Hitler i Hitler - Konst. Kostjenko - katalog predstave

316 pregleda
4 želi ovaj predmet

Hitler i Hitler - Konst. Kostjenko - katalog predstave

Cena: 400 RSD

Kupi odmah

Cena Vam je previsoka? Dajte svoju ponudu za predmet!

Preko 15 miliona uspešnih kupovina

Prodavac

Zambezi

(5.972)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

9.580 pozitivnih ocena

Beograd-Stari grad, Grad Beograd, Srbija

Svi predmeti prodavca

Detalji predmeta

  • Stanje Polovno

Hitler i Hitler - Konstantin Kostjenko - katalog predstave
48 strana
Sezona 2006/7
Predstavljena je pozorišna predstava Atelje a 212 uz 8 fotografija iz predstave a na 30 strana je predstavljen Hitler ov život i rad i događaji iz tog vremena uz 10 fotografija Hitler a, Nacističkih skupova i sličnog. Pogledajte svih 6 slika i pitajte...

Ruski pisac srednje generacije Konstantin Kostjenko u svojoj autobiografiji priča o sebi kao o darovitom detetu i piscu sa dalekog Istoka, iz Habrovska. Nije imao laku i ugodnu mladost, kaže. Nema u Rusiji mnogo umetnika, ni ostalih, koji su srećom bogati! Po životu, sve sami Maksimi (Gorki), malo bolje, ponekad, teže i gore, češće. U Ateljeu 212 izvedena je drama Konstantina Kostjenka "Hitler i Hitler" u režiji Tatjane Mandić-Rigonat.

Koliko je i zašto i danas Hitler tema za razmišljanje, opasnost i opomena, izazov i zamka ljudima, vođama i silama, pretendentima na ulogu neprikosnovenog vladara sveta? Ne znam koliko je politička mudrost u porastu, ali ludilo moći nije u opadanju. Zlo i njegovi nosioci nisu ni danas mali ni retki, iako su teže čitljivi. U Njegoševo vreme đavo se ukazivao u sedam binjiša! Moderne nečiste sile su lukavije i perverznije kostimirane, iako, u iste svrhe koriste i bogati fundus istorijskih kostima zločinjenja.

Istoričari, politikolozi, ideolozi, sociolozi, psiholozi, kriminolozi, pisci i biografi različitih profila i usmerenja, pisali su, i ne prestaju da pišu o Hitleru. Nije samo Šekspir tajna i nepoznanica! Istorija, ta posrnula učiteljica života, puna je, gotovo opevanih, crnih i ludih careva, despota, kraljeva, firera, predsednika! I, šta se još, posle čitave biblioteke napisane o Hitleru, može reći, kako se danas može predstavljati, tumačiti "fenomen Hitler". Tekst Konstantina Kostjenka, i predstava Ateljea 212, nemaju epohalne, otkrivalačke pretenzije. U njihovoj predstavi, u tumačenju naslovnog lika, Goran Jevtić gotovo da ne odstupa od predstave koju je većina nas o Hitleru izgradila na tekstovima dramske, filmske, memoarske literature.

Rečju, Hitler, kakvog znamo i zamišljamo. Goran Jevtić ne kaže da je Hitler puka životinja, zver. On je čovek, i u tome i jeste problem! I njemu tepaju, i njega neko voli, i on bi da se nekome požali, iza nekoga da stane, da se skrije, nekome da se jada! Čovek čije slabosti, opsesije i ludilo proizlaze iz manije veličine, hrabrost i odvažnost iz straha i kukavičluka. Nije lako biti samo čovek! Štitimo se titulama, zvanjima i imanjima, upinjemo se da umesto Hrista stanemo na čelo kolone, da budemo prvi i jedini, neopozivi, nenadmašni, u večnost, slikom i rečju upisani. Ljudi nisu, ali faraonstvo i mesijanstvo su večni!

Hitler, kako ga iz bliske, lične vizure prikazuju, otelotvoravaju, Konstantin Kostjenko, Tatjana Mandić-Rigonat, Goran Jevtić u naslovnoj ulozi, Bojan Žirović kao Berberin, Goran Daničić kao Kuvar, Erol Kadić kao Fotograf, Vlastimir Velisavljević kao Krojač i Aleksandra Janković kao Lekar, veliki je, ugroženi, neurotizovani, čovečuljak, raspaljen i osion, ali, ipak, bez pravog oslonca i samouverenosti koje nastoji da nadomesti "glumom", komičnim, petlovskim propinjanjem, pozom i gestom, penom, bukom i besom, gotovo lišenih smisla, veštinom, manirom govora koji zavodi, opčinjava. Nesrećnik koji sreću prorokuje i obećava gladnima, žednima, neukima.

Manipulacija, zanat najstariji! Karakterističan pogled, stav, pokret, gest, brkovi, žustar korak i pokret ruke, mikrofon u ustima, među nogama, urlanje, silina, pretnja, a onda, u četiri zida, slabost, kukanje, prenemaganje, uvijanje i skrivanje u boje i kožu Države, Nacije, Majke, Žene, u plašt velikih, lukavih reči, strategija i taktika, koje i očitovane, banalizovane, kao da oduvek, pa i danas, pale! Pred ovim zverolikim bićem čovek, gledalac ostaje prilično hladan, ohlađen, svejedno što Žena Radmile Tomović nastoji da nas dirne, dodirne ljudskošću, toplinom, ženstvenošću. Berberin Bojana Žirovića, Krojač Vlastimira Velisavljevića i kada uspeju, i usude se da uđu u reč, u gvozdeni, monolitni Hitlerov monolog, tek ponekim detaljem "bogate", upotpunjavaju diktatorov lik, a usput, i o sebi, ponešto kažu. Kuvar Gorana Daničića pokušava više, nastoji da u ovo koncertno suočavanje Hitlera sa sobom, i otvaranje sa unutrašnje strane, rekao bih, unese i nešto humora umešenog od preterivanja i grozote. Neuhvatljivo, igrivo, tragično i komično ludilo, provaljuje iz onoga koji bi druge da leči, i privodi zdravlju, iz Lekara, duhovite Aleksandre Janković.

Predstava Tatjane Mandić-Rigonat ne izaziva duboko osećanje tragičnog. Rediteljka ne karikira, ne preteruje, ne polemiše, ne otvara velika vrata komici, grotesci. Analizira, izlaže, pokazuje, komentariše Hitlerov slučaj, narav, način, delimice pogled na svet. Dramu Konstantina Kostjenka i čini šest lica koja oblikuju lik diktatora-čoveka koga Goran Jevtić tumači precizno i uverljivo, mada ne u obilju i raskoši đavoljeg kolopleta moći, nastranosti, ludila i mržnje koja ubija. U detinjstvu i dečaštvu i Hitler je slušao cvrčke, ali njihov govor-pev nije razumeo.

Predstava koja vas neće iznenaditi, ali će vas podsetiti na negativnu snagu i dimenziju sveta u kojem živite i živuckate.
Odlicno ocuvan časopis.
Sadržaj je na dodatnim slikama.
Ako Vas nešto zanima, slobodno pošaljite poruku, pitajte za detalje pre kupovine..
Ovo je jedini primerak na sajtu na dan postavljanja!
POGLEDAJTE I OSTALE predmete KOJE PRODAJEM POPUST NA VIŠE KUPLJENIH PREDMETA, PITAJTE!
KLIKNITE NA LINK
http://www.kupindo.com/Clan/zambezi/SpisakPredmeta
-------------------
09082019

Uslovi prodaje prodavca

  • Plaćanje Tekući račun (pre slanja), Lično
  • Slanje Lično preuzimanje, Pošta

Prodavac

Zambezi (5.972)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

9.580 pozitivnih ocena

Beograd-Stari grad, Grad Beograd, Srbija

Svi predmeti prodavca
Predmet: 89530909