Nastaviće se... strip priče - Ilija Bakić


Ubaci u listu želja
Broj aukcije: 47030909
Preostalo vreme: Završena!
(26. apr 2017, 17:31h)
Broj ponuda: 1 ponuda
Aktuelna ponuda: 249 din
Kupi odmah: 400 din
Slanje paketa:
Plaćanje: Plaćanje pre slanja
Lično plaćanje
Stanje: Nekorišćeno
Garantni list: Ne
Prodavac

sivka (672)

 
600 ocena
Srebrni palac se dobija sa 600 jedinstvenih pozitivnih ocena.

Ocene: 99.85% pozitivnih
Lokacija:
Beograd-Zvezdara,
Beograd-Zvezdara, Srbija

Sve aukcije prodavca
Pitanje za prodavca

  Aktiviraj podsetnik

Limundo zaštita

Detalji aukcije

Opis predmeta

Flaš Gordon, Fantom, Šerlok Holms, lord Grejstok i Talični Tom... išetali su iz našeg detinjstva i ponovo ušetali, kroz portal koji je samo za nas otvorio Ilija Bakić, ali sa svojim, tada možda samo naslućivanim a sada razotkrivenim, mračno-smešnim osobinama, slabostima, strastima...

Ono što su comics zaista, nešto smešno, radosno i razgaljujuće, sačuvao je i neštedimice razdelio, Ilija u svojoj knjizi Nastaviće se. To samo da se zna, da ono „nastaviće se“ ipak ostane održano obećanje i nekako nas sustigne te, ovako jadne i nasukane, spase, posle svega tmurnog i brodolmnog što nas je snašlo u jednom drugom svetu, kojim vlada neprekinuto trajanje zla...

Ukoliko je putovanje kroz vreme uopšte moguće, ono je moguće upravo sada, jer inače ne bi imalo smisla — šta bi to značilo kada bismo znali da ćemo jednoga dana putovati kroz vreme, i dospeti — u opet neko sada, ili ako bismo shvatili da smo to već činili — takođe u nekom sada, a da to upravo u ovom momentu ne možemo? No, i za ovaj paradoks putovanja kroz vreme, poznatiji kao efekat leptira, postoji rešenje... I, ne ,ne, ne, ono nije u prepravljanju sada!

Možda je stvar u tome da se stvar što više i prilježnije zapliće, a ne raspliće!

Tako je i Rat svetova postao monotona i pomodna borba protiv inozemnih terorista-osvajača, koja nikako ne sme da stane, mora uvek da bude na programu — sada! A što je dobro za moral nacije i ekonomiju. I tako od inicijative prelazimo na dezinformaciju i opanjkavanje...

Ali gde je u stripovima trač, ili bolje, gde je trač o stripovima? — svakako ne u njima, već u onim, ispod ruke deljenim, požutelih i masnih stranica — do sad neobjavljenim nastavcima. Recimo, o bračnom trouglu Tarzana i Džejn i..., o stravičnoj futurističkoj i apokaliptičkoj borbi za opstanak Lepog Nanka, o tajnoj misiji mister Grobačova, o ishodu partije karata kojoj se u časovima nehaja predaju super-heroji...

(Nastaviće se...)

(Nastaviće se...)
stripopriče br. 1


Sadržaj:

01. Ja, Razarač
02. Gaša
03. Odlazak Taličnog Toma
04. Lepi Nanko i razbarušena hobotnica
05. Neoprošteno
06. Lepi Nanko između dva tabora
07. Poštovani, visoko cenjeni uredniče,
08. Novi prilozi za biografiju Flaša Gordona
09. Lepi Nanko i pun stomak
10. Dan «Š»
11. Poučne priče iz starine: Priča gotska ili svakom svoje a meni tvoje

POUČNE PRIČE IZ STARINE:
PRIČA GOTSKA ILI SVAKOM SVOJE A MENI TVOJE

Noć je bila mračna i hladna, vetar je šibao lišće a munje parale nebo uz potmulu tutnjavu, osvetljavajući vijugavi drum kroz gustu šumu. Stoletna stabla već golih grana cvilela su pod naletima oluje. Činilo se da mole za milost ili jecaju pod mukama kao robovi okovani u galijama koje tonu. Ali nevreme se nije obaziralo na molbe i tuklo je još jače, spremno da slomi sve koji mu prkose. U jednom od bleštavih i bolnih sevova koji su parali iskonsku tamu ukaza se lik kentaura u galopu. Svetla nesta a bičevi ledene kiše ošinuše. U novom besu munje posta jasno da je lik kentaura samo varka. Konj uplašeno zanjišta, voljan da stane ali ga jahač nemilosrdno obode oštrim mamuzama i natera u galop prekidan skokovima preko slomljenih grana. Trk životinje usporavao je kako su dublje zalazili u šumu, što zbog njene iscrpljenosti što zbog strmine kojom je terana. Znoj pomešan sa pljuskom lio je niz uzdrhtale mišiće. I jahač je drhtao iako je stiskao zube.
Odjednom, čovek i konj izbiše na pustopoljinu, potkovice zagrebaše po kamenu. Šuma osta iza a pred njima se, na vrhu brda, ukaza zamak. Oslobođena prepreka oluja udari novom snagom ali konj ne sačeka da ga poteraju nego jurnu prema kulama tako brzo da su varnice vrcale pod njim. Stao je pred kapijom i dozvolio jahaču da siđe, što ovaj nesigurno učini, protežući ukočene noge a zatim dohvati teški zvekir u obliku iskežene glave aždaje i snažno udari njime u okov vrata. Iznutra se začuše samo mukli odjeci. Ni na ponovljene pozive ne osvetle se ni jedan prozor na prednjem zidu. To, ipak, ne obeshrabri posetioca voljnog da dozove domaćine mada je njegov konj uznemireno počeo da striže ušima i premešta se sa kopita na kopito.
U trenu kada je zamahnuo da iznova zakuca, čovek zastane jer se, s one strane, začuo najpre cijuk a onda se vrata, uz glasnu škripu, otvoriše. Dvorište iza njih bilo je prazno. Jahač povede uplašenog konja unutra. Njihovi koraci odjeknuše u mraku zavetrine a jedan gavran uzlete i nesta u niskim oblacima. Smestivši konja pod nadstrešnicu čovek se uspne širokim stepenicama do kule najvišlje. Vrata se raskriliše pred njim, teško se trzajući i on uđe u veliku i visoku dvoranu, u sevu munje ugleda baklju, priđe i upali je iskrama iz kremena koji je čuvao u nedrima. Plamen se sporo razgorevao a senke nevoljno bežale u uglove i iza, u paučinu uvijenog, trulog nameštaja i zavesa, ali ga to ne pokoleba da stepeništem, klizavim od vlage, siđe u podrum pun memle i uznemiri pacove koji su se razbežali pred svetlom, grebući kandžama po podu dok se njihovo cičanje stapalo sa zlobnim zvucima nevremena koje kao da se pojačavalo. Stamenim koracima posetilac uđe, cepajući paučinu, u malu kriptu u najudaljenijem uglu, zatakne baklju u držač na zidu pa sede na sto, kraj mrtvačkog sanduka sa zatvorenim poklopcem, raširi kabanicu i, ne skidajući kapuljaču, isuče mač. Potom sve utone u muk pun iščekivanja, uznemiravan samo gromovima i udarima vetra od kojih kao da su i sami temelji kule drhtali.
Konačno, u gluvo doba, pred zoru, čovek se trgne. Baklja je gorela mirno ali su senke počele da trepere kao da ih neko muti.
Tišinu preseku reči: "Znam da ste tu. Ne vredi Vam da se krijete."
Čovek koji ih je izgovorio ustade. Isprva se ništa ne desi a onda se u vazduhu iznad stola pojavi glava bledog lica i guste, crvene brade koja odgovori: "Ko me to uznemirava? Ko si ti, uljezu?"
"Ja sam poreznik Njegovog Veličanstva, imena Birokraten."
"I šta hoćeš?"
"Ono što i svaki poreznik, da platite porez na imanje, viteže De Gi."
"Ali ja sam mrtav a vlast kraljeva se prostire samo na žive podanike."
"Tačno rečeno. No u Vašem slučaju se ne može reći da ste mrtvi, ili bar ne potpuno. Ili da budem precizniji, da ste samo mrtvi. Sudeći po prijavama i pritužbama gospode, seljaka a i seljančica Vi ste, hm, dosta živi i živahni što, priznaćete, nije odlika potpunih mrtvaca."
"To sa seljančicama su klevete. One se valjuškaju sa nekim đuvegijom a za rezultate mene okrivljuju. Ja se nikada nisam mešao sa običnim svetom. Jedan vitez mora da drži do svoje časti."
"Moguće. Ali ima i drugih primera kakav je dvoboj sa gospodarom Notklifa, navodno zbog neraščišćenih računa..."
"Jedan vitez mora da brani svoju čast."
"Da, da. Svakako. Ali, takođe, mora da kralju da ono što mu pripada. Zamislite da svi pođu Vašim primerom, počnu da tvrde da su duhovi i ne plaćaju dažbine."
"Ali moj slučaj je poseban! Ja sam umro iznenada i nisam stigao da privedem kraju svoje poslove. Nisam bio spreman da odem. Uostalom, i nisam mogao da odem tek tako, to ne priliči..."
"Jednom vitezu. U potpuunosti se slažem i podržavam Vaš hrabri gest da se ne smirite dok stvari ne dovedete u red. To je potpuno časno ali nije zakonito jer svojim aktivnostima ne doprinosite i kraljevoj časti, hoću reči bogatstvu. Ako on Vama dozvoljava ovo stanje, morate i Vi njega da razumete. Kralj je već mogao da ovaj zamak proda i ubire sve prinadležnosti od novog vlasnika ali iz obzira prema Vama nije."
"Razumem i ne bežim od obaveza. Dakle, recite šta da se radi?"
"Sve je sasvim jednostavno. Platićete zaostali porez i gotovo. Neće biti kamata i kazni. Šta više, obzirom na vaše, hm, stanje, poreska osnovica će Vam biti polovina od one koju ste plaćali. A kad rešite da se upokojite, imate obavezu da nas pismeno obavestite. To je miran način rešavanja. Onaj drugi podrazumeva druga sredstva", i poreznik otvori torbu u kojoj su ležali glogov kolac, flašice svete vodice, venci belog luka, knjige bajalica, ugalj, olovo i još koješta.
"To neće biti potrebno i nužno", odvrati vitez uzbuđeno.
"Bravo. To je ponašanje dostojno viteza. Dakle, prva rata poreza dospeva Vam za dve nedelje. Možete je ili doneti u moju kancelariju, u periodu od 7 do 15 časova, ili je ostavite ovde pa će je službenik pokupiti. Ostale rate idu u dvomesečnim obrocima, dok ne isplatite zaostatak. Vrlo jednostavno."
"Biće tako."
"Bilo mi je drago viteže. Zahvaljujem na saradnji. Kao što vidite sve se da dogovoriti. To je i naše geslo: Dođite da se dogovorimo. Prinudne mere su samo za one koji ne pokazuju razumevanje za državne interese."
"Ja sam uvek bio lojalan i nameravam da to i ostanem."
"Svaka čast na tom stavu. E da je više takvih. Kad bi samo znali kakvim se trikovima služe da ne plate, te nemaju para ni da sebi ili deci kupe hranu, te nisu živi ili su bogalji... Strašno. Ovaj svet srlja u propast, nema više vrednosti i poštovanja. Kakav mi je to izgovor 'gladan sam'? I šta se onda može, moraš da ih hapsiš, biješ ako pružaju otpor, a pružaju, teraš ih na prinudni rad ili u rat. A da Vam ne pričam kako to utiče na mene i moje fizičko i duhovno zdravlje, i ja sam osetljiva duša, a i porodica trpi... Izvinite, ja se zapričah a Vi treba da se odmorite, imali ste napornu noć. Još jednom Vas pozdravljam."
Poreznik se okreće na peti i izlazi. Napolju ga čeka konj i oni odlaze, jedan na drugom, u svetlo jutra. Iz sanduka, dole, čuje se, pak, tiho hrkanje. Tek ponekad ga prekine škrgut zuba.
(Nastaviće se…)12. Radostan dan
13. *** (Putnik...)
14. Lepi Nanko i klikeraši
15. Zavera, zamalo
16. Gospodin Voker ide u grad
17. Lepi Nanko se hrani
18. Mister Grobačov ponovo u akciji!
19. *** (Koplja...)
20. Staro o novom
21. Dan pre
22. Istinite laži o ratu svetova
23. Paja P.

--- Dodato 06.02.2017. 09:30 ---
Na koncu, citiraćemo prvog dobitnika nagrade STANISLAV LEM Zorana Živkovića koji kaže: “Ilija Bakić, najbolje je čime već dugo raspolaže srpska naučna fantastika.”

Lično preuzimanje ISKLJUČIVO na Konjarniku, (preko puta predzadnje stanice autobusa 17 i 31). Ustanička ulica br. 183 od 9h-17h svakog radnog dana.

Slanje poštom: za knjige preporučena tiskovina, (pravilno upakovano, ali ne odgovaram za eventualno ostećenje pošiljke u prevozu postom), a nakon potvrđene /proverene uplate na račun Zamajac, Beograd 205-0000000182697-47 kod Komercijalne banke (iznos izlicitirane vrednosti +iznos poštarine, okvirno 90 din)

Ne šaljem u inostranstvo.

Hvala vam svima na saradnji!

Pogledajte na Kupindu! https://www.kupindo.com/Clan/sivka/SpisakPredmeta

19.09.2017. 19:15:45

© 2005 - 2017 LimundoGrad d.o.o.