Dragi Limundovci, ukoliko ne stignete da dopunite svoj Limundo račun pre praznika, to možete učiniti i u periodu kada ne bude radio platni promet svojom platnom karticom.

Heraldika / SIMBOLI SRPSKE DRŽAVNOSTI

167 pregleda
3 želi ovaj predmet

Heraldika / SIMBOLI SRPSKE DRŽAVNOSTI

Cena: 550 RSD

Kupi odmah

Cena Vam je previsoka? Dajte svoju ponudu za predmet!

Preko 15 miliona uspešnih kupovina

Prodavac

ZlatkoBG7

(1)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

1 pozitivna ocena

Kragujevac-Stari Grad, Šumadijski okrug, Srbija

Svi predmeti prodavca

Detalji predmeta

  • Garancija Da
  • Stanje Nekorišćeno
  • Kulturno dobro Predmet koji prodajem nije kulturno dobro ili ovlašćena institucija odbija pravo preče kupovine

Zlatko V. Mladićević
SIMBOLI SRPSKE DRŽAVNOSTI
Kratak istorijski pregled heraldičkog razvoja u Srba


Oblast srpske heraldike, a unutar te oblasti posebno tema srpske državne i teritorijalne heraldike, relativno je slabo obrađena u nas. Temeljni radovi Stojana Novakovića i Aleksandra Solovjeva, koji se mogu naći samo još u većim bibliotekama, nisu stekli očekivane i neophodne sledbenike i nastavljače ... Grb je u Srba odista postao narodni i državni alter ego! Da se to nije desilo preko noći i da su srpski heraldički motivi sporo "urastali" u svest Srba kao naroda i kao državotvornog faktora spoznaće svako ko sa pažnjom bude "prošetao" kroz tekst Zlatka Mladićevića, ali će sasvim sigurno shvatiti i značaj dvoglavog orla i krsta sa ocilima za definisanje srpskog nacionalnog i državnog bića, i dimenzije nasilja koje su nad tim bićem učinjene tokom poslednjih pola veka.

iz recenzije arh. Dragomira Acovića


Rad pred nama nastao je zahvaljujući žalosnoj činjenici da se literatura, koja za temu ima oblast nacionalne heraldike izdaje u znatno manjoj meri nego bilo koja druga, a da se čak ni već objavljena ne može sa lakoćom naći ... Uz sve to pribavljanje ostale za rad neophodne literature (knjiga o heraldici, heraldičkih mapa i kalendara, ali i drugih dela koja proučavaju ovu oblast) bilo je više pitanje sreće i snalažljivosti nego naučnih metoda. Upravo je taj problem i bio osnovni razlog zbog koga je ovaj rad započet, ali i lična potreba za jednim delom u kome bi se bez preterane opširnosti, a na lak i prevashodno informativan način, mogle dobiti najpotrebnije informacije iz ove, za nacionalnu istoriju, veoma značajne oblasti.

iz uvodne reči autora


CIP – Katalogizacija u publikaciji
Narodna Biblioteka Srbije, Beograd

929.6(497.11)
Mladićević, Zlatko V.
Simboli srpske državnosti : Kratak istorijski pregled heraldičkog razvoja u Srba / Zlatko V. Mladićević – Kragujevac : Z. Mladićević, 1994 (Kragujevac: “Nikola Nikolić”). - 75 str. : ilustr. : 21 cm

Tiraž 500. - Str. (2-3) : (Predgovor) / Dragomir Acović – Bibliografija: str. (76).
ISBN 86-901513-1-1
a) Heraldika – Srbija
ID=30608396

Uslovi prodaje prodavca

Prodavac

ZlatkoBG7 (1)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

1 pozitivna ocena

Kragujevac-Stari Grad, Šumadijski okrug, Srbija

Svi predmeti prodavca
Predmet: 125066609