Limundo Cafe - Rezervna cena
Ulaz

Kategorije

» Aukcije
» - Auto i Moto
» - Filatelija
» - Knjige i Časopisi
» - Kolekcionarstvo
» - Numizmatika
» - Tehnika
» - Tražim
» - PC
» - Ostale
» Marketing
» Sugestije
» Uputstvo & nove funkcije
» Ostalo

Pretraga

•  
      CommentAuthorRemeo
    • CommentTime30.11.07 izmenjeno
     link
    Od sada možeš u kategoriji Auto & Moto
    aukciju sa rezervnom cenom da pokreneš.

Primer
    Postaviš kola sa početnom cenom od 10 dinara.
    Želiš sigurnost da nećeš kola prodati ispod svoje minimalne cene?
    Stavi u polje rezervna cena svoju minimalnu cenu koju očekuješ.
    A. Aukcija je prešla rezervnu cenu = pobednik je član sa najvećom ponudom
    B. Aukcija nije prešla rezervnu cenu = nema pobednika i kola nisu prodata

Troškovi
    Opcija košta 50 dinara.
    Normalna provizija i dalje opstaje, nebitno da li je aukcija dostigla rezervnu cenu.

Od 10.04.20008:
    Opcija košta 200 dinara,
    nebitno da li je aukcija dostigla rezervnu cenu.

Ova opcija je u eksperimentalnoj fazi, na predlog članova.
    Trenutno je samo u kategoriji Auto & Moto.
    Po potrebi proširujemo broj kategorija sa opcijom rezervna cena.
    • CommentAuthorcetko69
    • CommentTime30.11.07
     link
    obicna glupost.
    cilj je ovoga da se samo zaradi od strane vlasnika sajta
    i dalje isti broj aukcija ce se zavrsavati neslavno bez pobednik.

sta vam je stalo do tih 50dinara kao da ce te se obogatiti

najbolje resenje je predlozeno i prihvatite ga
    aukcije od 10 din 1% provizija
    aukcije preko 10 din 3% provizija

pa nek stavi ko koliko hoce bez te velike prepreke od 50dinara za uslugu

masa ljudi bi bila zadovoljna sa nekom sitnicom da je prodaju za 30-40dinara a kako kad treba dati 50din za Limundo

tako ja na primer prodajem kasicu prasicu
    ako stavim 10 din malo mi je jer ce mi neko uzeti robu za 10din a vise cu potrositi na telefon dok se dogovorimo oko preuzimanja
    zato sam je dao za 100 din da bi dao Limundu 50din pa mi stoji danima bez ponuda
    a ja bi to dao za oko 50din

Sramota ukinite podhitno tih 50din inace ce pola aukcija da propadne pa ce masa ljudi nezadovoljnih da napuste sajt
    • CommentAuthorsloba
    • CommentTime30.11.07
     link
    Ideja sa rezervnom cenom nije loša, samo još da se iskristališe šta i kako tačno oko troškova, da li da se uradi neki procenat, ili da se naplati samo ako aukcija uspe...vremenom će se utvrditi kako je najbolje. Mada, dobro je i videti kako su to odradili najveci (ebay, recimo) pa uraditi po istom šablonu, nije sramota prepisivati ;) Trebalo bi rezervnu cenu staviti u sve kategorije.

Kontam i ljude koji bi voleli da rezervna cena ne postoji, svako od nas bi voleo da kupi plejstejšn3 za 200 din. ako može, ali...kako bi ti isti ljudi razmišljali da se nađu u ulozi prodavca? Drugo, Limundo još nije aukcijski sajt sa milion članova i posetilaca, pa da prodavac može bez razmišljanja da stavi početnu cenu od 10 din. znajući da mu stvar koju prodaje sigurno neće otići u bescenje.

Podjednako treba zaštititi i prodavca i kupca, jer samo tako će svima biti dobro. Trebalo bi uvesti i ocenjivanje kupaca, kao i mnoge druge stvari koje već postoje na drugim aukcijskim sajtovima, ali kao što već rekoh, sve će se to vremenom iskristalisati. Tu smo da sugerišemo, ali moramo stvari posmatrati iz različitih uglova.
    •  
      CommentAuthorRemeo
    • CommentTime01.12.07 izmenjeno
     link
    @cetko69
    Provizija se menja, kao što je već izglasano.
    Biće
    1% ako je početna 10din
    3% ako je početna preko 10 din

To nema veze sa ovom opcijom.
    Rezervna cena je uvedena za kategoriju Auto & Moto gde
    nije bio problem provizija nego strah da se auto ne proda za nisku cenu.

Zbog toga je ovo uvedeno, totalno odvojeno od sistema provizije koji si ti naveo (primer kasica).

@sloba
    Slažem se potpuno.
    Provizija jesta kao kod eBay-a fiksna za opciju rezervna cena.
    Plus, s obzirom da je opcija hteli smo da je odvojimo od obične provizije
    kako bi se bolje razlikovala.
    Kao i slike, one su takođe opcija i imaju fiksnu cenu.
    • CommentAuthorpirat.w
    • CommentTime02.12.07
     link
    Provizija od 3% je glupost.

Šta se dešava kada neko postavi stvar čija je realna cena velika?
    Ajde ovako da zamislimo da ja hoću recimo da prodam Faberžeovo jaje preko limunda.
    Sigurno neću da stavim početnu cenu 10 dinara kad je minimalna cena par stotina hiljada evra.

Varijanta na auto & moto je dobra uz lošu varijantu da se vidi da li je postignuta minimalna cena.
    Zašto? Pa prosto u jednom trenutku se napiše postignuto i potencijalni kupci kažu a znači toliko je on hteo ne damo mu više ili se borba za artikal smanji jer priznaćete ima ljudi koji kažu ako je on toliko hteo onda to ne vredi više.

Ako imate kablovsku na Discoveryiju ima emisija o Beri VAjtu koji restaurira stare automobile i prodaje na aukcijama. On dodje na aukciju sa automobilom koji vredi za njega 50.000 dolara. Aukcija je išla do 45.000. Vodja licitacije na treći put pogleda prodavca i ovaj mahne neću da prodam, i automatski se aukcija proglašava neuspelom. Auto se odvozi plaća se penal i zdravo dovidjenja. Kupac ništa nije platio nema ljutnje.
    Fiksna naknada od 50 dinara za aukcije sa minimalnom prodajom je ok. Prosto ako nešto nije prodato ovde nema naplate provizije. Ko ne proda artikal plaća 50 dinara svaku neuspelu aukciju. Ali isto tako treba ostaviti mogućnost prodavcu ako oceni da je najbolji ponudjač dao dovoljno dobru i prihvatljivu ponudu da ga prodavac kontaktira i ponudi mu za licitiranu cenu. Jer ima ljudi koji bi stavili minimalnu cenu 5000 dinara a aukcija završi na 4900. Ako se aukcija tako završi podatci o kupcu bi se slali prodavcu koji bi u slučaju da želi da proda vratio poruku limundu da želi, dobija podatke o kupcu nudi mu direktno za licitiranu cenu a potencijalni kupac ili prihvata ili odbija a tu se vraćamo na sistem ocenjivanja. U tom slučaju se naplaćuje provizija i to je to. A prodavcu ostaje depozit od 50 dinara za sledeću aukciju.

v.
    •  
      CommentAuthorRemeo
    • CommentTime02.12.07
     link
    1. Maksimalna provizija za aukcije je limitirana na 1.000 dinara (bez opcija).
    Znači i kod Faberge jaja nećeš platiti više od 1.000 dinara (+ po 5dinara za dodatne slike ili slične opcije).
    Tako da ako prodaš nešto za 100.000 dinara ili 500.000 dinara, provizija je fiksna.

2.Ideja je dobra, da ako dođe do 4.900 din da može prodavac da kontaktira ponuđača i ako nije dostignuta
    rezervna cena od recimo 5.000 din.
    • CommentAuthorpirat.w
    • CommentTime02.12.07
     link
    Kapiram da je max provizija 1000 dinara. Ali priča o 3% provizije ako cena nije 10 dinara je nepravedno.
    Mislim prodajem auto od 5000 e i stavljam početnu cenu od 10 dinara?!?!?!

Videli smo svi da su stvari prodavane za nekoliko hiljada dinara sa početnom cenom od 10. I da se gomila stvari ne prodaje jer je par stotina dinara manja cena od realne. Ako to prodavci ne mogu da ukapiraju njihov problem neka kače 100 puta jednu te istu stvar i neka im niko ne nudi ni jedan dinar.
    Vidjam i neke aukcije po već 3-4 put i dalje je ista cena. Ako do sad nisu ukapirali da telefon koji bilo gde možeš da kupiš za 2500 dinara ne mogu da prodaju sa početnom cenom od 3000 to je ipak samo njihov problem.

Ako ja prodam nešto za 5000 dinara a početna cena je bila 3000, ja ću platiti 150 dinara provizije a neko dugi koji je krenuo sa 10 dinara će platiti 50. To nije fer. Uzmimo za primer kad je dostignuta cena od 50.000 za artikal sa početnom cenom od recimo 10.000. Za tu cenu će biti naplaćeno "1500" dinara a ne 500.(1500 sam naveo kao varijantu 3% mada je cifra 1000 dinara maksimalna) A neko drugi ko je krenuo sa 10 dinara plaća 500 dinara.
    •  
      CommentAuthorRemeo
    • CommentTime02.12.07
     link
    Cilj nam je da promovišemo duh aukcije.
    Gledano sa te strane ima smisla da promovišemo nisku početnu cenu.

Tvoj primer kod skupocenih artikla pokazuje da nije bitno u tom slučaju koju proviziju stalvjaš.
    Ako želiš da prodaš kola za 5.000 evra, nije važno da li stavljaš 10 dinara ili 100.000 dinara početnu cenu.
    U oba sluačaja je provizija 1.000 dinara.
    • CommentAuthorpirat.w
    • CommentTime02.12.07
     link
    Znači ja koji sam stavio cenu 10.000 dinara i prodao za 50.000 plaćam 1000 proviziju.
    A onaj koji je stavio 10 dinara i dobio 50.000 plaća 500 dinara proviziju.

Zvuči li logično i fer prema svim prodavcima?

v.
    • CommentAuthorexplicit
    • CommentTime02.12.07
     link
    Fer.
    • CommentAuthorpirat.w
    • CommentTime03.12.07
     link
    Onda ukinuti početnu cenu i staviti da svima mora da bude 10 dinara.
    Jer postavljam logično pitanje šta sam ja to loše uradio da mi se uzme iz džepa 500 dinara od nekoga ko je isto zaradio kao i ja. Direktno me Limundo kažnjava zato što sam želeo da svoj proizvod prodam skuplje. A pritom nemam opciju da odustanem u slučaju niske ponude.

Sistem mora da se napravi da bude jednak za sve. Ja ako odbijem da prodam zbog niske ponude mogu da budem isključen, ako pokušam da stavim veću cenu da bih sebe koliko toliko osigurao da neću doći u situaciju ili da prodam nešto po ceni po kojoj ne želim ili da ga ne prodam i budem negativno ocenjen, kažnjen sam sa 3% provizije.
    Sistem aukcije nije prodaj džabe već mogućnost da se nešto i zaradi.
    Mnogi zaradjuju jer prodaju više od realne cene, neki naravni i gube ali to je sve deo igre.
    Nigde na internet aukcijama ne postoji sistem kažnjavanja korisnika.
    Nemojte ovde da ga uvodite.

v.
    •  
      CommentAuthorRemeo
    • CommentTime03.12.07 izmenjeno
     link
    Pa nije to kažnjavanje.

Zar nije logično da želimo da što više artikla budu postavljene u duhu aukcija?
    A to je kad je početna cena veoma niska (tačnije 10 dinara) a ne kada je
    cena u prodavnici minus 100 dinara.

Mi ovime samo dodatno pospešujemo članove da stave nisku početnu cenu.
    I taj sistem je svugde korišćen (n.pr. eBay samo je kod njih dosta komplikovaniji).

Ako bi stavili svakome proviziju od 3%, onda bi mnogo manji broj aukcija počeo sa 10 dinara.
    Što nije dobro za zdrav razvoj Limunda.
    • CommentAuthorpirat.w
    • CommentTime03.12.07
     link
    Ja sam licitirao odredjenu stvar, pobedio i javio se prodavcu da iz objektivnih razloga nisam u mogućnosti da sutra dodjem po licitirani predmet. Takodje sam naveo da ću po isti doći čim budem imao mogućnost jer živim u drugom gradu. Bez ikakvog odgovora taj član mi posle 10-ak dana daje negativnu ocenu uz komentar da nisam došao po licitirani predmet. Ja imam ocenu -1 i par dana kasnije dobijam poruku od Limunda da je moje članstvo suspendovano.
    Primer dva je već pominjana priča o isa kartici koja je licitirana za 10 dinara i koju je kupac odbio da proda. Data mu je negativna ocena ali mu nije data mogućnost da odbije da proda bez posledica. Da je kojim slučajem stavio drugu cenu a ne 10 dinara bilo bi mu uzeto 3% provizije.
    Evo sad ja izlicitirao Vibroaction za 401 dinar, prodavac mi još uvek nije odgovorio a verujem da će mi reći neću da prodam za te pare. Takodje je verovatno i on vodjen činjenicom da će mu biti uzeto 3% pa je stavio početnu cenu 10 dinara i sad ili meni prodaje za 401 dinar ili dobija negativnu ocenu jer neće da proda. Nema mogućnost da odbije prodaju bez posledica. Uvedite tu opciju minimalne cene ili odbijam da prodam jer mi licitirana cena ne odgovara. E tada ne pravim pitanje za 3% provizije.
    Ovakvim sistemom je samo kupac zaštićen a ne i prodavac.
    Prodavac je kažnjen u dva slučaja.
    Znači ili provizija 3% i mogu da odustanem ili provizija 1% i mogu da stavim koju hoću cenu.

v.
    •  
      CommentAuthorRemeo
    • CommentTime03.12.07
     link
    Rezervnu cenu smo pre par dana uveli za kategoriju Auto & Moto.
    U zavisnosti od odziva (kako prodavac tako i kupaca) videćemo zajedno
    sa Limundovcima da li je potrebno da se ta ocpija proširi.
    • CommentAuthorpirat.w
    • CommentTime03.12.07
     link
    Znam da jeste uvedena rezervna cena ali dok se ne uvede na ostalim aukcijama prodavci bivaju kažnjavani. Ili 3% provizije ako hoće sebe da zaštite da ne moraju da prodaju za 10 dinara nešto što vredi više ili da budu negativno ocenjeni i suspendovani jer ne žele da prodaju za cenu koja im ne odgovara.

v.
    •  
      CommentAuthorRemeo
    • CommentTime03.12.07
     link
    Zašto pokušavaš da vidiš to kao kažnjavanje.
    Provizije po drugim aukcijskim stranicama (i time ne mislim samo na eBay)
    su sve preko 3%.

Da li bi ti više odgovaralo da svaka aukcija ima proviziju od 3%?
    • CommentAuthorpirat.w
    • CommentTime03.12.07
     link
    Ako je provizija 1% neka bude 1%.
    Ako je 3% neka bude 3%.
    Ali da jedni budu povlašćeni a drugi ne, nije fer.
    Ne pokušavam ja to da vidim kao kažnjavanje ali prosto je tako. Ako idem na opciju da platim 1% provizije dolazim u poziciju da mi se izlicitirana cena ne dopadne i da ne želim da prodam samim tim prodavac može da mi da negativnu ocenu i moguću suspenziju. Ako pokušam da se zaštitim koliko toliko većom početnom cenom onda provizija 3%.
    Po trenutnom sistemu jedini povlašćeni je kupac.
    Ja znam da je sve ovo novo i da ima grešaka, falinki, nelogičnosti i koječega ne.
    Valjda smo svi ovde da ovo učinimo zanimljivim i funkcionalnim.
    Svakako da treba ubediti potencijalne prodavce da ne stavljaju neke velike i često puta nerealne cifre. Mislim i sam vidiš da su neki ovo shvatili kao oglasni sajt a ne aukcije. Ali takvi će svaki dan postavljati takvu aukciju.
    Ali nema ralike izmedju onoga koji prodaje sapun od 100 dinara sa početnom cenom 10 i onoga ko prodaje kola od 10.000 e sa početnom cenom 1.000 e.
    Ako nešto vredi 10.000 dinara kakva je razlika da li sam stavio početnu cenu 10, 100 ili 1000 dinara.
    Donekle ću skratiti one ponude od 11,12,23 i sl. dinara. Onaj ko zna šta je ono što prodajem i koliko vredi će licitirati a veća početna cena će ukloniti one koji ovo shvataju kao zajebanciju.
    Naravno uvek će biti onih koji će ponuditi neku ekstra cifru a onda se provali da su svi podatci netačni.
    Ajde da svi prodavci i kupci budu ravnopravni.

v.
    • CommentAuthorexplicit
    • CommentTime04.12.07
     link
    • CommentAuthorsloba
    • CommentTime04.12.07
     link
    Mislim da zasad samo rezervna cena rešava problem. I to rezervna cena u svim kategorijama i da se ne može videti da li je dostignuta ili ne (radi očuvanja čari licitiranja). U tom slučaju, nije nikakav problem staviti 10 din. za početnu cenu, a provizija da ostane 1%. Za Limundo je 3% mnogo lepše od 1% ali treba ovo gledati i planirati na duge staze, znači moraju svi biti zadovoljni.
    Limundo još nema toliki broj članova da se čovek može osećati sigurno da će dobiti koliko-toliko pristojnu cenu za ono što prodaje, znači mora nekako da se obezbedi. Vremenom će se i to usavršiti, samo je potrebno povećati broj posetilaca i članova. Gomilanje besmislenih aukcija za koje niko nema interesovanja (uglavnom zbog previsoke početne cene) vodi samo padu reputacije sajta.
    Kao što pirat.w reče, ovo mora ljudima da bude interesantno da bi zaživelo, inače će se pretvoriti u najobičnije oglase.
    • CommentAuthorpirat.w
    • CommentTime04.12.07
     link
    Explicit sve što tamo piše stoji.

Ima previše aukcija ako mi ne odgovara cena neću da prodam. Ali siguran sam da to ljudi ne postavljaju zato što je to sad neka moda već zato što prosto hoće sebe da zaštite.

Pročitaj moj post o ceni od 50.000 dinara sa početnom cenom 10 i 10.000 dinara.
    U jednom slučaju je provizija 500 a u drugom 1000 dinara.
    A šta ja da radim kada imam nešto što realno vredi 10.000 dinara a zbog provizije sam stavio 10 dinara početnu cenu koju je licitirao jedan korisnik?
    Znači ili da odbijem da mu prodam ili da mu prodam. Ako odbijem a on je neki drkoš koji će da se osili ja sam pobedio prodaj mi i ja odbijem on me oceni negativno i ja dolazim do toga da me isključe sa aukcije kao lošeg prodavca koji neće da proda. Da postoji minimalna cena uopšte ne bi bilo problema sa procentima. Ma ni 10 dinara ne bih stavljao već 1 dinar. Jer sam sebe minimalnom cenom zaštitio da mi se ne desi da dodjem u situaciju da prodajem stvar vrednu 50.000 za 10, 20 ili već koliko dinara.
    Ništa nije u korist prodavca.
    Stavi sebe u poziciju da prodaješ nešto u vrednosti 50.000 dinara a ja pobedim sa recimo 11.234 dinara.
    Da li bi mi prodao za 11.234 dinara ili bi mi rekao e malo mi je neću da prodam.
    Ja nisam klinac i ja bih ti napisao u komentaru uz neutralnu ocenu cena nije realna i kupac je odustao od prodaje.
    A šta da sam drkoš koji bi ti napisao negativnu ocenu i komentar da recimo si izjavio da te boli .... za cifru cena je 50.000 i ako hoću da kupim da izvadim toliko para. Pa ko će bilo šta posle od tebe da poruči.
    Prva stvar koju će bilo ko da pomisli je ovaj postavlja aukcije a ustvari stavlja oglase.
    Ako zaživi priča o rezervnoj ceni ili minimalnoj ceni pa čak i uz neki fiksni deo za postavljanje iste cela priča o procentima pada u vodi jer tada može da bude i 10% ako početna cena nije 10 dinara jer onda prodavac mirne duše postavlja aukciju jer je siguran da neće snositi nikakve penale ako ne postigne željenu cenu.

v.
    • CommentAuthorexplicit
    • CommentTime04.12.07
     link
    Posted By: pirat.wExplicit sve što tamo piše stoji.
    Stavi sebe u poziciju da prodaješ nešto u vrednosti 50.000 dinara a ja pobedim sa recimo 11.234 dinara.
    Da li bi mi prodao za 11.234 dinara ili bi mi rekao e malo mi je neću da prodam.
    v.

Ako nesto vredi 50000, stavi pocetnu cenu na 50000, ili kolko hoces. Bogami, provizija ce biti 1000 a ne 500. Zasto?
    1. Platio si 1000 jer si obezbedio minimalnu cenu.
    2. Platio si vise, jer dok ne dobijes ponudu, ipak tu je i mogucnost "Ponisti aukciju", (tj. imas mogucnost oglasivanje svugde dok traje aukcije na Limundo.)

Da. Prodao bi.
    Ja sam vec prodao floppy drive za 10 din, a mozda vredi vise. Ja sam bio kriv, sto nisam stavio pocetnu cenu naprimer na 300-400 din. Prodao sam DDR1 ram za laptop za 600 (vrednost sad vec oko 20 evra).
    Ako imam nesto u vrednosti od 50000 din, ja bi stavio bar na 45000 din... i posle uspesna kupoprodaja rado bi platio tih 1000 din proviziju.

U istom vremenu kupio sam sve i svasta ispod realne cene... Prodavac odredio pocetnu cenu.
    http://www.limundo.com/aukcija-Boost-PA-pojačalo-2x400-W-793
    http://www.limundo.com/aukcija-Šestar-Herlitz-šaren-709
    http://www.limundo.com/aukcija-Technics--296
    http://www.limundo.com/aukcija-Nike-Air-Jordan-jakna--klasika-650
    http://www.limundo.com/aukcija-Replay-pantalone-beige-459
    itd...
    • CommentAuthorpirat.w
    • CommentTime05.12.07
     link
    Aukcije i jesu varijanta da se nešto kupi po nižoj ceni(ponekad i višoj).
    Evo gledam auto moto. Postavio čovek prodajem kola ta i ta i vidi se lepo početna cena 10 dinara minimalna kolika jeste da jeste i mirna Bosna on neće izgubiti svakako će da dobije. Ali nešto nisam siguran da bi recimo da se postigne cena od šta znam 3.500 dinara pristao da proda auto koji vredi oko 2.500 e.
    I ja sam kao i ti pazario neke stvari jeftinije nego što je realno ali nikada nešto nerealno malo. Nešto što košta oko 4500 ja sam platio 4000. i sl.
    I drugo ako ja recimo hoću da počnem aukciju sa ne znam 37 dinara da bude zanimljivo ja ću morati da platim 3% provizije.
    Ako već postoji provizija neka se podigne bar na 1000 dinara. Pa da može da se kaže eto 1000 dinara je pristojna cifra da se potencijalni kupac koliko toliko zaštiti.

v.
    • CommentAuthorfreedom
    • CommentTime08.01.08
     link
    Ovo oko rezervne cene je diskutovano nadugacko i nasiroko i na vise mesta. Po meni je OK sto je rezervna cena uvedena za AutoMoto kategoriju, ali je glupo sto se odnosi i na podkategorije. Tako su oni koji u ove podkategorije stave kojekakve dzidzabidze su u povlascenom polozaju u odnosu na ostale kategorije jer imaju rezervnu cenu. Dakle ako stavim zvucnik u podkategoriju AutoMoto-a imam mogucnost da stavim rezervnu cenu a ako zvucnik stavim u Tehniku onda nema rezerve. Dakle, rezervu ostavite samo za automobile, za ostalo je potpuno nepotrebno s obzirom da je provizija promenjena i da svako moze da stavi najnizu zeljenu cenu.
    •  
      CommentAuthorLuCifeR
    • CommentTime23.03.08
     link
    Lepo bi bilo napraviti sekciju skupe stvari i tu da se omoguci rezervna cena, ako kazem da prodajem lupam pikasa za lupam 5000 eura niko verovatno nece licitirati, a kad se krene od 10 din moze da pici i do 10000 eura! A verovatno ima ljudi koji bi izbacivali skupe stvari al se plase niske cene, a sramota ih da lupe veliku pocetnu!

Se slazete sa predlogom?

I naravno dozvoliti tamo izbacivanje aukcija kojima je minimalna rezervna cena nekih 500 eura ili vishe! I naravno ne proverenim kupcima zabraniti ulaz tamo dok ne sakupe nekoliko (koliko vi hocete) pozitivnih ocena!
    ili da je svestan pravila i duze na sajtu ako je npr potrebno 20 ocena clan nema al je zato kao ja :D veran redovan i jednostavno nekupuje jel nema para ili ga ne interesuje vecina artikala, ali je tu i svestan je, ili ako je proveren!

Ko je za???
    • CommentAuthorSupreme
    • CommentTime25.03.08
     link
    Ja sam za. Ali za tako nesto se moraju stvoriti preduslovi.

Ko bi to trebalo da procenjuje da li je neka stvar skupa? Slozices se da ne moze Limundo tim da odgovara na svaki takav zahtev. Ne samo zato sto ne moze da stigne, vec iz prostog razloga sto se ne razume svako od nas u sve. Konkretno, ja nikada ne bih umeo da kazem da li je nesto rad Pikasa ili Zike iz Kragujevca i samim tim ne bih umeo da procenim da li je neka stvar skupa ili ne.

Tome sluze moderatori. Moderatori su moderatori u onim kategorijama u kojima imaju interesovanje i u kojima poznaju teoriju, stanje na trzistu, cene itd.

Koliko sam shvatio, Limundo planira da nama moderatorima poveca nadleznost i mogucnosti, a samim tim ce biti i omoguceno editovanje aukcija kod kojih je to potrebno. Kada se sistem promeni i to desi, nece biti problem da se ubaci jedno polje u kome ce pisati npr. "procena moderatora" i koja ce omogucavati to o cemu ti pricas. Ja sam, inace, protiv rezervne cene, ali u ovakvim slucajevima se slazem.

Ali, nacelno, ideja je dobra i slazem se sa njom.
    •  
      CommentAuthorLuCifeR
    • CommentTime25.03.08
     link
    Pa ali tipa zlatan sat moga dede koji je dobio od tita licno imam snimak kao dokaz pa link za YOUTUBE!
    A treba onemoguciti cenu ispod lupam 500 eura, a tu sekciju otvoriti u tab meniju izmedju aukcije i moj limundo i da pise skupe aukcije! Ko stavlja irealne stvari naravno da nece postici nikakav rezultat!

Tako da nece moci da stavljaju telefone na 300 eura itd, ali plasma tv od 50'' itd... :)
    • CommentAuthoraxy
    • CommentTime01.04.08
     link
    Ja sam bio protiv rezervne cene ali u suštini mi ne smeta. Ova fora sa 500 eura kao minimum nije loša. To bi omogućilo i onima koji prodaju nešto vredno a što ne spada u kategoriju Auto&Moto, da bez bojazni stave pocetnu cenu 10 din i da budu sigurni da nece prodati ispod željene cene.
    • CommentAuthordeyboy
    • CommentTime01.04.08
     link
    Dokle ćemo više da otkrivamo Ameriku? Pa ona je odavno otkrivena. Zašto toliko komplikovanja? Zašto jednostavno ne prekopirati strane sajtove za aukciju? Ako jedan ebay ima nekoliko miliona korisnika i svi su zadovoljni, zašto ne prekopirati njihov sistem rada?

Ko je odlučio da je vredno samo nešto što košta 500 i više evra?

Dosta više praznih priča. Četiri meseca ovde razglabamo za i protiv. Rešite to već jednom.

Jedno je samo evidentno: rezervna cena za automobile je povećala interesovanje i broj licitacija. Lepo je videti aukciju sa 50, 60 pa i više od 100 ponuda. Za razliku od ostalih kategorija gde je premija videti aukciju sa 10-tak ponuda i gde je broj neuspešno završenih aukcija izuzetno veliki.

Razmislite!!!
    • CommentAuthorfreedom
    • CommentTime02.04.08
     link
    Da, povecanje interesovanja i licitiranja... ali moze li neko da navede koliko je od njih uspesno zavrseno?...
    Mislim da bi cak i za AutoMoto kategoriju bila dobra ideja koju sam vec izneo na opstim temama... a to je Nudi Ispod...
    Tipicno je, bar za prodaju automobila, da i kupac ponudi koliko bi platio za auto pa da prodavac razmisli da li ce da cepidlaci za 100-200 evra ili ce da proda auto.
    Dakle po mom misljenju... REZERVNA CENA je potpuno nepotrebna ako je vec omoguceno prodavcu da stavi bilo koju tj njegovu najnizu cenu uz OK proviziju. Uvodjenjem opcije Nudi Ispod bi se omogucilo prodavcu da prihvati i nesto manju cenu i tako bi se procenat uspesnih aukcija povecao... a mislim da je to cilj.
    • CommentAuthordeyboy
    • CommentTime02.04.08
     link
    Bez ikakve uvrede, ali meni ta opcija Nudi Ispod mnogo liči na pijačno i ulično cenjkanje. Lično mislim da tako nešto ne priliči sajtu koji preferira da postane broj 1 na Balkanu.

Sa druge strane, stavljanje najniže cene kao početne je klasičan oglas a ne aukcija. Kada neko vidi početnu cenu od 10 dinara uvek se javi nada da to može kupiti jeftinije nego što stvarno vredi, a to je, morate se složiti, i cilj učestvovanja na aukcijama. S druge strane, to je veliki rizik za prodavca da neće postići očekivanu cenu. Pravo rešenje za ovaj problem je, po meni, Rezervna cena, ali uz neke male modifikacije.

Zato predlažem sledeće:

1. Uvesti rezervnu cenu za sve kategorije, koja bi bila opciona. Stavljanje rezervne cene bi se posebno naplaćivalo.
    2. OBAVEZNO promeniti korak povećanja ponude, jer je potpuno besmislen korak od 10 dinara. Uvesti povećanje koji bi bilo 10 ili 20% od poslednje cene. Tako bi se umnogome ubrzale aukcije.
    3. Ukinuti automatsko ponovno pokretanje aukcije, ukoliko predmet nije prodat (samo ako je postavljena rezervna cena).
    4. Po završetku aukcije, ukoliko nije dostignuta rezervna cena, uvesti opciju "Da li si zadovoljan poslednjom dostignutom cenom?" Ukoliko je zadovoljan, postupak je kao da se aukcija uspešno završila, ukoliko nije aukcija se nastavlja ili se prekida.

Naravno, ovaj moj predlog se može još doraditi, uz uslov da se dopadne moderatorima i Limundo timu.