Dragi Limundovci, ukoliko ne stignete da dopunite svoj Limundo račun pre praznika, to možete učiniti i u periodu kada ne bude radio platni promet svojom platnom karticom.

DOMINE OD 28 PLOČICE SA DRVENOM KUTIJOM

83 pregleda
0 želi ovaj predmet

DOMINE OD 28 PLOČICE SA DRVENOM KUTIJOM

Cena: 200 RSD

Kupi odmah

Cena Vam je previsoka? Dajte svoju ponudu za predmet!

Preko 15 miliona uspešnih kupovina

Prodavac

durlanac2929

(9.582)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

23.562 pozitivnih ocena

Niš-Pantelej, Nišavski okrug, Srbija

Svi predmeti prodavca

Detalji predmeta

  • Stanje Nekorišćeno

ДОМИНЕ ОД 28 ПРАВОУГАОНЕ ПЛОЧИЦЕ СА ДРВЕНОМ КУТИЈОМ

Домине за играње су мале правоугаоне плочице подељене на два једнака поља, која могу бити оба празна или означена са једном до шест тачкица.

Свака плочица домине има предњу и задњу страну, односно лице и наличје, при чему је у једном комплету наличје свих домина исто, док је предња страна подељена вертикалном цртицом на два једнака дела, у којима се налази одређени број тачкица. Стандардни комплет се састоји од 28 правоугаоних плочица, од којих је на сваком пољу највише по 6 тачкица.

Нико са сигурношћу не зна одакле тачно потичу домине.Неки сматрају да воде порекло из Кине, око 1120. године, међутим у Каирском музеју се налази египатски сет домина за који се претпоставља да потиче из доба Тутанкамона око 1355. п. н. е. У Кини су биле веома популарне, па је пласирано неколико варијанти, од којих су најпознатије биле „цивилне“ и „војничке“. Биле су дуже и уже од данашњих, а њихови комплети су имали од 21 до 32 плочице.

У Европи су се појавиле у 18. веку. Најпре у Италији, а затим у Француској, где су једно време биле национални хоби. Из Француске су се затим пренеле у Енглеску и Шпанију, које су затим ову игру пренеле у своје колоније. Данас се домине играју на свих пет континената.

Домине могу да играју и деца и одрасли.Игра развија вештину запажања и комбинаторике.

Све плочице се најпре поставе лицем према столу и промешају. Затим се послажу у групе од по 4 комада, једна преко друге, такође лицем према доле. Од тога се сваком играчу подели одређен број домина и они могу да их држе у руци или испред себе, али тако да други играчи не могу да виде лице плочица. Сваки играч игра са својим плочицама. Током игре, такође се вуку домине са заједничке гомиле. Циљ сваког играча је да остане без својих домина, а онај који у томе успе је победник. Понекад се дешава да се игра блокира, јер ни један од играча не може да настави са слагањем плочица из своје гомиле. У том случају победник је онај играч који има најмање тачкица на плочицама, које су му преостале.

Обичне домине могу да играју два или више играча. Број домина које се подели сваком играчу на почетку игре добија се тако што се број играча одузима од броја осам. За два играча дели се по шест домина. Сваки играч на потезу игра са једном својом плочицом, постављајћи је лицем према горе и додирујући другу плочицу својом ужом страном (или код дуплета - плочица са истим бројем тачкица на оба поља, попреко у односу на остале). Стране које се додирују морају да имају исти број тачкица. Играчи слажу и додају плочице са стране која им одговара. Игру започиње играч са највећим дуплетом, највећим бројем тачкица. У случају да ни један играч нема дуплет, домине се деле поново, ако је у питању прва партија, а у свакој следећој, игру започиње онај који је испао слабији у претходној. Играчи редом слажу по једну плочицу. Ако неки играч не поседује ни једну плочицу коју би могао да сложи са оним већ постављеним на столу, он мора да „купи“ нову плочицу са заједничке гомиле. Ако на гомили више нема плочица, играч прескаче круг, па је на потез долази следећи играч, али у наредном кругу може да настави, ако има чиме. Партија се завршава у случају да је неки играч остао без плочица или ако ни један од играча не може да настави. Када се партија заврши, сви играчи отварају своје преостале плочице лицем према горе. Тада им се сабира број тачкица на преосталим плочицама, који представља број бодова. Игра се прекида када неки од игача сакупи 150 бодова (или неки други унапред договорени број)м а победник је онај који има најмање бодова.

ДОМИНО ЕФЕКАТ

Осим друштвене игре, постоји и хоби рушења домина по домино-ефекту. Домино-ефекат је ланчана реакција падања нанизаних домина, изазваног ударним таласом, који пролази кроз цео систем. Брзина којом ће домине падати зависи од висине домина, њиховог растојања и гравитације. Путем експеримената дошло се до закључка да је падање низа домина најбрже у случају када растојање између домина износи две трећине њихове висине.

Од 1976. године уписују се рекорди у Гинесову књигу рекорда о највећом броју срушених домина, а од 1986. у Холандији се одржава манифестација рушења домина, под називом Дан домина

Pogledajte moju ponudu na kupindu:
http://www.kupindo.com/Clan/durlanac2929/SpisakPredmeta

Pogledajte moju ponudu na limundu:
http://www.limundo.com/Clan/durlanac2929/SpisakAukcija

--- Dodato 10.05.2018. 00:17 ---
-

Uslovi prodaje prodavca

NOVE CENE PREPORUČENE POŠILJKE ZA SRBIJU:
-DO 20 GRAMA-----------------------------------144 DINARA
-DO 100 GRAMA----------------------------------154 DINARA
-DO 250 GRAMA----------------------------------156 DINARA
-DO 500 GRAMA----------------------------------201 DINARA
-DO 1000 GRAMA---------------------------------216 DINARA
-DO 2000 GRAMA---------------------------------261 DINARA
DOBIJATE I BROJ ZA ELEKTRONSKO PRAĆENJE

ŠALJEM PREKO POŠTE I KAO VREDNOSNO PISMO SA OTKUPNINOM,TJ.PLAĆATE POUZEĆEM.
NOVE CENE POŠTARINE ZA OTKUPNU POŠILJKU SU SLEDEĆE:
-DO 20 GRAMA---------------------------------217 DINARA
-DO 100 GRAMA--------------------------------227 DINARA
-DO 250 GRAMA--------------------------------229 DINARA
-DO 500 GRAMA--------------------------------274 DINARA
-DO 1000 GRAMA-------------------------------289 DINARA
-DO 2000 GRAMA-------------------------------334 DINARA
NAPLAĆUJE VAM POŠTAR I DODATNI IZNOS ZA ISPLATU NOVCA MENI,U IZNOSU OD 55 DINARA.

Prodavac

durlanac2929 (9.582)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

23.562 pozitivnih ocena

Niš-Pantelej, Nišavski okrug, Srbija

Svi predmeti prodavca
Predmet: 129464185