Dragi Limundovci, ukoliko ne stignete da dopunite svoj Limundo račun pre praznika, to možete učiniti i u periodu kada ne bude radio platni promet svojom platnom karticom.

Sneruke, Simon Simonović

244 pregleda
1 želi ovaj predmet

Sneruke, Simon Simonović

Cena: 190 RSD

Kupi odmah

Cena Vam je previsoka? Dajte svoju ponudu za predmet!

Preko 15 miliona uspešnih kupovina

Prodavac

tasicmarko

tasicmarko

(9.654)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

49.004 pozitivnih ocena

Leskovac, Jablanički okrug, Srbija

Svi predmeti prodavca

Detalji predmeta

  • Stanje Polovno

Sneruke
Simon Simonović (autor)

Izdavač: Glas srpski

U ovoj knjizi, koja deluje testamentarno, autor je izabrao najbolje pesme iz nekih od svojih prethodnih knjiga, načinivši potpuno novu zbirku, koja je bolja od svake, do sada objavljene, pojedinačne knjige.
Autor kultnih knjiga "Priboj", "Gradski život", "Uputstvo za prevrat", "Snovi na okupu", "Nesanice", "Koske", "Tajka", o knjizi izabranih pesama "Sneruke" kaže:
"Došavši iz Vranja u Beograd, tragao sam za glagolima, kao što nalaže gradski život. Kasnije sam upoređivao gradski život s onim ostavljenim, izgubljenim, izmišljenim... Nisu me zaštitili od hladnoće.

Suočio sam se s pridevima. Ako je moj život imenovan davno, pre mog boravka ovde i sada, preostalo mi je da ga opišem na svoj način".
Pesniku koji živi na svoj način, nije bilo teško da i život opiše na svoj način.


Prikaz
07.07.04 Pobjeda
Izbor autora
Simon Simović: “Sneruke”
Sedamdesetih godina prošlog vijeka Simon Simonović se pojavio knjigama „Proboj” i „Gradski život” i tada ulazi u sam vrh mlađe srpske poezije. Počeo je da crpi sokove iz narodne tradicije i filklora, a u „Gradskom životu” (tada popularnoj zbirci koja doživljava dva izdanja: 1997. i 1979.), prepoznaje se po urbanim stihovima. On vidi ljude kao insekte koji idu prema nebu a gradovi su kao okeani. U njima se svašta dešava. Trgovi su kao gubilišta gdje se smjenjuju govornici. „Po koji trapavi skok na beton... Opasne scene u porodici, na poslu; bljutave, varvarske... scene zbijene kao zatvorske rešetke...” Odlično je prikazan gradski prizor, pun brzine, dešavanja, nesanica, stresova, a zatim svakodnevni prizori, kada će noćni uvejžbani strijelac kontrolisati strategijske tačke u gradu.
Pratimo sazrijevanje pjesnika, stihovima iz 1998, 1999, zatim 1991. sa izvanrednom, toplom, lirskom pjesmom „Bože zdravlja”.
I kad Bože zdravlja, vatra zimus
Zapucketa, i svi budu na svom mestu,
Otac će u krevetu čitati knjigu
O biljkama u narodnom verovanju Srba,
A majka će, dok se žari bukovina,
Peći hleb u rerni i na ringlama kuvaće
Čaj od lipe. I znam, kad mu pođe voda
Na usta od hrskave, rumene korice,
Banuće u kuću najstariji, bludni sin.
O izboru, koji završava najnovijim pjesmama „Redosled” i „Sneruke” nastale 2002, pjesnik će reći da je ovo jedan od mogućih izbora, ali će napomenuti „najslađe gore rukopisi, ako palidrvce kresne pesnik”.

Slobodan Vukanović

Uslovi prodaje prodavca

  • Plaćanje Tekući račun (pre slanja), Lično
  • Slanje Lično preuzimanje, Pošta

RASPRODAJA KNJIGA PO POČETNOJ CENI OD 10 din!!! Naći ćete ih tako što kliknete na sve moje predmete, pa u meniju način kupovine SELEKTUJTE KVADRATIĆ AUKCIJA, i prikazaće Vam se svi predmeti sa početnom cenom od 10din.

Dodatno kada Vam se otvore aukcije kliknite na SORTIRAJ PO, pa izaberite ISTEKU NAJSKORIJE, i dobićete listu aukcija sa početnom od 10 dinara, po vremenu isteka.

Zbog perioda praznika vreme za realizovanje kupoprodaje može da se produži na do 20 dana.

Prodavac

tasicmarko
tasicmarko (9.654)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

49.004 pozitivnih ocena

Leskovac, Jablanički okrug, Srbija

Svi predmeti prodavca
Predmet: 83572655