Dragi Limundovci, ukoliko ne stignete da dopunite svoj Limundo račun pre praznika, to možete učiniti i u periodu kada ne bude radio platni promet svojom platnom karticom.

Biografija Berta Lankastera NA ENGLESKOM

168 pregleda
1 želi ovaj predmet

Biografija Berta Lankastera NA ENGLESKOM

Cena: 2.990 RSD

Kupi odmah

Cena Vam je previsoka? Dajte svoju ponudu za predmet!

Preko 15 miliona uspešnih kupovina

Prodavac

tasicmarko

tasicmarko

(9.644)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

48.924 pozitivnih ocena

Leskovac, Jablanički okrug, Srbija

Svi predmeti prodavca

Detalji predmeta

  • Stanje Polovno

Against Type - The Biography of Burt Lancaster, Gary Fishgall, Bert Lenkaster
20. Njegovo veličanstvo O‘Kif/His majesty O'Keefe (1954)
Film koji možda i nije za elitni rang Lankasterovog nasleđa, ali je veoma značajan jer je O'Kif svojim likom poslužio kao inspiracija Hugu Pratu za stvaranje strip junaka za kog ste možda čuli. Jedan skroman momak imena - Korto Malteze. Apsolutno dovoljan razlog da se film "Njegovo veličanstvo O'Kif" nađe na listi.
19. Polje snova/Field of dreams (1989)
Svaki fan sporta može lako da se prepozna u liku Kevina Kostnera, bez obzira da li voli taj njegov bejzbol ili nešto zanimljivije, a samim tim možemo da prepoznamo i njegovu ljubav kada vidi stare asove kako igraju u njegovom polju. Stari as Lankaster je u ovom filmu odigrao minijaturu, ali veoma efektno i to mu je bila poslednja uloga karijere.
18. Odvojeni stolovi/Separate tables (1958)
Odlična drama bazirana na komadima Terensa Ratigana sa ansamblom velikih imena koja su se našla na istom prostoru i vremenu. Bert sjajan kao bivši muž Rite Hejvort i jeste Dejvid Niven uzeo Oskara za ovaj film, ali ništa slabija nije bila ni Lankasterova rola.
17. Vera Cruz (1954)
Jedan pravi primerak pravog vesterna iz prave ere žanra, Gari Kuper i momak čija je lista su u punoj formi obojica, ima pucnjave, izdaje, loših i malo manje loših momaka, priča je kompleksnija nego što bi se na prvu loptu pomislilo, ali ne oduzima na ludačkoj zabavi u svakom trenutku.
16. Lokalni heroj/Local hero (1983)
"Hidden gem", što bi Britanci rekli, a oni su ga i napravili na malom budžetu i sa malim ambicijama te 1983. godine, ali toliko je duše u ovom filmu o malom mestu u Škotskoj da to svi specijalni efekti "Zvezdanih staza" ne bi mogli da nadomeste. Ostaje pitanje kako su nahvatali Berta da se pojavi i uveliča priliku, ali kao što rekosmo, uvek je znao da bira dobar materijal. Muzika Marka Noflera takođe ne odmaže, već naprotiv... koliko samo naprotiv.
15. Izvinte, pogrešan broj/Sorry, wrong number (1948)
Hičkokovski triler sa elementima noara, Lankasta i Barbi Stenvik ubojiti do koske u svojim ulogama. Njoj je dato više mesa i stvarno je razbila svaki telefonski razgovor u filmu, on više potpora, pa zato ovako niska pozicija za film koji možda zaslužuje i top 10.
14. Nirnberški proces/Judgement at Nuremberg (1961)
Veliki film Stenlija Krejmera o istorijskom događaju o kom sve znamo, veoma bitan za vreme u kom je izašao i za svako drugo vreme. Malo je reći da je Bert efektan u liku doktora Ernsta Janinga, uspeo je da sumanutom energijom odigra svoju epizodu, a kada se dodaju bravure Trejsija, Klifta, Šela, Džudi Garland i ostalih, dobijamo i jedan od bolje odglumljenih filmova cele dekade.
13. Sedam dana u maju/Seven days in May (1964)
Hladnoratovski triler i Džon Frankenhajmer u rediteljskoj stolici, verovatno je Lankaster bez gledanja prihvatio učešće ovog puta i po običaju nije omašio. Harizma šiša na maksimumu u Bertovom nastupu, a ideje njegovog lika o prevratu vode ka zapletu posle kog se ostaje bez kožice oko noktiju, ali se ne gubi želja da se film gleda iznova i iznova.
12. Obračun kod O.K. Korala/ Gunfight at the O.K. Corral (1957)
Daglas i Lankaster ujedinjeni, isto kao i u prethodnom naslovu, ovog puta uloge Vajata Erpa i Doka Holideja i nema im se šta zameriti. Od Kirka u liku Doka je možda samo Val Kilmer bio bolji, dok od Lankastera kao Vajata pa možda i nije niko. Eventualno Fonda.
11. Elmer Gantry (1960)
Jedinog Oskara je uzeo za ovaj film i jeste to godina kada je Lemon igrao u "Apartmentu" i Perkins bio "Psiho", ali ne može se reći da nije Lankaster zaslužio svoju figuricu. Nikad luđi nije bio nego kao brzopričajući prodavac magle i poneke religijske ideje, sve uspone i slomove svog Elmera je impresivno verno prikazao i najviše je doprineo da film stvarno bude uspešan u svakom smislu.
10. Profesionalci/The professionals (1966)
Lider istinske glumačke bande u ovom delu, stara škola vestern avanture i sve same njuške u postavi. Robert Rajan, Li Marvin, Vudi Stroud, sa njima i Klaudija Kardinale, Ralf Belami, Džek Palans, testosteronski naboj od prve do poslednje sekunde i fanovi ortodoksnih "muških" filmova mogu reći da im se ovaj ne sviđa samo u slučaju da nisu prijatelji istine.
9. Criss cross (1948)
Noar film Roberta Siodmaka u kom je Bert težak paćenik i van razuma zaljubljen u Ivon De Karlo, ali tu je uvek pribrana jegulja Den Durjea da pokvari planove i kada se u celu priču umeša centralni događaj, a to je pljačka oklopnog kamiona, dobijamo 9.5/10 krimić, u isto vreme izuzetno napisan, režiran i svakako odglumljen. Imamo i rimejk sa Piterom Galagerom kao Lankasterom, uopšte nije loš, zove se „The underneath“.
8. Voz/The train (1964)
Ponovo Frankenhajmer, ponovo testosteroni, sada spojena ta dva dobra i naravno - ponovo Lankaster. Ko voli "Nadnicu za strah“ i slična uljna zadovoljstva, tome će sigurno bar da se svidi "Voz", jer akcija je veličanstvena, a deo nje su Švabe, umetnička dela i ponovo pokušaj pljačke, a kada se sve odvija na šinama, to je za majstora poput Frankenhajmera zicer da pokaže koliko je dobar u kreiranju napetosti.
7. Leopard/Il gattopardo (1963)
Viskoni nas vodi u Italiju sredine 19. veka u ovoj raskošnoj drami koja je okupila internacionalnu postavu na čelu sa BL-om, a deo su je i Delon, Klaudija i Terens Hil (u tom trenutku još uvek Mario Điroti). I kraća i duža verzija filma su za udžbenike, a i dokaz su velike ambicije Lankastera da ne bude poznat samo kao žestok momak američkog filma, već je imao i evropska stremljenja, najbolje oslikana u ovom ostvarenju.
6. Atlantic City (1980)
Ponovo ga je Evropljanin režirao, Luj Mal je u pitanju, ali je sve ostalo severnoameričko. Jedna od retkih ljubavnih priča između ostarelog jarca (Bert) i mlade žrebice (Sarandon) koja ne samo da ne deluje degutantno, već budi istinske emocije. Jako lep film, to će i svaki ejdžista morati da prizna.
5. Gruba sila/Brute force (1947)
Kada se kaže "zatvorski film", možda većina pomisli na "Bekstvo iz Šošenka", ali ja pomislim na noarčinu Žila Dasena sa Lankasterom kao jednim od osuđenika koji pate za vanjskim svetom, svim njegovim čarima i planiraju da ih se ponovog dočepaju. Nasuprot širokom Bertu nalazi se sićušni negativac u liku upravnika kog igra Hjum Kronin i kontrast njih dvojice je još jedna od tačaka koja vozi ovaj film i zbog kog je završnica tako efektna. A sadrži scenu bacanja sa terase i to je zadovoljština kakva se još samo oseti u pesmi "Zadovoljština", eto da udarimo mali spojler.
4. Odavde do večnosti/From here to eternity (1953)
Legendarni Cinemanov klasik o kom nema potrebe trošiti posebno reči, Lanka i Klift "oženjeni vojskom", s tim što Kliftova priča možda malo više poziva na empatiju, ali obojica su fantastični u svojim ulogama i sam film nikako nije "out-of-date" što bi neki zlonamernici možda rekli ili pomislili poslednjih godina. Ni izbliza.
3. Ubice/The killers (1946)
Bertov debi je bio baš s neba u rebra, odmah je potpisan kao glavni glumac iako je to gledajući priču čak možda više bio Edmond O'Brajan, ali ako zanemarimo te tehnikalije u pitanju je još jedan veliki noar iskonstruisan u stilu "Građanina Kejna". Ava Gardner je šoferirala Berta kao malog klinca, ali već tada se videlo u kakvu zvezdu će da stasa ta momčina.
2. Plivač/The swimmer (1968)
Ako napišemo da se u filmu radi o čoveku koji odlučuje da ide od dvorišta do dvorišta i preplivava sve bazene svojih bogatih prijatelja, da li to zaista zvuči kao da ima ikakvog smisla i da od toga može da se snimi film? Ne zvuči, ali ništa zato, taj film je snimljen i na granici je između bizarnog i genijalnog, a ta granica podrazumeva da ima elemente i jednog i drugog. U stvari, u potpunosti je sazdan i od jednog i od drugog. Iako je u svojoj duši pretenciozan, nisu to neke alegorije koje je preteško shvatiti, ali su dovedene do ekstrema i za delo koje je veoma slojevito film je sa te strane neobično ekstrovertan. Ako ništa vredi ga pogledati samo zarad iskustva, jer sigurno je da se ne može naći nijedno slično na drugom mestu. A možda ga i zavolite, nije ni najmanje teško.
1. Sladak miris uspeha/Sweet smell of success (1957)
"Match me, Sidney" kaže Lankasterov lik Džej Džej mladom Toniju Kertisu dok drži cigaru koju ovaj treba da pripali nakon što ga je izvređao kao poslednju krpu, što ovaj i jeste. Ta replika je možda najpoznatija iz filma, ali to je film čiji broj vrhunskih replika ide u trocifrenu zonu, čiji rad kamere beleži mračnu estetiku Njujorka kakva se ne može sresti ni u Geršvinovoj muzici, film posle kog je reditelj Aleksander Makendrik morao postati umetnik sa neograničenim budžetom, ali je film umesto toga ljosnuo i kod publike i kod kritike da bi se tek u narednim godinama shvatila njegova genijalnost. Za neke poduhvate je jasno da idu ispred vremena i da ih ne mogu odmah svi razumeti, ali za ovaj i nije baš, suvi džez i mokre ulice na kojima koračaju moralno osakaćeni hranitelji javnog mnjenja su isprepletani na tako visokom nivou da nema nikakvog smisla što je delo prošlo rane jade. Zaslužilo je prvo mesto na spisku, to je najmanje što mu dugujemo.
Čak i ova lista od 20 naslova nije dovoljna, a kada bismo uključili časne pomene onda bi i oni otišli do bar nekih 30-35 mesta. Bolje stati ovde i još jednom skinuti kapu gospodinu koji je sve ovo snimio i koji nam je darivao višemesečne zalihe materijala za gledanje, i to najkvalitetnijeg materijala. Hvala, Bertišek, srećan ti nebeski 108. rođendan.
Biografija Berta Lankastera, koja se prošle nedelje pojavila u njujorškim knjižarama, izazvala je skandal među obožavaocima holivudske legende. Mačo imidž, koji je slavni glumac gajio kroz svoje ponašanje i niz brakova, pretrpeo je izmene.

Lankaster je bio biseksualac i jedan od njegovih brojnih homoseksualnih ljubavnika bio je ne manje poznati glumac Rok Hadson. Kejt Baford, autor knjige "Bert Lankaster - jedan američki život", dobila je pristup dokumentaciji čuvanoj na Univerzitetu Južne Kalifornije gde je mogla da prouči seriju izveštaja Federalnog

Uslovi prodaje prodavca

  • Plaćanje Ostalo (pre slanja), Lično
  • Slanje Lično preuzimanje, Pošta

RASPRODAJA KNJIGA PO POČETNOJ CENI OD 10 din!!! Naći ćete ih tako što kliknete na sve moje predmete, pa u meniju način kupovine SELEKTUJTE KVADRATIĆ AUKCIJA, i prikazaće Vam se svi predmeti sa početnom cenom od 10din.

Dodatno kada Vam se otvore aukcije kliknite na SORTIRAJ PO, pa izaberite ISTEKU NAJSKORIJE, i dobićete listu aukcija sa početnom od 10 dinara, po vremenu isteka.

Zbog perioda praznika vreme za realizovanje kupoprodaje može da se produži na do 20 dana.

Prodavac

tasicmarko
tasicmarko (9.644)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

48.924 pozitivnih ocena

Leskovac, Jablanički okrug, Srbija

Svi predmeti prodavca
Predmet: 125694677