Dragi Limundovci, ukoliko ne stignete da dopunite svoj Limundo račun pre praznika, to možete učiniti i u periodu kada ne bude radio platni promet svojom platnom karticom.

Vikend u materini, Hana Dalipi

234 pregleda
0 želi ovaj predmet

Vikend u materini, Hana Dalipi

Cena: 390 RSD

Kupi odmah

Cena Vam je previsoka? Dajte svoju ponudu za predmet!

Preko 15 miliona uspešnih kupovina

Prodavac

tasicmarko

tasicmarko

(9.654)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

49.004 pozitivnih ocena

Leskovac, Jablanički okrug, Srbija

Svi predmeti prodavca

Detalji predmeta

  • Stanje Polovno

Аутор Далипи, Хана
Наслов Vikend u materini / Hana Dalipi
Врста грађе књига
Језик српски
Година 1986
Издавање и производња Beograd : BIGZ, 1986
Физички опис 171 str. ; 20 cm
Збирка Nove knjige domaćih pisaca / BIGZ. Posebna izdanja

Sklonost ka eksperimentisanju sa proznim tehnikama kod Hane Dalipi nije – kao što često može biti – isprazno poigravanje veštinom. Ova spisateljica našla je svoju pravu, a pri tom i veoma aktuelnu temu. Drugim rečima, ova proza nalazi svoje uporište u onim stranama našeg savremenog trenutka, u kojima se pokazuje problematika kakvu svakodnevno susrećemo u našoj javnosti – problematika međunacionalnih odnosa, razočaranih ratnika i revolucionara, socijalne nesigurnosti, verske netrpeljivosti. Ali, H. Dalipi ne traži politički i ideološki šokantne aspekte ove problematike; naprotiv, ona priča svoju, u osnovi jednostavnu priču o svakodnevnici u porodicama dva brata Albanca („Arnauta“, kako ih naziva srbijanska tazbina), pri tom porodicama koje okupljaju pripadnike raznih vera i nacionalnosti, i u kojima se, otud, ukršta delovanje raznorodnih tradicija, shvatanja, navika. Osetljiva problematika odnosa među predstavnicima raznih naroda, koje je surova balkanska istorija umela žestoko da konfrontira i zavađa, posmatrana je u ovom romanu samo onako kako se prelama u porodičnom krugu i u delovanju na psihičko i intelektualno formiranje dece u posleratnoj beogradskoj sredini. U nizu zanimljivih i humornih prizora, među kojima neki – naročito oni finalni – stiču pravi simbolički značaj, Dalipi je najčešće uspešno i inteligentno slikala delovanje sputavajućih istorijskih tragova u savremenom urbanom životu i u sredini u kojoj najmlađi izdanci onakvih mešovitih brakova nastoje da oslobode svoje stvaralačke potencijale, oslobađajući se podmuklih pritisaka prošlosti.
(Iz recenzije Ljubiše Jeremića)

Mlada spisateljica Hana Dalipi, već duže vreme prisutna je i zapažena sa svojim proznim i esejističkim radovima u studentskoj štampi i časopisima koji okupljaju mlađe stvaraoce.
Možda se od mlade autorice u prvom romanu moglo očekivati svedočanstvo o njenoj generaciji danas, o vremenima kompjuterskog razdoblja. Ali ne, Dalipijeva se vraća svom detinjstvu u stilu onog Andrićevog da kod proznih pisaca prvi radovi i nastaju uvek kao svojevrstan obračun sa detinjstvom.
Roman Vikend u materini, neobičnog naslova, koji u određenom smislu sugeriše i sadržaj, ispisan je rukom koja više nije početnička. Radnja je smeštena u jednoj nacionalno mešovitoj porodici koja živi između tradicionalnog morala i potresa savremenog doba koji taj moral narušavaju i razgrađuju. Svi događaju se ređaju po logici prividne vremenske kauzalnosti, ali se nikada namerno ne zaokružuju u kakav čvršći zaplet. Dalipijeva zapravo želi da pokaže svu „haotičnost“ razasutih činjenica da bi ih zaokružila u vrstu večite porodične torture nad detetom. Nesporazumi uvek potiču pre svega iz generacijskog jaza i sučeljavanja a manje iz kakvih nacionalnih ili drugih razmirica. Posebno je spisateljica naglasila ulogu žene između starih i novih shvatanja iza kojih se uvek smeši glas sveznajućeg pripovedača.
(Iz recenzije Radoslava Bratića) (less)

Uslovi prodaje prodavca

  • Plaćanje Tekući račun (pre slanja), Lično
  • Slanje Lično preuzimanje, Pošta

RASPRODAJA KNJIGA PO POČETNOJ CENI OD 10 din!!! Naći ćete ih tako što kliknete na sve moje predmete, pa u meniju način kupovine SELEKTUJTE KVADRATIĆ AUKCIJA, i prikazaće Vam se svi predmeti sa početnom cenom od 10din.

Dodatno kada Vam se otvore aukcije kliknite na SORTIRAJ PO, pa izaberite ISTEKU NAJSKORIJE, i dobićete listu aukcija sa početnom od 10 dinara, po vremenu isteka.

Zbog perioda praznika vreme za realizovanje kupoprodaje može da se produži na do 20 dana.

Prodavac

tasicmarko
tasicmarko (9.654)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

49.004 pozitivnih ocena

Leskovac, Jablanički okrug, Srbija

Svi predmeti prodavca
Predmet: 89112017