Dragi Limundovci, ukoliko ne stignete da dopunite svoj Limundo račun pre praznika, to možete učiniti i u periodu kada ne bude radio platni promet svojom platnom karticom.

Kad djavoli polete Vladimr Kecmanović Nova knjiga

24 pregleda
0 želi ovaj predmet

Kad djavoli polete Vladimr Kecmanović Nova knjiga

Trenutna ponuda: 450 RSD

450 RSD minimum Dozvoljen je samo unos celih brojeva

3 dana, 1 sat 02.05.2024. u 21:39 0 ponuda

Preko 15 miliona uspešnih kupovina

Prodavac

CezarM

(13.777)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

56.103 pozitivnih ocena

Beograd-Obrenovac, Grad Beograd, Srbija

Svi predmeti prodavca

Detalji predmeta

  • Stanje Nekorišćeno

Cena knjige bitno smanjena
Povez mek
Strana : 294

Nagrada „Zlatni suncokret“ za najbolju knjigu na srpskom jeziku u 2022. godini pripala je piscu Vladimiru Kecmanoviću za roman „Kad đavoli polete“, u izdanju Lagune, saopštila je kompanija Vital, prenosi Nova.rs.

Ne ubija onaj koji drži nož. Nego onaj kom ostaje imperija.

Bogati Amerikanac Kristofer (Kej) usvaja srpskog dečaka Mladena (Em) i dovodi ga u svoju raskošnu rezidenciju. Kej vodi vrlo neobičan i ekstravagantan život čiji sastavni deo su različite bizarnosti, od orgija, preko droge do golog nasilja. Mladenu se u početku čini da se na taj način spasao doma za nezbrinutu decu u kome je do tada živeo. Ali vrlo brzo shvata da sa njegovim starateljem nije baš sve kako treba i da je raj u koji je doveden nešto sasvim treće, nešto zlokobno i nasilno. Kada konačno shvati da on i Kristofer nisu ni prijatelji, ni braća, niti je bilo kakva iole normalna relacija između njih moguća, Mladen radi ono što je već naučio živeći u domu, prilagođava se. Međutim, vrlo brzo, njihov odnos se svodi na relaciju mučitelj–žrtva, a stvari se dodatno komplikuju kada u Mladenov život uđe treća osoba koja u njemu pobudi osećanja za koja je mislio da ne poseduje.

Novi roman nagrađivanog i tiražnog pisca (Osama, Top je bio vreo, Kainov ožiljak) negde je na razmeđi potresne ljudske drame i vrhunski napisanog trilera koji će vas naterati da ne ispuštate knjigu iz ruku. Njegovi junaci su oličenje današnje surove realnosti i sveta u kome živimo. Pitanje je samo da li smo tek svedoci ove priče, kao njeni čitaoci ili smo, po sili prilika i pravila današnjeg otuđenog i svirepog sveta, takođe i – saučesnici.

Kecmanović svojim osobenim stilom i načinom pisanja ukazuje da je njegova priča o zlostavljanju dečaka tek metafora, simbol globalnog zlostavljanja koje trpimo i sa kojim živimo. Kad đavoli polete gorka je pripovest u kojoj se sažimaju brojne velike i bitne teme – od suočavanja pojedinca (inicijalno autsajdera) sa svetom do oceubistva, u celosti protkana referencama na Šekspirovog Hamleta, počev od kreda istaknutog na naslovnici da „ne ubija onaj koji drži nož, nego onaj kom ostaje imperija“...

„Roman o zlostavljanju.
Dečaka.
Izostavljanje mnogih.
Reči.
Jer Kecmanović je majstor da od nenapisanog i ćutnje.
Stvori čudo.
Likova i priče.“

Kecmanovićev roman izabran je većinom glasova članova žirija Dragana Jovanovića Danilova i Vladimira Gvozdena, dok se Dragan Babić opredelio za naslov „Klara, Klarisa“ Marijane Čanak, dodaje se u saopštenju.

U konkurenciji su bili poema „A htela sam“ Maje Solar, pesnička zbirka „Filatelist“ Nebojše Lapčevića i roman „Astal tiš riba friš. Život pesnika: political nigredo“ Slobodana Tišme.

„Roman ‘Kad đavoli polete’ izdvaja se zbog smelosti da se otisne u sfere vrlo složenih pitanja struktura i vrednosti našeg sveta u kojem su uloge unapred raspodeljene, a odgovornosti, po lažnoj ali delotvornoj nužnosti, uvek ili previše često prebačene na pogrešne adrese“, ocenio je žiri.
roz zanimljivu narativnu optiku u kojoj glavni junak romana ne progovara, Vladimir Kecmanović je odrešio „đavole“, groteskno-realističke likove savremenog, zagušljivog sveta čija je bezobzirnost upravo onoliko velika koliko često se oni pozivaju na „moral“, odnosno na vlastitu „bezgrešnost“, zadobijenu zahvaljujući nekontrolisanoj pohlepi za novcem i vlašću.

Nagrada „Zlatni suncokret“ za knjigu godine, poznata u javnosti kao Vitalova, dodeljuje se 26. put, a među dosadašnjim dobitnicima Ivan V. Lalić, Rajko Petrov Nogo, Radoslav Petković, Milovan Danojlić, David Alabahari, Dragoslav Mihailović, Vladimir Tasić, Goran Petrović, Slobodan Vladušić, Uglješa Šajtinac, Drago Kekanović, Svetlana Slapšak, Tanja Stupar Trifunović, Enes Halilović i Dragan Velikić.

Prošlogodišnja dobitnica je Milica Vučković za roman „Smrtni ishod atletskih povreda“. Nagrada, koja podrazumeva diplomu i novčani iznos, biće uručena krajem februara meseca u Beogradu.

Uslovi prodaje prodavca

  • Plaćanje Tekući račun (pre slanja), Ostalo (pre slanja), Pouzećem, Lično
  • Slanje Lično preuzimanje, Post express, Pošta

Lično preuzimanje Beograd ,
u neposrednoj blizini hrama Svetog Save od 8 h -
12 h i na adresi iz podataka
Preporučujem poštarinu preporučenu tiskovunu i poštanski paket zbog znatno skuplje usluge Postexpresa

Prodavac

CezarM (13.777)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

56.103 pozitivnih ocena

Beograd-Obrenovac, Grad Beograd, Srbija

Svi predmeti prodavca
Predmet: 133007325