Nova cena za slanje predmeta putem "City Express na Limundu" opcije iznosi 286 din. za predmete težine do 20kg i uključuje obaveštenje o pošiljci putem Viber poruke. Iskoristite povoljne cene dostave, pogledajte sve predmete na kojima prodavci nude ovaj način slanja.

MAGNUM CRIMEN -VIKTOR NOVAK -KLERIKALIZAM U HRVATSKOJ

522 pregleda
10 želi ovaj predmet

MAGNUM CRIMEN -VIKTOR NOVAK -KLERIKALIZAM U HRVATSKOJ

Prodat!

Datum kupovine: 31.01.2024. u 15:32

Prodat po ceni: 1.500 RSD

Saznajte više o Limundo zaštiti

Prodavac

metak9

(378)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

649 pozitivnih ocena

Zrenjanin, Srednjobanatski okrug, Srbija

Svi predmeti prodavca

Detalji predmeta

  • Stanje Polovno

Knjiga je kao što se vidi na slikama, bez prednje korice i hrbata, nema posvete, podvlačenja, šaranja i sl. zanemarljiva sitna oštećenja i tragovi vremena , potpuno čitljiva pa kome odgovara nek licitira. Ispod uslova imate detaljnije informacije sa neta.

Pitajte sve što Vas zanima PRE nego što licitirate, odgovoriću u najkraćem mogućem roku. Ne odgovaram za oštećenja nastala prilikom transporta kurirskom službom (maksimalno dobro ću upakovati predmet pre slanja, tako da, ako eventualno primetite neka ostecenja na pakovanju, odmah proverite sadrzaj i u slucaju nekih ostecenja odmah reklamirajte radniku od koga preuzimate posiljku i napravite zapisnik o tome.)
Isporuka isključivo nakon evidentirane uplate na moj tekući račun. NE ŠALJEM U INOSTRANSTVO. Ako ste u inostranstvu za Vas kupovinu može izvršiti posrednik koji je registrovan na Limundu. Troškove poštarine snosi kupac. Molim Vas da poštujete Limundo pravila i da komunikaciju vršimo putem Limundo poruka. Kome ne odgovaraju uslovi molim da ne licitira. Pogledajte i ostale moje aukcije.
Srećna licitacija.

Због чега се ова књига налази на Ватикановој листи забрањених књига?

– Новакова књига показује да су Анте Павелић и усташка идеологија добијале отворену подршку римокатоличког клера у Краљевини Југославији. Павелићев национализам идентификује римокатолицизам и хрватство, што римокатолички клер активно подржава. Чак и када усташе спроводе небивала зверства над српским народом, убијајући га на најсвирепије начине маљевима, камама, бацањем живих људи везаних бодљикавом жицом у јаме или Саву, римокатолички клер им је читао молитве и молио се за њихово здравље. По објављивању Магнума, Ватикан је, по неким информацијама, ову књигу ставио на списак забрањених књига – Index librorum prohibitorum. Услед интелектуалне импозантности и научног значаја, коју ова књига свакако има, Ватикан је морао да осмисли тактику њеног занемаривања и запостављања.

Због чега ова књига не може да се пронађе нигде у Србији у државним библиотекама?

– Није баш да не може да се пронађе у државним библиотекама. Ко куца, отвориће му се… Жалосно је да тамо где је и има, она је под наслагама прашине. Знате, српски народ ће убити управо та библиотечка прашина која се налази на најзначајнијим књигама из српске историје.

Шта открива ова књига, а што се до сада сакривало?

– Виктор Новак је, посматрајући деловање Римокатоличке цркве на тлу Југославије у периоду дужем од педесет година, закључио да је Ватикан заменио црквену идеју служења Богу идејом служења римској курији, тј. држави римског понтификата у улози светског владара. Производ ове идеје у Краљевини Југославији је поистовећивање католичанства и хрватске државности, што је већину римокатоличког свештенства претворило у ватрене присталице усташа.
Други део ове књиге, тачније четири њене последње главе, говори о оснивању и постојању Независне Државе Хрватске. Успостављањем Независне Државе Хрватске клерикализам у Хрватској је, према аутору, ступио у својеврстан брак са усташким покретом, и тако створио један од најгорих облика клерофашизма.

Magnum Crimen: Пола вијека клерикализма у Хрватској (лат. magnum crimen — велики злочин) је књига о развоју клерикализма у Хрватској од краја 19. века до краја Другог светског рата, др Виктора Новака (1889—1977), хрватског католичког свештеника и професора Универзитета у Београду, шефа Историјског института Српске академије наука и уметности и дописног члана Југословенске академије знаности и уметности,[1] која је први пут издата у Загребу 1948. године. Новак је на 1119 страница (у 18 поглавља) представио развој клерикализма у Хрватској од почетка 20. века (то јест од одржавања Свехрватског католичког конгреса у Загребу 1900. године) до краја Другог светског рата.

Непосредно по изласку из штампе, римска курија је анатемисала књигу и ставила је на Index librorum prohibitorum (Списак забрањених књига)[2][3][4].

У уводу књиге, Новак пише да је више од четрдесет година потрошио на скупљању материјала које је касније користио при писању књиге. Са скупљањем материјала је почео још као ђак средње школе, наставио као универзитетски студент, па члан Аустријског историјског института и Ватиканске палеографске школе у Риму, те универзитетски професор у Загребу и Београду. Његова идеја водиља није била само да напише ову књигу, него трилогију чија ће, касније, прва два дела бити Magnum tempus[5] и Magnum sacerdos[6]. Године 1941, непосредно након разарања и окупације Краљевине Југославије, Новак је био међу првих десет које је Гестапо ухапсио. Од страха да касније не буде поново ухапшен и убијен, Новак је уништио сав материјал који је сакупио у току поменутих четрдесет година. Наставиће да ради на свом пројекту трилогије након ослобођења Београда, октобра 1944. године, тако што је почео да пише њен трећи део - Magnum Crimen.

Посматрајући деловање Католичке цркве на тлу Југославије у периоду дужем од педесет година, аутор књиге закључује да је ова црква заменила идеју служења Богу идејом служења римској курији, тј. држави римског понтификата у улози светског владара. Производ ове идеје у Краљевини Југославији је идентификација католицизма и хрватске државности, што је претворило већину католичког свештенства у ватрене присталице усташа.

Uslovi prodaje prodavca

Prodavac

metak9 (378)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

649 pozitivnih ocena

Zrenjanin, Srednjobanatski okrug, Srbija

Svi predmeti prodavca
Predmet: 113705013