Dragi Limundovci, ukoliko ne stignete da dopunite svoj Limundo račun pre praznika, to možete učiniti i u periodu kada ne bude radio platni promet svojom platnom karticom.

Satirska drama danas: Teorija ili teatar,Gordan Maričić

313 pregleda
2 želi ovaj predmet

Satirska drama danas: Teorija ili teatar,Gordan Maričić

Cena: 290 RSD

Kupi odmah

Cena Vam je previsoka? Dajte svoju ponudu za predmet!

Preko 15 miliona uspešnih kupovina

Prodavac

tasicmarko

tasicmarko

(9.640)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

48.912 pozitivnih ocena

Leskovac, Jablanički okrug, Srbija

Svi predmeti prodavca

Detalji predmeta

  • Stanje Polovno

Satirska drama danas
teorija ili teatar
Gordan Maričić(autor)

Izdavač: NNK international

Može li se vaspostaviti satirska drama, jedan od najspecifičnijih grčkih žanrova,sa nepromenljivim horom satira i grotesknom mešavinom apsurdnog i herojskog? Odgovor, uz prevode Sofoklovih Pasa tragača (po prvi put na srpskom jeziku) i Euripidovog Kiklopa, pronađite u ovoj knjizi.


Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Satira
Ostali naslovi iz oblasti: Satira, humoreske, aforizmi

2008; latinica; 20 cm; 119 str.; 978-86-83635-76-4;

prikaz
12.01.09 Politika
Bajkoviti svet satirske drame
Satirska drama danas, Gordan Maričić
Da li je moguće oživljavanje satirske drame, jednog od najspecifičnijih grčkih žanrova? Ima li smisla izvoditi je? Ovo su pitanja kojima se bavi dr Gordan Maričić u svojoj knjizi „Satirska drama danas: teorija ili teatar?” Izdavač knjige je NNK Internacional. Pored preciznih odgovora, u Maričićevoj knjizi nalazimo i prvi put na srpski jezik prevedene Sofoklove „Pse tragače”, kao i četvrto, popravljeno izdanje Euripidovog „Kiklopa”. Tu je i stilska vežba, Maričićeva satirska igra „U Hefestovom domu”. Knjiga predstavlja prošireno i dopunjeno izdanje magistarskog rada „Tipologija satirske drame: antički razvoj i novovekovna recepcija”, odbranjenog 1994. godine na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Gordan Maričić diplomirao jena Filozofskom fakultetu u Beogradu, na Odeljenju za klasične nauke. Završio je i Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu, Odsek za dramaturgiju. Doktorat „Antički motivi u dramama Jovana Hristića i Velimira Lukića” odbranio je 1999. godine na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Ideju da se bavi satirskom dramom dobio je od prof. dr Mirona Flašara, a da prevodi Euripida podstakla ga je Vesna Jezerkić, profesorka FDU.Danas, kao docent, Maričić predaje Pregled antičke književnosti na Odeljenju za klasične nauke Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Satirsku dramu, prema predanju, prvi put je u Atini izveo Pratina iz Flijunta, krajem VI veka pre n. e. Uloga satira i satirske drame bila je da relaksiraju gledaoce posle tragedija. Kroz istoriju, satiri su opstali kao simbol raspusnosti i razbludnosti. Iz tradicije književne kritike i teorije, gotovo da nisu sačuvana nikakva potpuna svedočanstva posvećena satirskoj drami. Satiri su se, ipak, našli u raznim mitološkim pričama. S obzirom na to da su saznanja o satirskoj drami oskudna, zamolili smo Gordana Maričića da nam pojasni njene specifičnosti.

– Satirska drama podrazumeva bogato znanje i predznanje, a u okviru atičkog kultnog pozorišta prikazivana je posle tri tragedije. U njoj su se pojavljivali likovi i situacije iz prethodnih drama i ona je verovatno služila da opusti gledaoca posle teških i jezivih scena. Svet satirske drame je bajkovit. Patnje njenih junaka ne treba ozbiljno shvatiti. Uvek se pojavi poneki satir ili njihov otac Silen koji naruši serioznost, pa gledalac ne može ozbiljno da se zabrine. Može da se zainteresuje, ali ne i da se uplaši za sudbinu junaka. Veseli demoni plodnosti relativizuju celu priču koju pratimo – kaže Maričić.

Postavlja se pitanje, objašnjava naš sagovornik, da li su Grci znali sižee svih predstava koje su gledali, ili su usvajali obrazac bezbroj puta ispričane priče koja nosi autoritet i istinitost. Mi ne znamo da li se nešto dogodilo, ali kada više puta čujemo istu priču, počinjemo da verujemo da je to zaista bilo.

Na pitanje da li je moguće oživeti satirsku dramu, od dr Gordana Maričića dobili smo precizan odgovor:

– Stroga forma i zatvorenost žanra ostavljaju satirima zamandaljena teatarska vrata. Čini mi se da postoje samo dve mogućnosti za spas. Prva je da se satirske drame prihvati neki veliki i izuzetno maštovit reditelj. Tada to može biti „iščašeni i pomereni” pokušaj, ali sa jasnim i čvrstim konceptom. U teatru taj reditelj može biti Piter Bruk, a na filmu neko poput Federika Felinija. Drugi mogući pokušaj odnosi se na osavremenjivanje i pojednostavljivanje, gde satirska drama postaje nešto nalik ogledalu dnevnopolitičkih vesti ili trač-partija. Satirska drama klonila se stvarnih ljudi i događaja, zato to onda ne bi bio taj žanr. Ostaju nam teorija i pesničke igrarije – podvlači Maričić.

Zanimalo nas je kakve su mogućnosti za izvođene antičke dramske baštine danas.

– Kada je o antičkoj drami reč, uvek ćemo se vraćati tragedijama. Danas, čini mi se, posebno Sofokle, sa svojim „idealnim” likovima, čvrstim i nepokolebljivim, može dati putokaze u društvu u kojem sistem pravih vrednosti ne postoji. Ili je sasvim relativizovan. Aristofan je inspirativan, a jedan bi urnebesni Plaut mogao imati publiku i rasprodate teatre. Pravih predložaka, dakle, ima. Ima i talenata, pa će biti i obožavalaca – zaključuje Maričić.

Borka Trebješanin

Аутор - особа Maričić, Gordan, 1964- = Маричић, Гордан, 1964-
Наслов Satirska drama danas: teorija ili teatar? / Gordan Maričić
Остали наслови Tipologija satirske drame
Врста грађе стручна монографија
Језик српски
Година 2008
Издавање и производња Beograd : NNK Internacional, 2008 (Pančevo : Grafos)
Физички опис 119 str. ; 20 cm
Садржи и Kiklop / Euripid ; sa starogrčkog preveo i beleške napisao Gordan Maričić. Psi tragači / Sofokle ; sa starogrčkog preveo i beleške napisao Gordan Maričić. U Hefestovom domu : (satiri svedoci preljube) / Gordan Maričić.
ISBN 978-86-83635-76-4 (broš.)
Напомене Prema Napomeni publikaciju čini izmenjena mag. disert. odbranjena na Filoz. fak. 1994. g. pod nazivom 'Tipologija satirske drame'
Tiraž 500
Bibliografija: str. 115-119
Предметне одреднице Драме – Мотиви – Сатир
Сатирска драма

Uslovi prodaje prodavca

  • Plaćanje Tekući račun (pre slanja), Lično
  • Slanje Lično preuzimanje, Pošta

RASPRODAJA KNJIGA PO POČETNOJ CENI OD 10 din!!! Naći ćete ih tako što kliknete na sve moje predmete, pa u meniju način kupovine SELEKTUJTE KVADRATIĆ AUKCIJA, i prikazaće Vam se svi predmeti sa početnom cenom od 10din.

Dodatno kada Vam se otvore aukcije kliknite na SORTIRAJ PO, pa izaberite ISTEKU NAJSKORIJE, i dobićete listu aukcija sa početnom od 10 dinara, po vremenu isteka.

Zbog perioda praznika vreme za realizovanje kupoprodaje može da se produži na do 20 dana.

Prodavac

tasicmarko
tasicmarko (9.640)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

48.912 pozitivnih ocena

Leskovac, Jablanički okrug, Srbija

Svi predmeti prodavca
Predmet: 105055021