Varalice Nenad Daković Ogledi iz postfilozofije

37 pregleda
0 želi ovaj predmet

Varalice Nenad Daković Ogledi iz postfilozofije

Cena: 120 RSD

Kupi odmah

Preko 15 miliona uspešnih kupovina

Prodavac

MarcoVB

(921)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

2.126 pozitivnih ocena

Zrenjanin, Srednjobanatski okrug, Srbija

Svi predmeti prodavca

Detalji predmeta

  • Stanje Polovno

Varalice Nenad Daković Ogledi iz postfilozofije
Naslov nove Dakovićeve knjige vraća nas na roman Hermana Melvila Varalice. Odnosno, ne toliko na Melvila koliko na Pegi Kamuf, koja je pre desetak godina isplela jednu veliku priču, ali ne i metanaraciju, oko tog romana (u knjizi Univerzitet u dekonstrukciji). Uzimajući Melvilove Varalice kao egzemplarni dokument, ona je analizirala odnose između varanja i prevare i, s druge strane, poverenja, kredibiliteta i kredita, da bi postavila pitanje: šta je književnost u doba kreditnih kartica?
Dakovićeve Varalice kao da se otvaraju pitanjem: šta je filozofija u dobu kreditnih kartica? Njegov odgovor - mada se on samim tim pitanjem eksplicitno ne bavi - glasio bi: to je postfilozofija, koja je u isto vreme i postfenomenologija. A na tom mestu, na mestu pominjanja fenomenologije, javlja se i opravdanje za govor o filozofiji u dobu kreditnih kartica. Jer i sam osnivač fenomenologije Edmund Huserl, posegao je najmanje jednom za tom bankarskom terminologijom. On je, naime, rekao da kada se jednom izvrši fenomenološka redukcija, razum više neće moći da nam potura svoje čekove bez pokrića, neće moći više da nas vara, da nam potura stav naivne svesti kao onaj filozofski. Dakle, razum je varalica. Ne bi bilo preterano reći da je dobar deo filozofije dvadesetog veka nastao u pokušaju da se odredi gde je to sve naivni stav razuma uspeo da, i pored sve Huserlove fiskalne budnosti, plasira svoje nepokrivene čekove u veliko fenomenološko preduzeće.

Uslovi prodaje prodavca

  • Plaćanje Tekući račun (pre slanja), PostNet (pre slanja), Lično
  • Slanje Lično preuzimanje, Post express, Pošta

Nakon uplate, predmet šaljem preporučenom poštom ili kurirskom službom. Visina poštarine zavisi od službe koja vrši isporuku i snosi je kupac. Lična isporuka samo uz precizan dogovor.

Prodavac

MarcoVB (921)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

2.126 pozitivnih ocena

Zrenjanin, Srednjobanatski okrug, Srbija

Svi predmeti prodavca
Predmet: 100704509