Dragi Limundovci, ukoliko ne stignete da dopunite svoj Limundo račun pre praznika, to možete učiniti i u periodu kada ne bude radio platni promet svojom platnom karticom.

M.Gorki -Makar cudra i drugie rasskazi -RETKO

49 pregleda
0 želi ovaj predmet

M.Gorki -Makar cudra i drugie rasskazi -RETKO

Cena: 999 RSD

Kupi odmah

Cena Vam je previsoka? Dajte svoju ponudu za predmet!

Saznajte više o Limundo zaštiti

Prodavac

jasminamatun

(1.196)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

10.409 pozitivnih ocena

Pančevo, Južnobanatski okrug, Srbija

Svi predmeti prodavca

Detalji predmeta

  • Stanje Polovno

kao na slici
„Makar Čudra“ (rus. Макар Чудра) pripovetka je ruskog književnika Maksima Gorkog. Prvi put je objavljena u listu „Kavkaz” 12/24. septembra 1892. Gorki je pripovetku napisao dok je bio zaposlen u transkavkaskoj železničkoj radionici u Tbilisiju. Smatra se prvim književnim ostvarenjem koje je autor potpisao pseudonimom Gorki.[1]

Pripovetka je ekranizovana u sovjetski filmski mjuzikl „Cigani lete u nebo” 1975, a potom i u uspešni pozorišni mjuzikl.
Neimenovani pripovedač susreće starog Ciganina Makara Čudru, sa kojim započinje razgovor. Čudra počinje da pripoveda o tragičnoj ljubavi između konjokradice Lojka Zobara i lepotice Rade. Iako su proveli strasne noći u idili, za njih ljubav postaje okov, koji im sputava težnju ka slobodi i nezavisnosti, ali i poligon za dokazivanje nadmoći. Nakon što je shvatio da nikad neće ukrotiti mladu devojku, Lojko pristaje da pred celom čegrom klekne pred Radu i da na taj način pristane na podređeni položaj. Lojko iznenada vadi nož i ubija devojku pred očima njenog oca i cele čegre. Radin otac ubija Lojka nožem.

Uslovi prodaje prodavca

Uplata na račun po završetku licitacije, slanje preporučenim pismom, tiskovinom ili post expresom, POŠTARINU PLAĆA KUPAC

Prodavac

jasminamatun (1.196)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

10.409 pozitivnih ocena

Pančevo, Južnobanatski okrug, Srbija

Svi predmeti prodavca
Predmet: 128301205