralni metodološki koncept ekonomske nauke – komparativnu statiku – nezadovoljavajućim, pošto predstalja vrlo pojednostavnjen izraz složene stvarnosti, u kojoj dinamički elementi igraju presudnu ulogu.

Šumpeterova kljiga „Istorija ekonomske analize“ i danas je najvažnije delo iz oblasti istorije ekonomske misli. Šumpeter tu baca širok i pouzdan pogled na ideje i rad pojedinaca i škola tokom više od dva veka. Ipak, neki od njegovih stavova su sporni: danas predovlađuje mišljenje da je Adam Smit važniji nego što je Šumpeter verovao, a Leon Valras nešto manje važan (Šumpeter mu je davao prvo mesto).

Iako spada među velike ekonomiste, jednom je napravio veliku grešku. Upitao se 1942. godine: „Može li kapitalizam da preživi? Ne. Ne verujem da može”. Brinula ga je realna mogućnost da intelektualci odbace kapitalizam i samim tim ga dovedu u opasnost, kao i rizik da preširoka državna intervencija ugrozi fine mehanizme preduzetništva i inovacija. Nadu je polagao u ekonomski uspeh kapitalizma, koji bi potro ove pretnje.


Važnija dela:

Teorija ekonomskog razvoja (Theory of Economic Development, 1911)
Kapitalizam, socijalizam i demokratija (Capitalism, Socialism and Democracy, 1942) demokracija
Istorija ekonomske analize (History of Economic Analysis, 1954)
teorija privrednog razvoja
povijest ekonomske analize

Uslovi prodaje prodavca

  • Plaćanje Tekući račun (pre slanja), Lično
  • Slanje Lično preuzimanje, Pošta

RASPRODAJA KNJIGA PO POČETNOJ CENI OD 10 din!!! Naći ćete ih tako što kliknete na sve moje predmete, pa u meniju način kupovine SELEKTUJTE KVADRATIĆ AUKCIJA, i prikazaće Vam se svi predmeti sa početnom cenom od 10din.

Dodatno kada Vam se otvore aukcije kliknite na SORTIRAJ PO, pa izaberite ISTEKU NAJSKORIJE, i dobićete listu aukcija sa početnom od 10 dinara, po vremenu isteka.

Zbog perioda praznika vreme za realizovanje kupoprodaje može da se produži na do 20 dana.

Prodavac

tasicmarko
tasicmarko (9.661)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

49.038 pozitivnih ocena

Leskovac, Jablanički okrug, Srbija

Svi predmeti prodavca
Predmet: 111513421